Sındırgı Gezilecek Yerler | Sındırgı'da Ne Yapılır?

Sındırgı

Balıkesir'in Sındırgı'da gezilecek yerler nelerdir? Sındırgı'nın neleri meşhurdur? Sındırgı'da ne alınır, ne yenir? Sındırgı'da konaklama imkanları nelerdir?

Balıkesir dendiği andan itibaren yerli veya yabancı turistlerin akıllarına ilk gelen ziyaret noktaları Ayvalık, Edremit, Erdek, Altınoluk, Akçay’dır. Bu gayet mantıklı bir durumdur. Zira hepimizin turizm dendiğinde ilk aklına gelen deniz, kum, güneş olduğundan sahil yerleşimlerini hatırlamak veya her yer de reklamı dönen bu tatil yörelerini sıralamak çok daha kolay olur.

Bu seferki yazımda farklı bir rota olarak bir rehber gözüyle ziyaret ettiğim Sındırgı ilçesinden bahsetmek istiyorum.

Sındırgı Ulaşım – Nasıl Gidilir?

Balıkesir’e 63 km, İzmir’e 150 km olan Sındırgı’ya ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. İlçeye her gün İstanbul‘dan bir, İzmir’den dört, Akhisar’dan dört ve Balıkesir otogarlarından her yarım saatte bir otobüs seferi yapılmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanına 177 km, Balıkesir Kocaseyit Havalimanına 151 km uzaklıktadır.

Emendere Şelalesi

Balıkesir il merkezine yaklaşık 65 km uzaklıkta olan bu şirin ilçenin ilk bakışta denize uzak oluşu tatilcileri burayı ziyaret etmekten vazgeçmelerine sebep olabilir. Ancak Sındırgı’nın deniz, kum ve güneş yerine koyabileceği birçok değeri var. Kültür, termal, doğa turizmini görebileceğiniz en güzel yerlerden biridir Sındırgı.

Sındırgı’nın Tarihçesi

Ülkemizin zengin tarihini incelerken her bölgede olduğu gibi buranın da tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar gidiyor. Persler, Lidya ve bütün Anadolu ile beraber bu bölgeyi egemenlikleri altına almıştır. Daha sonra Bergama Krallığı ile beraber burası Romalıların hakimiyetine girmiştir. Bizans, Selçuklular, Karesi Beyliği ve en son olarak Osmanlı egemenliği altına giren bu bölgeye Çavdarlılar ve Avşarlılar isimli Türkmen aşiretler yerleşmişlerdir.

Çoturtepe Zindan Kayalıkları

Tarihte Sındırgı’nın ismi karşımıza Corsea ve Koruköy olarak da çıkar. Çavdarlı aşiretinden Halil Ağa’nın torunlarından Şerif, İstanbul’a gitmiş, saraya girmiş ve Paşa ünvanı alarak tekrar Sındırgı’ya dönmüştür. Midilli’den getirttiği ustalarla Koca Camii (Şerif Paşa Camii) ve hamamı yaptırmıştır. Sındırgı, Koruköy adını almış ve 1845 yılında köy olmuştur. 1913 yılında Bigadiç’ten ayrılarak ilçe olmuştur. 29 Haziran 1920’de Yunan işgaline uğrayan ilçe 3 Eylül 1922’de işgalcilerden kurtarılmıştır.

Sındırgı Şerif Paşa Camii

Tabii bu çok kısa bir tarihçe olarak kalan Sındırgı’nın detaylarına ilçe ziyaretinizde ulaşabilirsiniz.

Oldukça nizami bir şekilde düzenlenmiş şehre girişi geniş bir caddenin etrafına sıralanmış ağaçlı yoldan yaparız. Ardından Sındırgı’nın değerleri karşımıza çıkmaya başlar.

Sındırgı’da Ne Yapılır – Gezilecek Yerler

Hanımeli Çarşısı

İlçenin hanımlarının emekleriyle ortaya çıkan yöresel ürünlerin hem sergilendiği hem de satışının yapıldığı çarşıdır. Bu çarşıdan alacağınız el emeği ürünlerle Sındırgılı hanımların ev ekonomisine katkı sağlayabilir; sosyal hayatta daha fazla rol almalarını teşvik edebilirsiniz. Burada ev yapımı tarhana, salça, turşu, reçel, erişte ve dahası birçok ürün satılıyor. Yeri gelmişken Sındırgı’nın meşhur yöresel yemeklerinin olduğunu belirtelim. Tarhana Bezdirmesi en meşhur olanlardan biridir.

Güreş Evi

Yağlı güreş dendiği andan itibaren akla ilk gelen yer Edirne olmasına rağmen Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Balıkesirli pehlivanların izleri de görülür. Sındırgı da güreşlere pehlivan göndermiş bir ilçe olarak kazanılan başarıları Türkiye’nin ilk Güreş Müzesi’nde yaşatmayı başaran bir ilçe olmuştur. Güreşlere ait aksesuarlar, pehlivanların hayat hikayelerinin bahsedildiği, kazanılan madalyaların sergilendiği bu müze geçmişten geleceğe Sındırgı’nın güreş kültüründeki yerini anlatmaya devam etmektedir.

Kertil Çam Kolonyacısı

Tabii bu sokakları gezerken burnunuza çok hoş kokular gelmekte. Bu koku Sındırgı’nın meşhur kolonyası Kertil Çam Kolonyacısıdır. Dükkana girdiğiniz andan itibaren bin bir çeşit kokunun içine girersiniz. Zeytin, nergis, hazan, akasya, incir, lavanta, kiraz çiçeği, tarçın, kekik, tütün ve daha nice kolonya çeşidinden size en uygununu seçebilirsiniz.

Yağcıbedir Halısı

Sındırgı’nın diğer değerlerinden birisi de Yağcıbedir Halısıdır. Yağcıbedir ismini Yağcıbedir yörüklerinden almıştır. 2 bin yıllık geçmişe sahiptir. Yağcıbedir Halısının en büyük özelliklerinden biri yüzde yüz koyun yünü ve kök boyasından dokunuyor olmasıdır. Santimetrekareye 30-35 ilmek atılarak dokunan bu halıda 3 bin yıllık desenler korunarak günümüze kadar gelmiştir. Farklı desenler barındıran halılar kesinlikle Yağcıbedir değildir. Al, ak, gök ve kahverengi denilen 4 ana boya kullanılır. Gördes veya Türk düğümü denilen özel bir tekniği vardır. Satın alındığı yerden öğreneceğiniz kullanma ve temizleme talimatlarına uyarsanız ne rengini ne de kalitesini kaybeder.

Kertil Kebabı

Tabii ki bu kadar geziden sonra acıkan ziyaretçilere Sındırgı’nın meşhur Kertil Kebabı ya da Kertil Güvecini tavsiye ederim. Sındırgı’da yetişen hayvanlardan yapılan bu güveç ziyaretçilerin beklentisini fazlasıyla karşılayacaktır.

Karşımıza sürekli çıkan Kertil bugün Sındırgı’nın bir mahallesi olan eski Kertil Köyüdür.

Sındırgı Yöresel Yemekleri

Sındırgı’da yapılan birçok yöresel lezzet var:

- Tarhana Çorbası

- Tarhana Bezdirmesi

- Kertil Kebabı

- Orman Kebabı

- Şaşta Helvası

- Sazan Yahnisi

- Mürdüm Aşı

- Keşkek

- Kapama

- Kabaklı Dolma

- Bide Sinisi

- Sındırgı Saraylısı

Sındırgı’da Konaklama

Bu gezilerin ardından yorulan misafirlerin tercihi mutlaka termal hoteller olacaktır. Balıkesir’in termal tesislerini düşününce ilk akla gelen genellikle Körfez bölgesi olurken, Sındırgı sayıca Körfez kadar olmasa da bu imkanı misafirlerine sunmaktadır. Bakıldığında artıları ve eksileri olabilir. Sındırgı Termal Tesisleri bulunduğu konum itibariyle özellikle yazın Körfezin kalabalığından ve trafiğinden uzaktır. Daha sakin, doğayla iç içe bir termal deneyimi sunan irili ufaklı tesislerdeki sular romatizma, nöroloji ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır. Ayrıca ilçeye 15-16 km uzaklıkta yer alan termal turizm bölgesi ilan edilen Hisaralan da sizleri ağırlamak için beklemektedir.

Sındırgı Belediye Oteli

İlçe merkezinde bulunan Sındırgı Belediye Oteli 22 suit odası ve 44 yatak kapasitesi ile nezih bir ortamda konaklamanıza imkân sunuyor.

Kışla Müze Han Otel

Ancak tercihi termal tesis olmayan misafirlerimiz varsa onlara hizmet verebilecek önerebileceğimiz çok güzel bir alternatif bulunmakta: Kışla Müze Han Otel.

Yaklaşık 120 yıl öncesi Sındırgı Redif Kışlası olarak inşa edilen bina 1900’lü yıllarda mühimmat deposu olarak kullanılmıştır. 1920’li yıllarda okul olarak kullanıldıktan sonra askerlik şubesi olarak hizmet vermiş ve ardından yapılan restorasyonlarla 2019 yılında otel olarak hizmete açılmıştır. Kültürel değerlerle iç içe konaklama imkanı sağlayan butik otel, aynı zamanda yöreye ait etnografik ve tarihi eserleri de bünyesinde barındıran adeta bir müze oteldir.

Eman Termal Hotel

İlçe merkezine 6,5 km uzaklıkta olan 28 odalı Eman Termal Hotel yemyeşil bir vadinin ortasında yer almaktadır. Kaynağında 37 derece olan termal su sedef, egzama, balık pulu, mantar gibi birçok cilt hastalığında tedavi edici özellik taşımaktadır. Tesis içerisinde bulunan dereden akan termal suda yetişen doktor balıklar da tedaviye yardımcı olmaktadır. 

Obam Termal Otel

İlçe merkezine 18 km uzaklıkta olan Obam Termal Resort & Spa, toplamda 92 oda olup bunların 58’i standart oda, 24’ü villa süit oda, 8’i süit oda ve 2’si engelli oda olarak hizmet veriyor. Dört mevsim doğası ve dört dörtlük tatil anlayışıyla, Sındırgı Hisaralan mevkiinde 50.000 m2 açık, 12.500 m2 kapalı alanda kurulu olan Obam Termal, gerek tesislerindeki kalite anlayışı, gerekse hizmetleri konusunda verdiği hassasiyet ile huzurlu bir tatil yaşatmayı hedefliyor.

Laguna Termal Otel

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta olan büyük bir kısmı tamamlanan Laguna Thermal Resort & Spa Tatil Köyü'nün 102.000 metrekare alanda kurulması planlanmaktadır. 16.000 metrekareyi kapsayan sosyal donatı alanlarında; üyelere hizmet verecek olan Açık / Kapalı Termal Havuzlar, Türk Hamamı, SPA Merkezi, Mekanik Banyo, Macera Duşu, Fin Hamamları, Fitness Center, Olimpik Havuz ve geniş alanlara sahip eğlence havuzları yer almaktadır. Tesisin %50’si tamamlanarak mevcut durumda hizmet vermektedir.

Özdil Termal Park

İlçe merkezinde bulunan bir alanda havuz, hamam, sauna gibi termal tesislerinde içerisinde yer aldığı Özdil Termal Park termal konut, apart ve termal tesis olarak hizmet vermektedir.


İçerisinde barındırdığı bu imkanlarla Sındırgı, en azından turizmin yükünü Körfez ilçelerinden alıp biraz daha içeriye taşıyabilir. Konumu itibariyle de tüm turizm destinasyonlarına yakın oluşu, burayı cazip bir çekim merkezine çevirmeye başlayacaktır. Sındırgı ziyaretinizin süresi ilginize bağlı olarak değişecektir. Bu gezinizin ardından yaklaşık 140 km uzaklıkta bulunan Körfez’e ulaşmak da mümkün. Arzu edenler için günübirlik ziyaretler için de uygun bir rotadır.

Bir rehber olarak gidip gördüğüm, belediye başkanından ilçe halkına kadar şahit olduğum yakınlık ve misafirperverlik ile beraber, gördüğüm yerler, yediğim yemekler ve konakladığım otellerle Sındırgı, ziyareti çoktan hak etmiş durumda. Farklı rotalar arayan ziyaretçilere kesinlikle önerdiğim bu ziyaret noktasına gittiğinize pişman olmayacaksınız.

Birkaç cümleye sığdırmaya çalıştığım Sındırgı’da tabii ki çok daha fazlası var. Bunları da keşfetmek sizlere kalsın. Bu yazı sadece kapıyı aralayıp bırakmak gibi olsun. İçeriye girmek size kalmış.

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...


***Fotoğraflar için Sındırgı Belediye Başkanı Sn. Ekrem Yavaş ve Ekibine teşekkür ederim.

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.