2020 Avrupa Kültür Başkentleri: Rijeka ve Galway

2020 Avrupa Kültür Başkentleri: Rijeka ve Galway

2020 yılı Avrupa Kültür Başkentleri Hırvatistan'dan Rijeka, İrlanda'dan ise Galway seçildi. Bu iki kültür başkentini sırayla keşfe çıkıyoruz. İşte Rijeka ve Galway...

Rijeka/Hırvatistan

Balkan ülkeleri arasında en çok turist çeken ülke şüphesiz Hırvatistan. Adriyatik Denizi kıyısındaki onlarca adası ve eşsiz ortaçağ şehirleri ile ziyaretçi akınına uğrarken, ülkenin en büyük liman şehri Rijeka bu yılın Avrupa Kültür Başkenti ünvanını alan şehri oldu.

Hırvatistan'ın 2013 yılında AB üyesi olduğunu hatırlayacak olursak, ilk kez bir şehri Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş oldu. Rijeka, ülkenin bu ünvanı alan ilk şehri olarak 2020'ye damga vurmaya hazırlanıyor.

1 Şubat 2020 günü resmi anlamda kutlamaların başladığı gün oldu Rijeka'da. Açılışta verilen en anlamlı mesaj ise "Unto Peace, Unto Peace" oldu, yani " Barışa Doğru, Barışa Doğru" sloganıyla Avrupa Kültür Başkentliği Rijeka'da gururla ve coşkuyla kutlanmaya başlandı.

Rijeka; adı çok duyulmasa da, Hırvatistan'ın en büyük liman şehridir. "Nehir" anlamına gelen Rijeka, konumu itibariyle Adriyatik Denizi'nin daha kuzey kısmında, Kvarner Körfezi'nde yer alır. Dubrovnik ve Split gibi tarihi şehirlerine kıyasla daha sanayileşmiş bir şehir burası. İtalya'ya yakınlığı olan liman şehri Rijeka ülkede ticaretin en yoğun olduğu yerleşimlerinden biridir.

Şehirde ekonomiyi sırtlayan tersanecilik, turizm ve deniz taşımacılığı olmuştur. Bunun dışında tarihi yapıları ve modern görüntüsü ile Rijeka yaz kış turist ağırlamayı başarıyor. 2020 Avrupa Kültür Başkentliği Rijeka'ya daha çok turist çekecek şüphesiz.

Rijeka'nın tarihi yapıları arasında en dikkat çekici olan ortaçağ kalesi Trsat. Şehre hakim tepe üzerindeki 13. yüzyıl yapısı Trsat Kalesi, farklı medeniyetlerden izler göreceğiniz kale. Yaz boyunca ise konserlere ev sahipliği yapıyor. Trsat Kalesi civarındaki Franciscian Manastırı da görmeye değer yerlerden.

Şehrin içerisine girdiğinizde ise ana caddesi Korzo'ya mutlaka gidin. Şehrin nabzının attığı yer burası, her daim kalabalık ve hareketli Korzo CaddesiGradski Toranj yani City Tower ( Şehir Kulesi), Korzo caddesinde yürürken karşınıza çıkacak meşhur kule.

Şehri yürüyerek keşfetmek mümkün dolayısıyla kaybolma ihtimalini düşünmeden sokaklarında yürüyün Rijeka'nın. Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi, Doğal Tarih Müzesi, Denizcilik ve Hirvatistan Kıyıları Tarihi Müzesi, Torpido Müzesi de görebilecekleriniz arasında yer alabilir.

Deniz kıyısı ülke Hırvatistan'ın deniz ürünleri de meşhur elbet. Limana yakın konumda bulunan Balık pazarına uğramak da iyi bir seçenek olabilir. Gelmişken Akdeniz, İtalyan, Avrupa, Hırvat ve Türk mutfağından seçenekler bulacağınız Rijeka'da deniz mahsullerinden tatmadan dönmeyin.

Rijeka Karnavalı ise onlarca ülkeden ziyaretçi çeken enfes bir karnaval. Uzun zamandır devam eden karnavalın sloganı ise "Olmak istediğiniz şey olun, Rijeka Karnavalı'na gelin!" Çünkü bu karnavalda dilediğiniz gibi giyinebiliyorsunuz ve çok ilginç fikirler, yarışmalar, gösteriler sizleri özgürce eğlendiriyor.

17 Ocak ile 26 Şubat arası devam edecek olan Rijeka Karnavalı 2020, Avrupa'nın en ünlü karnavallarından biridir. 1980'lerin başlarında yapılmaya başlanan karnaval biraz Venedik'den etkilenmiş olup, karnaval boyunca sokaklarda maskeli insanları görmeniz muhtemeldir. Konserler, partiler, yarışmalar, sergiler ve daha bir çok eğlence bu karnavalla yüzleri gülümsetiyor.

Geçit töreninde ise Rijeka sokakları enfes bir şölene dönüşüyor. Yakın ülkelerden de katılımcıların karnavalda yer aldığını belirtelim. İlginç kıyafetler ve aksesuarlar merakla izleyeceğiniz geçit törenini zevke keyfe dönüştürüyor.

Rijeka'ya yolunuz düşerse hemen 15 dakika mesafedeki Opatija'ya mutlaka uğrayın. Defne ormanları ile çevrili Opatija, hem yaz hem kış tatil imkanı sunan popüler bir turistik belde.

2020 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Rijeka'ya yolunuz düşerse, bu huzur veren liman şehrinde  bir kaç gün tatil size iyi gelecektir.

 

Galway/İrlanda

Tarihinde sayısız acı dolu olaylar yaşamış, ama bugün güleryüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla nam salmış bir ülke İrlanda. 2003 yılında Avrupa'nın en mutlu ülkesi seçilmesi tesadüf değil elbet. Kuzeybatı Avrupa'da bulunan İrlanda, İngiltere'ye komşu bir ada ülkesi. 1973 senesinden bu yana Avrupa Birliği üyesi aynı zamanda.

Ülkenin başkenti Dublin, Avrupa'nın da en önemli ticari ve kültürel merkezlerindendir. Cork şehri ise İrlanda'nın ikinci en büyük yerleşimidir. Galway'e gelirsek; ülkenin batı kısmında yer alan, kültürel ve sanatsal anlamda etkinliklere en çok ev sahipliği yapan şehridir.

2020 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Galway yaklaşık 70 bin kişilik nüfusuyla İrlanda'nın üçüncü büyük şehridir. Renkli evleri, ortaçağ döneminin esintileri, sanatın her bir sokakta karşınıza şekil değiştirmiş haliyle çıkışları Galway'i özel ve farklı kılıyor. Sanat kokan şehirde keşfe çıktığınız andan itibaren güleryüzlü, samimi, her an size yardımcı olmak için çırpınan İrlandalılar'ın misafirperverliği sanki yıllardır orada yaşamış hissiyatı verecek size.

Festivaller ve sanatsal etkinliklerin yoğun olduğu Galway şehrinde eğlenceyi çok seven halkın publardaki akşam eğlencelerini yaşamak ve yerinde görmek lazım. İşte o zaman ülkenin neden "en mutlu ülke" seçildiğini daha iyi anlıyorsunuz.

Galway zamanında deniz kıyısında ufak bir balıkçı kasabası iken, bugün o günlerin izlerini taşıyarak günümüze gelebilmeyi başarmış, ülkenin en büyüleyici şehirlerinden biri olmuştur.

Corrib Nehri'nin içinden akıp Atlantik'le buluştuğu Galway şehrinde keyifle geçirebileceğiniz bir tatil planı yapabilirsiniz. Eyre Meydanı şehrin ana meydanı olarak biliniyor, gezinize buradan başlayabilirsiniz. Sanatın şehri diye nam salmış Galway'de Sanat Müzesi görülecek yerler arasında. İrlanda tarihindeki savaşlardan günümüze uzanan kültüre bir yolculuk için bu müze doğru bir tercih.

Yemyeşil kıyı boyunca yürürken göreceğiniz İspanyol Kemeri ise küçük bir kısmı ayakta kalmış olsa da, zamanında düzenlenen saldırılara karşı yapılmış surlardan kalan tarihi yapıdır.

2020'nin Avrupa Kültür Başkentleri kapsamında Galway, 8 Şubat günü resmi açılışını yaptı. Yıl boyunca yapılacak programlar ve etkinlikler için büyük hazırlıklar yapan Galway, bu ünvanı hakkıyla göğüsleyecek şüphesiz. 2000 civarı etkinlik, 30'dan fazla ülkeden gelecek olan katılımcılarla kültürel anlamda büyük organizasyonlara imza atılacak.

Sanatın zirvede yaşandığı şehir Galway'e bu sene yolunuzu düşürüp düşürmemek size kalmış. Dilerseniz tatilinizi sanat kokan bir tatile dönüştürebilirsiniz. Sımsıcak insanıyla İrlanda 2020 yılına da damga vuracağa benziyor.

Rijeka ve Galway şehirlerini kutluyoruz, 2019 Avrupa Kültür Başkentleri Matera ve Plovdiv'den sonra bu iki güzel şehrin de 2020'de iz bırakacağını düşünüyoruz.

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.