Tarihin Yazdığı, Karayla Deniz Arasındaki En Büyük Muharebe…
Tarih 18 Mart 1915... 18 Mart Boğaz Harbi sırasında neler yaşandı?
Çanakkale Boğazı’na giren Amiral De Robeck komutasındaki donanma, İstanbul yolunu açacaktı. Bu yüzden hedefi, Çanakkale Boğazı’nı temizleyerek geçmekti.
Oysa Nusrat Mayın Gemisi tarafından döşenen mayınlardan, Türk bataryalarına kadar inatçı bir güç, dünyanın en modern donanmasına ‘’Dur’’ demeyi başarmıştı…
Çünkü Türk kuvvetlerinin arkasında muhteşem bir kuvvet vardı…
“Şehit ve yaralıların yerine geçecekler atanmıştır. Ben ölürsem üzerime basıp geçin. Yaralanırsam önem vermeyin, ben de size öyle yapacağım. Bu savaşta hiçbir ödül beklemeyin. Bunu vaat etmem ve edemem” diyen bir Yüzbaşı Mehmet Hilmi Bey hemen sahilde; Mecidiye Tabyaları’ndaydı.
Aynı yerde Koca Seyid vardı…190 ile 215 kg’lık mermileri taşıyarak topların kesintisiz atış yapmasını sağlamıştı… Bugün Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri olan Kilitbahir Köyü sınırlarındaki Mecidiye Tabyaları’nın hemen altında, sahil yolunda heybetli duruşu ile gazi maaşını bile almamış Seyid Onbaşı’nın anıtını görmek mümkün…
Ayrıca boğazın o şiddetli saatlerine tanıklık etmiş, belki de savaşın kaderini değiştirmiş olan Rumeli Mecidiye Tabyaları ile biraz gerideki Namazgâh Tabyaları mütevazi duruşlarıyla ziyaretçileri selamlamaya devam etmekte…
Hemen boğazın karşı kıyısında, biraz daha ileride aynı günün iki ayrı kahramanı daha isimlerini tarihe altın harflerle yazdırmıştı. Dardanos Batarya komutanı Üsteğmen Hasan ve Teğmen Mevsuf. Bu iki cesur Türk askerinin bulunduğu Dardanos Bataryasının mevzilerine sadece 18 Mart günü 4000‘den fazla top mermisi düşmüş, bu yüzden Hasan Bey ve Mevsuf Bey şehit düşmüşlerdir…
Ya Cevat Paşa… Onu anmadan bir 18 Mart mümkün mü? ‘’Taburlarımızda tek bir top kalıncaya kadar ateş püsküreceğiz, o da sönmeye mahkûm olunca, yiğitçesine tüfeklerimize sarılacağız. Bizden tek birimiz sağ kaldıkça ateşi sürdürerek düşmana asla boyun eğmeyeceğiz’’…
Ve ismini anamadığımız daha yüzlerce kahraman Türk askeri, onları cepheye gönderen anneler, gözü yaşlı eşler, kahraman babalarını bekleyen çocuklar…
Tarihimizi Değiştiren O Gün Neler Olmuştu?
Saat 11.00: Seddülbahir yönünden savaş gemileri görülmeye başladı. Triumph, Agamemnon, Lord Nelson, Queen Elizabeth, Inflexible, Prince George savaş gemileri
Saat 11.15: Triumph, ilk mermiyi attı, İntepe’deki bataryalar buna karşılık vermeye başladı.
Saat 11.30: Dört Fransız gemisi de boğaza girdi.
Saat 11.45: Queen Elizabeth’in bir mermisi Çanakkale gümrük binası arkasına düşerek yangın çıkardı.
Saat 12.20: Çimenlik Tabyası cephaneliğine bir mermi isabet etti
Saat 14.00: Anadolu Hamidiye Tabyası( Çanakkale il merkezindedir; ziyarete açıldı) tarafından ateş altına alınan Bouvet yana yatmaya başladı. Bouvet üç dakika sonra battı.
Saat 15.15: Namazgâh kışlasına mermi düştü.
Saat 16.30: Irresistible vuruldu.
Saat 18.00’de Bouvet, Ocean, Irresistible batırıldı; Inflexible, Gaulois, Suffren, Agamemnon savaş dışı kaldı.
Türk tarafında 4 subay ve 40 er şehit olmuş; 74 kişi yaralanmıştı. ‘’Yenilmez’’ denilen müttefik donanması ağır bir yenilgi almış ve akşam saatlerinde Çanakkale Boğazı’ndan geri çekilmek zorunda kalmışlardı…
İngiltere ve Fransa, donanma saldırısının sonucunu şanssızlık olarak değerlendirmiş, 18 Mart 1915’deki yenilgilerinin ardından çok kısa bir süre sonra, 25 Nisan 1915’de çok daha büyük bir kuvvetle Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarmaya karar vermişlerdi. Fakat onları hiç beklemedikleri biri karşılayacaktı; Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal...