Merzifon’dan Doğan Eşsiz Lezzet: Topuz Kebabı

Siz hiç Topuz Kebabı yediniz mi? Çoğumuzun ismini bile ilk kez duyduğu bu lezzet Tarihi Osmanlı Bedesteninde lezzet severlere kendini öyle güzel sunuyor ki…

Amasya ilimizin güzel ilçesi Merzifon, tarihi yapıları ve kendine has mutfağıyla göz doldururken şehrin içerisinde bulunan tarihi Osmanlı bedesteninden bir lezzet doğdu. Adı Topuz Kebabı. Evet, hani şu hepimizin bildiği savaş aleti topuz. Gürz ya da Bozdoğan adıyla da bilinen.

Asırlar boyunca savaş alanlarını kana bulayan ve nice acılara tanıklık etmiş olan topuz, şimdilerde farklı bir misyon yüklendi. Topuz Kebabı dediğimiz lezzette topuzun dişleri üzerine yerleştirilerek servis edilen etler öylesine ilginç bir görsellik sunuyor ki hayran kalmamak mümkün değil.

Yaklaşık on sene önce tarihi Bedesten Osmanlı Mutfağında ortaya çıkmış olan bu yemek tam da bu tarihi yapıya uygun. İlk olarak etler pişirilip hazır ediliyor. Ardından topuz ateş üzerinde 500 dereceye kadar ısıtılıyor. Yeterli ilk ısıya geldikten sonra üzerine yağ gezdirilerek topuzun ısısı 250 dereceye düşürülüyor. Bedestende özel olarak tasarlanmış sunum tepsisindeki askıya asılan topuz artık etleri kucaklamaya hazır.

Tercihe göre karışık olarak da sunulan etler, tek tek topuzun çivileri üzerinde yerini alırken bu görselliğe çeşitli sebzeler de eşlik ediyor. Topuz üzerindeki hazırlık bitince de üzerine dökülen sos size açlığınızı hissettirircesine coşkuyla akıyor. Altta yer alan iç pilav sunumun en lezzetli kısımlarından biri. Yanında yer alan soslarla da artık Topuz Kebabı bir bütünlük içinde. Bu lezzet yenmez mi?

Yaklaşık 45 dakika ısısını koruyan topuz, etlerin soğumadan yenmesini sağlıyor. Bu ilginç fikir öylesine şık bir sunumla hayata geçirilmiş ki Bedesten Osmanlı Mutfağı bu anlamda gerçekten takdire değer bir işletme. Merzifon’a sırf bu kebabı merak edip tatmak için gelen o kadar çok insan var ki. Marka tescil belgesini de alan işletme bu eşsiz lezzeti dünyaya tanıtmak istiyor.

Peki, tarihi Osmanlı Bedesteni içerisinde sadece Topuz Kebabı mı meşhur? Elbette hayır. O kadar lezzetli tatlar sunuyor ki sizlere seçmekte zorlanıyorsunuz. Bedesten Saray Keşkek Kebabı, Dana Yaprak Biftek, Dana Kavurma, Kuzu Fırın Kebap, Tahinli Cevizli Balkabağı Tatlısı, Dondurmalı İrmik Tatlısı ve daha nice mükemmel lezzetler.

Bedesten Osmanlı Mutfağı, Topuz Kebabının patentini alarak Merzifon ve tüm dünyaya bu eşsiz lezzeti kazandırdı. Marka tescil belgesi sadece bu işletmeye ait olan tarihi bedestende gastronomiye dahil çok şey bulacaksınız.

Bunun yanında bedesten, şerbetleriyle de sunumda Osmanlı kültürünü devam ettiriyor. Yeşil şerbet yani Misk-i Amber şerbeti, kırmızı olan Osmanlı şerbeti, sarı ise Gül şerbeti.

Şerbet vücutta birçok rahatsızlığa iyi gelir ve Osmanlı Saray mutfağında onlarca çeşit şerbet daima yer almıştır. Şimdilerde şerbet kültüründen biraz uzaklaşmış olsak da bu tarihi bedestenin konuklarına şerbet ikramı geçmişe özlemi bir nebze de olsa gideriyor.

Kısacası, Merzifon’a yolunuz düşerse yahut Karadeniz geziniz öncesinde ya da sonrasında mutlaka Bedesten Osmanlı Mutfağına uğrayıp topuz kebabını tadın.

Görselliğiyle, eşsiz sunumuyla ve tadıyla bu tarihi mekânda savaştan çok uzakta adeta barışı dilercesine, topuz kebabının tadına bakıp bu keyfe ortak olun. İnanın pişman olmayacaksınız. Afiyetler olsun.

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.