Dünyanın Yeni 7 Harikası hangileridir? Bu Yeni 7 Harika ne zaman ve nasıl seçildiler? Dünyanın Yeni 7 Harikası'nın özellikleri nelerdir ve hangi ülkelerde bulunuyorlar?
Birbirinden eşsiz, anıtsal nitelikteki yapılar insanlık tarihi boyunca büyük ilgi görmüştür. Bu 2000 sene öncede böyleydi günümüzde de böyle. M.Ö. 2. yüzyılda Antipatros kendisini ve insanları büyüleyen yapıları Dünyanın Harikaları olarak nitelendirmişti.
Aradan uzun yıllar geçti; piramitler dışında hiçbiri ayakta değil. Belki de bu sebeple olsa gerek yeni bir 7 Harika seçme ihtiyacı ortaya çıkmış olacak ki İsviçre merkezli New 7 Wonders Vakfı bunları seçmek için bir organizasyon başlattı.
Online olarak 100 milyondan fazla oyun kullanıldığı organizasyonda 21 finalistten 7’si Dünyanın Yeni 7 Harikası olmaya hak kazandı. Bizim ülkemizden de Ayasofya bu oylamada 8. oldu. Tabi bu arada bu organizasyon UNESCO başta olmak üzere pek çok kuruluş tarafından kabul görmese de genel olarak kabul gördüğünü de söyleyebiliriz.
İşte 7 Temmuz 2007’de açıklanan Dünyanın Yeni 7 Harikası…
1. Machu Picchu, PERU
Orta ve Güney Amerika’nın en önemli uygarlıklarından birisi olan İnkalara ait bir şehir olan Machu Picchu, 2430 metre yükseklikte kurulan bir yerleşimdir. İnka Kralı Pachacuti için 1450’lerde inşa edildiği düşünülen Machu Picchu, tarım için yapılan terasları, Güneş Tapınağı ve kendine has mimarisiyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Merdiven sistemleriyle birbirine bağlanan bölümlerden oluşan Machu Picchu’da 3000’den fazla merdiven hala iyi durumda. Restorasyon çalışmaları devam eden yerleşime sınırlı sayıda ziyaretçi kabul ediliyor.
2. Çin Seddi, ÇİN HALK CUMHURİYETİ
İnsanoğlunun güvenlik amacıyla neler yapabileceğinin en çarpıcı örneklerinden olan Çin Seddi’nin ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda yapılmaya başlandığı söylenir. Çin topraklarına kuzeyden gelecek olan Türk ve Moğol saldırılarına karşı bir önlem olmasının yanı sıra ağır cezaya verilenlerin ya da sürgüne gönderilenlerin cezalarını çektiği yer de olmuştur.
Günümüzde bizim gördüğümüz Çin Seddi M.Ö. 221 ile M.S. 608 yılları arasında inşa edilmiştir. Bugün ayakta kalan kısımlarının çoğu Ming Hanedanı dönemine ait olan bu devasa savunma duvarının toplam uzunluğu araştırmalara göre farklılık göstermektedir. Kimi kaynaklara göre yıkılmış kısımlarıyla beraber 8850 km, kimilerine göre ise 21196 km’dir. Sadece bir sur sistemi değil aynı zamanda kışla, garnizon, savunma kulelerinden oluşan ve bir dönem ticaret amacıyla da kullanılan bir yol olmuştur.
3. Kurtarıcı İsa, BREZİLYA
Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde bulunan Kurtarıcı İsa Heykeli 1922 – 1931 yılları arasında inşa edilmiştir. Bulunduğu Corcovado Dağı’nın zirvesinde 700 metre yükselikte şehre bakan Kurtarıcı İsa, Fransız Albert Caquot ve Brezilyalı Heitor da Silva Costa tarafından yapılmıştır. Hristiyan dünyasının da sembollerinden biri haline gelen bu heykel 8 metrelik kaidesi ile beraber 38 metre yüksekliğindedir. Yana açılan kolları ise bir uçtan bir uca 28 metredir.
4. Chichen Itza, MEKSİKA
Meksika’nın Yukatan Eyaletinde bulunan antik şehirdir. Kıtanın bilinen uygarlıklarından Mayalara ait olan Kukulkan Tapınağı kentin en önemli ve sembol yapısıdır. 9. ve 12. yüzyıllarda Mayalar ve Toltekler tarafından inşa edilmiştir. Kukulkan’a yani tüylü yılan tanrısına adanan bu 30 metre yüksekliğindeki tapınak Yukatan’ın dini merkezidir.
Mayaların astronomiye olan ilgileri bilinir. Zaten bu tapınakta da bazı ölçülere ve sayılara bakıldığında bunun örneklerini görmek de mümkün. Piramit şeklinde olan tapınağın her kenarında 91 merdiven vardır. Hepsinin toplamı 364 eder ve buna en tepedeki tek kısmı da eklediğimizde 365 yani bir yıldaki gün sayısı bulunur. Bu sadece tek bir örnek. Bunun gibi ilgi çekici bir çok özelliği var ve tabii etrafında da daha birçok yapı…
5. Tac Mahal, HİNDİSTAN
Tac Mahal dendiğinde hep bir aşk hikayesi gelir akla. Babür İmparatoru Şah Cihan’ın çok sevdiği eşi Mümtaz Mahal için yaptırdığı bir anıt mezardır aslında Tac Mahal.1631 yılında Mümtaz Mahal doğum sırasında ölünce Şah Cihan Tac Mahal’ın yapım emrini verir. Her yerden işlerinin en iyi ustalarını bulur ve getirtir. Agra kentinde inşa edilen bu şaheser 1652 yılında tamamen biter.
20 bin işçinin yapımında çalıştığı Tac Mahal beyaz mermerden yapılmış ve ana kubbesinin yüksekliği 82 metredir.
6. Kolezyum, İTALYA
Roma İmparatorluğu’nun sembol yapılarından olan Kolezyum, Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinir. 72 yılında Vespasian tarafından inşasına başlanmış ve 80’de Titus döneminde inşa bitirilmiştir. 50 bine kadar kapasitesi olan Kolezyum sonraki imparatorlar döneminde de onarımlar ve eklemelerle daha da kullanışlı bir hale getirilmiştir. Şu an dünyanın en büyük amfitiyatrosu olan Kolezyum, Roma’nın kanlı bir propaganda ve eğlencesi olan gladyatör dövüşlerinin de merkeziydi. Gladyatör dövüşlerinin yanı sıra hayvanlarla olan dövüşler ve deniz savaşlarının canlandırılmasında da kullanılmıştır.
Gladyatörlerin mabedi olarak adlandırılan Kolezyum çevresi 527 metre, yüksekliği ise 52 metredir.
7. Petra, ÜRDÜN
M.Ö. 400 – M.S. 106 yılları arasında Nebatilerin başkentliğini yapan Petra, adeta kayaların dile gelmiş hali. Ürdün’de Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasında kalan Petra kırmızımsı kayalara oyularak inşa edilen bir şehir. Ticaret yollarının merkezinde konumlanan bu şehir bu yolların değişmeye başlamasıyla önemini de kaybetmeye başlamıştır. Petra’nın sembolü diyebileceğimiz yapı ise El Hazne olarak adlandırılan kayalara oyularak inşa edilmiş kaya mezarlarıdır.