Bansko Kayak Merkezi ve Bansko Rehberi

Bir adım ötemizde, komşu ülke Bulgaristan’da kayak yapmayı sevenler için kış turizmi adı altında müthiş bir alternatif; Bansko. İşte Bansko Gezi Rehberi...

Bulgaristan'ın Kış Turizm Merkezi: Bansko

Son yılların en popüler kayak merkezlerinden biri olan Bansko Kayak Merkezi, Türk turistlerin en çok tercih ettiği kayak merkezlerinin başında geliyor.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın güneybatısında yer alan Pirin Dağı’nın eteklerinde kurulu kayak merkezi, son yılların gözde kış turizmi merkezlerinden.

Pirin Milli Parkı ise 1983 yılında UNESCO Dünya Mirasına eklenmiş, müthiş güzellikteki gölleri, şelaleleri ve manzaraları ile dikkat çekmektedir. “Ölmeden mutlaka görülmesi gereken en iyi parklar” listesinde dördüncü sırada yerini alan Pirin Milli Parkı, zengin faunası, tarihi ve buzul çağdan kalan yetmiş civarı gölü ile beğeni toplamakta.

Bansko Hakkında Bilgi

Bansko sadece bir kayak merkezi değil, yaklaşık 12 bin nüfuslu bir yerleşim aynı zamanda. Yani iki Bansko’dan bahsedebiliriz; biri kayak merkezi diğeri ise şirin mi şirin bir kasaba. Kasabanın içerisinde yapacağınız keyifli bir yürüyüş de size iyi gelecek.

Kasabanın ana caddesi Pirin adını taşıyor, Pirin Caddesi boyunca da mehanalardan tutun da ufak tefek dükkanlara, döviz bürolarından hediyelik eşya satan tezgahlara kadar birçok şey göreceksiniz.

Meydandaki çan kulesi ise Holy Trinity Kilisesi’ne ait. Müzelerin de bulunduğu kasabada Nikola Vaptsarov adını taşıyan bir müze ve Neofit Rilski adında başka bir müze yer alıyor. Evlerin taş ve ahşap mimarisi gözünüzden kaçmayacak.

Bansko Kayak Merkezi

Kayak severler için Pirin Dağı eteklerindeki pistler büyük bir tutku. Her yıl yüzlerce ziyaretçi ağırlayan Bansko kayak merkezi Aralık ayından Mayıs başına kadar son derece hareketli.

Bir zamanların küçük bir dağ köyü olan Bansko, şimdilerde Avrupa’nın en popüler kayak merkezlerinden biri olmayı başardı. Açıkçası birçok Avrupa şehrindeki kayak merkezlerine oranla daha ucuz olması Bansko’ya yoğun ilgi ve popülerite getiriyor.

Dünya Kayak Ödülleri (World Ski Awards) otoritesince 7 kez üst üste Bulgaristan’ın en iyi kayak merkezi seçilen Bansko Kayak Merkezi, Avrupa’nın da en iyilerinden.

Bulgaristan 2007’den bu yana Avrupa Birliği üyesi, şayet Schengen vizeniz varsa ülkeye giriş yapabilirsiniz ya da Bulgaristan vizesi alarak Bansko’ya ulaşmanız mümkün. Dilerseniz araçla dilerseniz uçakla her türlü ulaşım kolaylığı bulunan Bansko kış turizminin en alternatif rotalarından biri hem de bir adım ötemizde…

İleri teknolojide tasarlanmış uzun kayak pistleri ile, gün içerisindeki farklı aktiviteleriyle, akşamki eğlenceleriyle ve şüphesiz Bulgar mutfağından esintileriyle kış tatilinizi sıcacık bir keyfe dönüştüreceği kesin.

Bulgaristan’ın en büyük kayak merkezi olan Bansko, 2014 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. On beş kayak pisti bulunan Bansko’nun en zorlu pisti ise Tomba diye bilinen pistidir ve Dünya kayak şampiyonu Alberto Tomba bu pistte kayak yapanlardandır. Piste de böylelikle Dünya şampiyonunun soyadı verilerek Tomba olmuştur.

Birçok şampiyon için vazgeçilmez olan Bansko kayak merkezinin bu en zorlu pisti Tomba, 2600 metrede yer alır ve siyah zorluk derecesine sahiptir. Tomba’nın dışında Chalin Valog, Banderashka Pollyanna, Shiligarnika, Plato gibi diğer pist alanları da meşhur ki buralarda da zorluk derecesi değişen pistler ve aktiviteler bulmam mümkün. Restoran ve kafe hizmetleri de var ayrıca.

Bansko’daki pistlerin yüksekliği 950 metreden başlayıp 2650 metreye kadar ulaşıyor. Fakat pistler konaklama bölgelerinden ayrı olarak konumlanmıştır. Şayet otelde konaklama yapıyorsanız kayak yapmak için otelden ayrılıp Gondola denilen teleferiklere binerek gideceğiniz piste ulaşabiliyorsunuz. Bu durumda gondolaya yakın olan otel seçmek size büyük kolaylık olacaktır.

Kaymaya yeni başlayanlardan profesyonellere her türlü zorluk derecesine sahip olan Bansko’da pistlerin toplam uzunluğu 70 kilometreyi bulmaktadır. Gondolaya binmeden önce mutlaka Ski Pass kartınızı almalısınız, yarım ya da bir günlük, veyahutta bir haftalık olarak Ski Pass alma şansınız var. Tatil süreniz ve seçiminiz size kalmış.

Ailenizle geçireceğiniz kar tatilinizde şayet çocuğunuzun da kayak öğrenmesini istiyorsanız Sky Oyun ya da Kayak Öğrenme Parkına başvurabiliyorsunuz. Burada profesyonel eğitmenler eşliğinde çocuğunuz kayak yapmayı öğrenebilir.

Bansko oteller açısından da her türlü bütçeye hizmet veriyor. Spa merkezine sahip oteller tercihiniz olabilir. Tüm gün kar üstünde geçen zamanın ardından sıcacık bir spa size iyi gelecektir. Farklı terapi yöntemlerinin sunulduğu spa merkezlerinde tüm senenin yorgunluğunu atabilir, termal havuzlarda ise sağlıklı bir keyif yapabilirsiniz.

Lüks bir otel yerine dağ evi seçeneği de mümkün. Sizin bütçenize uyacak her türlü konaklama imkanı sunulmuş ve her otelin kendi misafirine sunduğu imkanlar çeşitlilik gösterebiliyor.

Bansko’da sadece gündüz değil gece kayma şansına da sahipsiniz. Yirmi dört saat boyunca kayak yapma imkanı sunan merkezde, gece aydınlatılan pistler kayak tutkunlarına gece kayma imkanı da sağlıyor.

Peki Bansko’da Ne Yenir? Bansko’da “Mehana” denilen Bulgar lokantalarında sadece Bulgar yemekleri değil Türk, Akdeniz, Avrupa, Doğu Avrupa mutfaklarından lezzetler de bulabiliyorsunuz. Gözünüzü de gönlünüzü de doyuracak kocaman porsiyonlara eşlik edecek meşhur Bulgar şarapları ise sizin tercihinize kalmış.

Özellikle ev yapımı şaraplar gelen ziyaretçilere büyük bir lezzet sunuyor. Gündüz kafelerde de bulabileceğiniz sıcak şarap ise tatmaya kesinlikle değer.

Neyi dilerseniz için-yiyin ama bir tabak Şopska yemeden kesinlikle dönmeyin derim. Bir salata bu kadar mı lezzetli olur sorusunun cevabını size bırakıyorum.

Avrupa Birliği’ne girmiş olsa da Bulgaristan henüz Euroya geçmedi. Bansko gibi turistik bir merkezde Euro kabul eden yerler var. Kredi kartı kullanmak mümkün olmayabilir dolayısıyla yanınızda mutlaka Bulgar Levası ya da euro bulundurun.

Gündüzü ayrı gecesi ayrı eğlenceli geçen Bansko’nun gece hayatı ise mutlaka görülmeli. Birçok bar ve klüp bulunan kayak merkezinde, casinolar da unutulmamış. Müzik ve dansın sınırsız olduğu ve sabah saatlerine kadar sürdüğü Bansko’da eğlenceli saatler geçirme şansınız var.

1998’den bu yana her yıl Ağustos başında yapılan Bansko Jazz Festivali ise yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor. Ülkenin en büyük müzikal festivali olan Bansko Jazz Festivali sayesinde yaz döneminde de Bansko çok hareketli, dilerseniz Bansko’ya yazın giderek festivalin keyfini çıkartabilirsiniz. Yazın piste konulan şişme kaydıraklar da gelenlere eğlenceli anlar sunuyor.

Ayrıca eleoktronik müzik tutkunlarına hitap eden Horizon Festivali de Bansko’nun önemli etkinliklerinden. Bansko Skifest ise Türkiye’nin global kış festivali olarak Bansko’da unutulmaz bir eğlence sunuyor.

2020 Dünya Kayak Şampiyonasına ev sahipliği yapacak Bansko’da, kışın unutulmaz birkaç gün yaşamak istiyorsanız bir an önce rezervasyonunuzu yaptırın. Günün yirmi dört saati hareketliliğin sürdüğü kayak merkezinde sizi bekleyen çok süpriz var…

Çantanıza sığrıdabileceğiniz ise Bansko kasabasından alacaklarınız olabilir. Gül üretimi ile ün salan Bulgaristan’ın gül ürünleri, yahutta ün yapmış lezzetli şaraplarından alabilirsiniz. Kaşkaval peynirini de unutmamak lazım. Keyifli keşifler diliyorum.

Seyahatleriniz RehberName Tadında Olsun...

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.