Bolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? | Bolu Lezzetleri

Bolu’da Ne Yenir? Nerede Yenir? | Bolu Lezzetleri

Bolu gezinizde hangi lezzetleri denemeli, neleri almalısınız? Bolu mutfağının vazgeçilmez tatları nelerdir? Bolu’da ne yenir, nerede yenir?

Sizce de kulağa iştah açıcı gelmiyor mu? Yemek deyince yüzü gülümseyen kaç kişiyiz? Lezzet molası vermeye hazır mıyız?

Bolu mutfağına uzanıyoruz bu kez. Tabiatın Kalbi Bolu’nun yemeklerini, birbirinden eşsiz lezzetlerini ele alıyoruz. Özellikle Mengenli aşçılarıyla nam salmış olan Bolu mutfağı Osmanlı döneminde de adını duyurmuştur. Günümüzde de Mengen ilçesi aşçıları ve yöreselleri ile adından söz ettirmektedir. Sadece Mengen değil elbet, Bolu’nun birçok ilçesi de yöreselleriyle damakları şenlendirmektedir.

Bolu’ya yolunuz düştü, gezdiniz ve keşfettiniz. Sırada en heyecan verici kısım var yani yemek yemek. Bolu mutfağının inceliklerini ve lezzetlerini sıralayalım mı?

Bolu’da ne yenir? Nerede ne yenir? Bolu’nun meşhur yemekleri hangileridir? Bolu’dan neler almalı, neler almadan dönmemelisiniz? Öncelikle kısaca yemekleri sıralayalım. Sonrasında Bolu ve civarından mekan önerilerimiz olacak.

1. Bolu Mantısı

Mantı Türk mutfağının geleneksel damak tadıdır. Yöreye göre mantının boyutu ve içeriği farklılık gösterir. Bolu Mantısı genellikle üçgen şekilde yapılır. Bilinenin aksine iç harcına mantar konularak haşlanır. Yoğurt, sarımsak ve tereyağ ile servis edilir.

2. Keşli Erişte

Keş kulağa biraz tuhaf geliyor. Keş peynir olarak bilinse de aslında süzme yoğurtun sertleşmiş halidir. Süzme yoğurt iyice sertleştikten sonra tıpkı peynir gibi rendelenerek özellikle eriştede kullanılır. Keşli erişteye bol tereyağ ve keş eklenir. Sıcak servis edilir ve afiyetle yenir. Bolu turunuzda keşli erişte tatmadan dönmemelisiniz.

3. Mengen Pilavı

Fotoğraf: www.mengen.gov.tr

Mengen ilçesinden doğan müthiş lezzetli bir pilavdır. İçerisinde bol malzeme kullanılan pilav tek başına bile oldukça doyurucudur. Kuşbaşı et, mantar, soğan, dereotu, ceviz ve daha birkaç malzeme eklenerek yapılan Mengen Pilavı fırsat dahilinde mutlaka tadılmalıdır.

4. Kedi Batmaz

Fotoğraf: Mengen Lezzet Dünyası

Kedi Batmaz yemeği akıllardan “Nasıl yani?” sorununu geçiriyor. İlginç bir hikayesi olan Kedi Batmaz, Mengen mutfağının en öne çıkan yemeklerinden biridir. Üstelik coğrafi işaret alarak tescillenmiştir. Un, su, tuz, tereyağ ve keş ile yapılan yemek ister tatlı ister tuzlu olarak hazırlanabiliyor.

Hikayesinden bahsetmeden geçmeyelim değil mi? Hikayeye göre günlerden birgün bir delikanlı gönlünü güzel bir kıza kaptırır. Gençlerin maddi durumu pek yoktur. Evlenmeye karar verirler ve evlenirler. Gençler birbirini sever sevmesine de oğlanın annesi gelinini bir türlü sevemez. Kayınvalide her fırsatta gelininin eksiğini arar. Birgün gelin mutfağa girer, yemek yapacaktır ama doğru dürüst malzeme yoktur.  Tencereye su koyar, kaynayan suya un ekler. Hem ağlar hem karıştırır. Keş peynirini de ilave eder. Ortaya harika bir lezzet çıkmaz mı? Kayınvalide yemeği görünce bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi bir türlü yemeğe basmaz, ayaklarını çeker. İşte o günden sonra yemeğin ismi Kedi Batmaz olur.

Kedi Batmaz halk arasında “Cotarma, Gotarma” gibi isimlerle de anılır.

5. Kaldırık Dolması

Fotoğraf: www.mengen.gov.tr

Kaldırık Dolması da Mengen mutfağından ve tescillenmiş yemeklerden biri. Kaldırık denilen ot ile yapılan dolma klasik sarmaya benzemektedir. İçine genellikle et konularak sarılan ve sarımsaklı yoğurtla servis edilen lezzetli yemektir.

6. Mengen Höşmerimi

Fotoğraf: www.mengen.gov.tr

Höşmerimi Balıkesir yöresine ait diye biliyoruz evet ama Mengen Höşmerimi de oldukça meşhur. Üstelik coğrafi işaretli.

7. Kızılcık Tarhanası

Bolu Kızılcık Tarhanası da öne çıkan lezzetlerden biridir. Ve yine coğrafi işaretli ürünlerden biridir. Kızılcık katılarak yapılan tarhana son derece lezizdir.

8. Abant Kebabı

Bolu’da birçok restoranda tadabileceğiniz patlıcan ve et ile yapılan yemektir. Bolu Kebabı olarak da söylenir.

9. Saray Helvası

Daha çok Mudurnu Saray Helvası olarak karşımıza çıkar. Kastamonu’nun Çekme Helvasına çok benzer. Aslında helva Osmanlı döneminden bu yana mutfaklarda yerini almış bilinen bir tatlımız. Yöreye göre farklı tat ve şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Mudurnu ilçesinde ise Saray Helvası olarak ortaya çıkmıştır. Saray Helvasına “Depme” ismi de verilmektedir. Yumuşacık bir lezzet olan Saray Helvasını mutlaka tatmalısınız.

10. Bolu Çikolatası

Bolu çikolatasının ününü hemen hemen herkesin bilir. Özellikle Bolçi ile adını duyuran Bolu çikolatası farkı sunumları ile dikkat çekiyor. Şehrin birçok noktasında çikolata satış yerleri bulunmaktadır.

11. Fındık Şekeri

Fotoğraf: www.bolu.bel.tr

Bolu bölgesinde yetişen yabani fındıktan üretilen şekerdir. Fındığın etrafı şekerle kaplanır. Bolu Fındık Şekeri 2020 yılında tescillenerek coğrafi işaret almıştır.

12. Uğut (Uhut) Marmelatı

Uğut Tatlısı ya da Uğut Marmelatı olarak bilinen tatlı Göynük Uğut Tatlısı adı altında 2020 yılında tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Sakarya yöresine ait olarak da bilinen uğut 2021 yılında da Taraklı Uğut Tatlısı adıyla tescillenmiştir. Buğdayın çimlendirilmesiyle yapılan bu tatlıda şeker yoktur. Oldukça doğal olan uğut sağlık açısından çok faydalıdır.

*** Bolu’nun daha sayılacak bir sürü yöresel yemekleri var elbette. Kısaca sıralarsak; Ovmaç Çorbası, İmaret Çorbası, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Kabaklı Gözleme, Paşa Pilavı, Kaşık Sapı, Nohutlu Çorba, Çantıklı Pide, Coş Hoşafı, Patatesli Köy Ekmeği...

Bolu’da Restoran Önerileri | Nerede Ne Yenir?

Öncelikle Bolu merkezdeki restoranları ve mekanları sıralayalım. Bolu merkezde nerede ne yenir?

1. Yörem Mantı

Benim Bolu merkezde öncelikle tavsiyem Yörem Mantı olacak. Bolu’nun ilk sertifalı mantıcısı olarak bilinen mekan 1996’dan bu yana hizmet veriyor. İzzet Baysal Caddesi’ne çok yakın konumdaki Yörem Mantı birbirinden lezzetli mantıları, kahvaltısı ve ana yemekleri ile beğeni topluyor. Kendinizi aile işletmesinde hissedeceğiniz inanılmaz samimi bir mekan. Kesinlikle uğrayın, pişman olmayacaksınız.Kıtır mantı ve keşli - cevizli mantıyı denemeden ayrılmayın derim.

Konum için Tıklayınız...

2. Kubbealtı

İzzet Baysal Caddesi üzerinde Orta Hamamın hemen yanında yer alan mekan. Kubbealtı aslında bir klasik diyebiliriz. Bolu’ya gelen çoğu kişi buraya uğramıştır. Kubbealtı Yoğurtlu Gözlemeyi bulan ve insanlara sevdiren mekan. Tavsiyem burada mutlaka yoğurtlu gözlemenin tadına bakın. Kıymalı yoğurtlu harika, kıymalı patlıcanlı ise yıkılıyor. Ayrıca gelmişken meşhur Kabaklı gözlemeyi de aradan çıkarabilirsiniz.

Konum için Tıklayınız...

3. Mercan-i Restaurant

İzzet Baysal Caddesi’ne çok yakın konumdadır. Bu tarihi konak hakikaten çok lezzetli bir mekan ve yukarıda saydığım yöresellerin hemen hemen hepsini burada bulabileceksiniz. Hatta dahası var: mesela Köroğlu kebabını burada sipariş verebilirsiniz. Bolu patatesi de masanızda yer alsın. Çele Kebabı, Abant Kebabı, Değirmen Kababı, Bolu Beyi Çorbası, Bolu Beyi Tatlısı ve dahası... Fırsat dahilinde mutlaka Mercan-i Restaurant’a uğrayın derim.

Konum için Tıklayınız...

4. Hamam Restaurant ve Kahve

Burası da İzzet Baysal Caddesi üzerinde otantik bir mekan. Hem alışveriş hem de kahve diyenler için ideal bir mekan.

Konum için Tıklayınız...

5. Abant Kahvecisi

Kahve severleri buraya alalım... Abant Kahvecisi kendi markasını yaratarak Bolu’da ve birçok farklı şehirde aranan bir isim haline gelmiştir. Sadece kahve değil, kahvaltı için de burayı tercih edebilirsiniz. Aperatifler, et yemekleri, makarna, salata ve tatlı çeşitleri ile de göz dolduran Abant Kahvecisi her geçen gün gittikçe büyüyor. Alternatif sıcak ve soğuk içecekler sizi bekliyor.

Konum için Tıklayınız...

6. Lütfi Usta Burma Kadayıf Künefe

Abant Kahvecisi ile sadece 100 metre mesafede bulunan Lütfi Ustanın tatlıları çok lezzetli. Dilerseniz Bolu gezinizde yorgunluk çayınızı ve tatlı keyfinizi buraya bırakın. Künefe, baklava, soğuk baklava ve dahası var. Tatlının yanında çay, kahve ve çerez ikramı yapıyorlar. Müşteri memnuniyeti odaklı bu mekana bi uğrayın derim.

Konum için Tıklayınız...

7. Gazelle Han Restaurant

Lüks mekan arayanlara önerimiz Gazelle Han Restaurant olacak. Mekan gözalıcı ve harika, yemekler inanılmaz lezzetli. Doğanın içinde nezih bir işletme burası. Birçok kebap ve yöresel yemek mevcut. Şıklıktan ödün vermeyenler için Gazelle doğru adres olacaktır.

Konum için Tıklayınız...

8. Sarı Karavan 14

Yedigöller yolu üzerinde bulunan bu seyyar karavan çok sevimli bir işletme. Karavan görünümlü kafeye durup çay ya da kahvenizi içebilirsiniz. Bu salaş mekanda ekmek arası aperatifler de mevcut. otantik olsun derseniz Sarı karavan 14, yedigöller dönüşü iyi bir seçenek olabilir.

Konum için Tıklayınız...

9. Nev Bolu

Alkollü mekan arayanlar için nezih bir mekan önerisi. Nev Bolu Restoran yemekleri, mezeleri ve şık ortamı ile beğeni topluyor. Bolu’nun en iyi meyhanelerinden biridir.

Konum için Tıklayınız…

10. Kaybedenler Kulübü

Bir diğer alkollü mekan tavsiyesi de Kaybedenler Kulübü olacak.müzikli, nezih, leziz bir mekan.

Konum için Tıklayınız...

Abant’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

1. Abant Camping

Bolu merkezden Abant’a yöneldiyseniz Abant kıyısında ilk uğrayacağınız yer Abant Camping olsun. Burası kamp yeri aslında ve kamp severler için müthiş bir seçenek olabilir. Tertemiz ve düzenli, ayrıca oldukça geniş bir alana sahip. Yemek için de tavsiyem burası olacak. Abant Camping’deki restaurantta kahvaltı yapabilir ya da mangal keyfi yapabilirsiniz. Köfte, tavuk ve sucuk seçeneklerinin yanında yöresellerden keşli erişte, mantı, tarhana, Bolu patatesi de bulabilirsiniz.

Konum için Tıklayınız…

Göynük’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

1. Osmanlı Sofrası

Göynük’e geldiyseniz Osmanlı Sofrası’na mutlaka uğramalısınız. Güleryüzlü sahibi İsmail Usta sizi karşılayacaktır. Hem yöreseller hem de klasikler var burada. Yöresel olarak Osmanlı Çorbasını denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Keşli Erişte, Bolu Mantısı, Göynük Köfte, Güveçte Sarma, manda yoğurdu ve dahası.

Son olarak da Oklava Tatlısını mutlaka tadın. Oldukça hafif ve lezzetli olan Oklava Tatlısı damaklarınızda unutulmaz bir iz bırakacak.

Konum için Tıklayınız…

2. Hanzade Lokantası

Burası da Göynük’de tavsiye edilecek mekanlardan biri. Ev yemekleri ve yöreseller var. Özellikle et suyu çorbası denenmeli. Yemekler oldukça lezzetli.

Konum için Tıklayınız...

3. Paşazade Göynük Sofrası

Göynük’de bir diğer mekan tavsiyemiz Paşazade olacak. Yine hem ev yemekleri hem de yöresel tatları bulabileceğiniz lezzetli bir mekan. Kaşarlı mantar ve yöresel mantısı hakikaten çok leziz. Tahinli pide ise denemeniz gereken efsane tatlı.

Konum için Tıklayınız…

Mudurnu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

1. Meram Lokantası

Mudurnu denince akıllara haliyle tavuk geliyor. Şayet gelmişken tavuk tercih ederim diyorsanız Meram Lokantasına uğramanızı tavsiye ederim. Burada dilerseniz Kaşık Sapı ve Bombay fasülyenin de tadına bakın. Mekanın konumu oldukça kolay. Mudurnu merkezde yer alıyor.

Konum için Tıklayınız...

2. Aşiyan Mudurnu Sofrası

Mudurnu’nun en leziz mekanlarından biri. Burada da Kaşık Sapı ve sarması harika. Bombay fasülye veyanında turşu enfes. Mekan biraz küçük ama hakikaten sımsıcak bir ortam.

Konum için Tıklayınız...

3. Mudurnu Ekmek Teknesi

Salaş mekan arayanlara tavsiyem Mudurnu Ekmek Teknesi olacak. Burası küçücük ama sıcacık bir mekan. Kokoreç, atom gibi ekmek arası atıştırmalıklar var. Karnım çok acıkmadı ama ekmek arası birşeyler yiyeyim diyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Mekanın yeri oldukça kolay, Mudurnu çarşı içinde yer alıyor.

Konum için Tıklayınız...

4. Mudurnu Tostçusu

Mudurnu’da yine salaş bir mekan ama çok lezzetli. Tost deyip geçmeyin bazlama arasına yapılan bu tost harika. Bazlama tostun içine sucuk, kaşar, ketçap ve mayonez konuluyor. Tadı enfes, üstelik bazlamaları da kendileri yapıyor. Tost - ayran ikilisinden yanaysa gönlünüz Mudurnu Tostçusuna mutlaka uğrayın derim.

Konum için Tıklayınız...

Mengen’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

1. Mengen Çiftlik Et Mangal

Mengen’den Devrek istikametine giderken yol üzerinde bulunan harika bir mekandır. Gerek kahvaltısı gerekse ana yemekleri ile takdir toplayan işletmenin bahçesi ve alanı oldukça rahat. Mengen Pilavını mutlaka deneyin. 

Konum için Tıklayınız...

Bolu’dan Ne Almalı, Ne Almadan Dönmemeli?

Bolu seyahatinizde gezip yediniz içtiniz peki alışveriş olmadan olur mu? Kadınların cevabını duyar gibiyim: Tabiki hayırrr...

Bolu alışveriş için oldukça seçeneğe sahip. Bu noktada özellikle yöreseller ilk sıraları zorluyor. Peki Bolu’dan ne alınır? Bolu’dan alınacak hediyeler nelerdir?

1. Bolu merkezden mutlaka çikolatanızı almalısınız. Fındık şekeri, çam kolonyası, çikolata, patates ekmeği, kozalak reçeli ve çam balı satın alabilirsiniz.

2. Mudurnu’dan meşhur iğne oyalarından, bakırcılar çarşısındaki bakır ürünlerden, meşhur Mudurnu Saray helvasından ve Köpük helvasından satın alabilirsiniz. Ayrıca Mudurnu’da Cumartesi günleri pazar kuruluyor. Pazarda Mudurnu kadınlarının kendi el emeği erişteleri, bazlamaları ve dahası satın alabilecekleriniz arasında.

3. Göynük’den ilk almanız gereken şey Uğut tatlısı olsun. Bağışıklık güçlendirici bu tatlı özellikle sabah ve akşam aç olarak tüketilmeli. Göynük Bombay Fasülyesi de alınacaklar listesinde yerini alabilir. Göynük’de birçok yöresel tezgah göreceksiniz. Özellikle de şehrin sembolü Zafer Kulesi’nin maketleri, el ürünü kaşıklar ve dahası…

Yöresel pazara denk gelirseniz Kanlıca dedikleri mantardan satın alabilirsiniz. Bolu Kanlıca Mantarı olarak tescillenen ve coğrafi işaret alan bu mantar türü yörede fazlasıyla yetişiyor.

Alışverişinize Keş eklemeyi de unutmayın. Keş peyniri Göynük’de birkaç yerde satılıyor. Evinizde yapacağınız tereyağlı makarnanıza da keş rendeleyebilirsiniz.

4. Abant Gölü’ne giderseniz Abant kıyısında kurulu köylü pazarına uğrayabilirsiniz. Burada birçok köy ürünü, el emeği tarhanalar ve erişteler, mevsimlik doğal ürünler satılmaktadır. Özellikle Ekim ayına denk gelirseniz alıç almanızı tavsiye ederim. Alıç doğal bir antioksidan. Alıç sirkesi de hanımlar tarafından doğal olarak yapılan sirke. Kesinlikle tadın ve alın.

5. Şayet Gerede’ye yolunuz düşerse Gerede’nin deri ürünleri meşhurdur. Dericilikte ön planda olan Gerede’den deri ürünler satın alabilirsiniz. Özellikle deri kemerler ön plandadır.

6 . Mengen’e yolunuz düşerse de Mengen peyniri alabilirsiniz. Yine burada da Keş oldukça yaygındır.

7. Şık mağazalar isterseniz de otoyol üzerinde yer alan Highway Outlet’e uğrayabilir ya da Düzce yolu üzerinde yer alan 14 Burda Avm’den alışveriş yapabilirsiniz.

Bolu Yemekleri Harika;

Son söz olarak Bolu’nun sahip olduğu turizm potansiyeline tekrardan değinmek isterim. Bolu doğal güzellikleri kadar mutfağı ile de gönüllere taht kuran bir şehir. Yılda yüzlerce turist ağırlayan Bolu, ilçeleri ve köyleri ile her geçen gün adından daha da söz ettiriyor. Bolu’ya en azından birkaç gününüzü ayırırsanız ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

Ağzınızın tadı hiç bozulmasın...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.