Çeşme ve Alaçatı’yı 25 Öneri İle Keşfet

Çeşme ve Alaçatı’yı 25 Öneri İle Keşfet

Adını duymayan namını bilmeyen var mıdır Çeşme ve Alaçatı'nın? Yaz mevsiminin en popüler rotalarından Çeşme ve onun olmazsa olmaz dostu Alaçatı'yı tatil programınıza aldıysanız sizlere 25 önerimiz var.

Güzel İzmir'in cennet köşelerinden sadece biridir Çeşme ilçesi. Şimdilerde daha çok sosyetenin mekanı olarak anılıyor olsa da Çeşme yüzlerce yıllık tarihi ile gezginlerin uğrak yerlerinden. Sokaklarında asırlık izler süreceğiniz, farklı dine mensup insanların zamanında yaşadıkları dostluklara yelken açacağınız, tertemiz koylarında serinleyeceğiniz, lezzetlerine aşık olacağınız bir yer burası.

Sadece 15 dakika mesafedeki Alaçatı ise bu yolculuğun tadı damağınızda kalacak olan kısmı. Alaçatı'da kendinize hediye edeceğiniz birkaç gün ya da birkaç saat bile ruhunuzu dinlendirecek emin olun.

Şimdi gelin 25 öneri ile keşfe çıkalım, neler mi yapalım?

1- Çeşme Kalesi; Çeşme'ye geldiğinizde ilk yapacağınız şey, sizi tüm heybetiyle karşılayan Çeşme Kalesi'ni gezmek olsun. Şehrin geçmişini anlamak adına gezinize önce kaleden başlayın derim.

Padişah II. Beyazıt tarafından yaptırılan gösterişli kale, sağlam olarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır ve Çeşme Arkeoloji Müzesi'ni de kapsayan birçok sergi salonuna sahiptir. En yukarıdaki ünlü Türk denizcisi Çaka Bey'in adını taşıyan Çaka Bey Kulesi'nden şehrin manzarasını fotoğraflayın.

2- Kanuni Kervansarayı; Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan, şimdilerde otel olarak hizmet veren Kanuni Kervansaray Historical Hotel'e uğrayıp avlusundan birkaç resim alın, dilerseniz burada konaklama yapın. Zamanında tüccarlara kucak açmış bu tarihi kervansaray Çeşme'nin ticari hayatının yoğunluğu hakkında size ipucu verecek.

3- Atatürk Bulvarı-Çeşme Merkez; Çeşme'nin en meşhur caddesi Atatürk Bulvarı'na mutlaka girin. İki katlı tarihi evlerin bulunduğu sokak Çeşme'nin kalbi diyebiliriz. İrili ufaklı birçok dükkan ve yemek yerlerinin bulunduğu caddede karşınıza büyük bir yapı çıkacaktır.

Çeşme Merkez Kilisesi ya da diğer adıyla Ayıos Haralambos Kilisesi. Aziz Haralambos Rumlar tarafından "Kutsal Şehit" kabul edilen önemli biriydi. Ortodoks Rumlar'dan kalan kilisenin içerisinde kendi el emeğini satan hanımları göreceksiniz, dilerseniz alışveriş yapabilirsiniz.

4- Rumeli Pastanesi; Uğramadan geçmemeniz gereken bir yer: Rumeli Pastanesi. Atatürk Caddesi üzerinde yürürken karşınıza çıkacak olan bu lezzetli adrese mutlaka uğrayın. Sakızlı dondurması ve sakızlı muhallebisi kesinlikle çok lezzetli.

Sakızlı kurabiyeleri ise geçmişin izlerini taşıyor, mis gibi kokan sakızlı kurabiyelerin tadına da bakın derim.

5- Ne Yesem? Yemek demişken Kumru tatmadan dönmeyin Çeşme'den. İzmir'e özgü yiyeceklerden biri olan Kumru gönlünüzü fethedecek. Cadde boyunca sulu yemek yapan ya da zeytinyağlılar bulabileceğiniz restoranlar da mevcut.

6- Akşam Ne Yesem? Akşam yemeği için ufak tefek meyhanelerin bulunduğu sokakta unutulmaz bir lezzet turuna çıkabilirsiniz. Özellikle de Sokak Balık ve Meze Evi tavsiye edilir. Kalamarın tadına mutlaka bakın, zeytinyağlılar ise enfes, pişman olmayacaksınız.

7- Çeşme Kordon; Akşam Çeşme kordonda keyifli bir yürüyüş yapın.

8- Çeşme Marina; Çeşme Marina'ya uğrayıp lüks mağazalardan alışveriş yapıp şık bir mekanda da yemeğinizi yiyebilirsiniz.

9- Tekne Turu; Dilerseniz Çeşme sahilden kalkan tekne turlarıyla 'Gün Batımı' turuna katılın. Sakız Adası'nın ardında batan güneşin enfes görüntüsünü gün batımı turuyla yaşayın.

10- Sakız Adası Gezisi; Çeşme'nin tam karşısında bulunan Yunanistan'a ait olan Sakız (Chios) Adası'na pasaportunuzla geçiş yapın; tabi Kapı Vizesi uygulaması olduğunu belirtelim. Yaklaşık 45 dakika süren feribot yolculuğu ile Sakız Adası'na ulaşıp bir gününüzü de buraya harcayabilirsiniz.

11- Tekne Turu; Çeşme'de günübirlik bir tekne turuna katılıp birbirinden güzel koyları keşfedin. Eşek Adası, Mavi Koy, Cennet Adası gibi noktalarda yüzüp mağarayı gezebilirsiniz.

12- Alaçatı Butik Oteller; Alaçatı'da geçireceğiniz dolu dolu bir gün planlayın. Şayet konaklamak isterseniz Alaçatı'da taş butik otellerden birinde kalın. Otantik bir deneyim sizi bekliyor olacak.

13- Alaçatı Evleri ve Sokakları; Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında gezin, birinden çıkıp diğerine girin ve sokakları süsleyen cumbalı taş evleri mutlaka fotoğraflayın.

14- Yel Değirmenleri; Alaçatı'nın simgesi haline gelmiş yel değirmenlerinin olduğu tepeye mutlaka çıkın. Rüzgarın size fısıldadığı bir şeyler olacak burada. Dilerseniz kahve eşliğinde kasabayı seyre dalın, dilerseniz gün batımını buradan izleyin. Hakikaten çok keyifli...

15- Alaçatı Ot Festivali; Şayet nisan ayına denk gelecekse Alaçatı planınız, o zaman Alaçatı Ot Festivali tarihini gözden geçirin. Ege'nin mis gibi otlarının tanıtıldığı, onlarca  Ege lezzetin sunulduğu festival kesinlikle görmeye ve yaşamaya değer.

16- Ege Yemekleri; Yöresel Ege yemekleri yapan bir restoranda mutlaka tadım yapın. Zeytinyağlıları deneyin, mezelerin lezzetine hayran kalacaksınız. Yerel mutfak isteyenlere iki aile işletmesi olan Enginarre ve Kabak Çiçeği'ni tavsiye ederim, pişman olmayacaksınız.

17- Alaçatı'da Akşam Yemeği; Akşam yemeği için meyhane arayanlara seçenek çok Alaçatı'da. Bölgeye has üzümlerden yapılan şarap çeşitleri, enfes deniz mahsulleri, tatlı-sert Alaçatı kavunu ve tabiki damla sakızlı tatlar. Tatmadan dönmeyin.

18- Alaçatı Pazarı; Cumartesi kurulan Alaçatı pazarına denk gelirseniz mutlaka uğrayın. Köylülerin kendi ürünleri doğallığı ve lezzetiyle sizleri bekliyor olacak.

19- Rüzgar Sörfü; Yılın büyük bölümü rüzgarlı olan bölge "Rüzgar Sörfü" yapmak isteyenlerin vazgeçilmez rotasıdır. Dilerseniz sörf yapın, Alaçatı'yı yeni bir deneyimle yaşatın hafızalarınızda.

20- Alaçatı Marina; Alaçatı Port Marina'da lüks bir akşam yemeği tercihi de size kalmış. Popüler gece klüpleri ve mekanlar marina içinde lüks bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

21- İmren Pastanesi Olmazsa Olmaz; İmren Pastanesi'ne mutlaka uğrayın. 1941'den bu yana sunduğu lezzetlerle kalplerde ve midelerde yer edinen pastane helvası, sütlü tatlıları, kurabiyeleri ve damla sakızlı ürünleriyle damakların sultanı adeta.

22- Kirli Çıkı Sanat Galerisi; Kirli Çıkı Sanat Galerisi'ne uğrayın, hem kahve molası için hem de ruhunuzu dinlendirmek için. Sanatseverler için özel bir adres burası, ilginç tablolar, resimler, objeler... Otantik mekan içerisinde sanat dolu birkaç saat Alaçatı gezinize zevk katacak eminim.

23- Alaçatı Camii; Eskiden kilise olarak hizmet veren günümüzün Alaçatı Pazaryeri Camisi'ni gezin. Hoşgörünün sembolü olan yapı 19. yüzyıl sonlarında yapılmış ve bugün her dinden insanı ağırlayan hoşgörü mabedi aslında.

24- Hacımemiş ve Sükunet; Hacımemiş Mahallesine mutlaka girin, antikacılara göz atmadan geçmeyin. Sakinlik arayanların kaçış yeri olan Hacımemiş mahallesinde huzura yelken açın.

25- Koylara Yelken Açma; Bunların dışında etraftaki koyları keşfedin; Ayayorgi Koyu, Pırlanta Plajı, Delikli Koy, Yumru Koyu gibi ve daha fazlasını kendi aracınızla gezip görebilirsiniz.

Yaz sezonunun ayrılmaz ikilisi Çeşme-Alaçatı dolu dolu bir tatil sunuyor sizlere. Deniz-kum-güneş olsun ama farklı da olsun, bir de lezzetli olsun diyorsanız doğru adrestesiniz. Ege'den vazgeçemeyenlere sesleniyorum burada kendinizi şımartacak çok sebep var…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.