Türkiye’de Görmeniz Gereken 30 Mağara

Türkiye’de Görmeniz Gereken 30 Mağara

Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken mağaraları sizler için sıraladık. Türkiye’nin mağaraları hangileridir? Turizme açık olan gezilebilecek mağaralar listesi sizlerle...

Türkiye mağaralar açısından oldukça zengin bir ülkedir. Ülkemizde özellikle Toroslarda sayısız mağara bulunmaktadır. İlginç oluşumlara sahip mağaralarımızın bazıları turizme açıktır.

Türkiye’de yaklaşık 40 bin mağara olduğu söylenmektedir. Elbette bu mağaraların çoğu kapalıdır. Bazılarında ise çalışmalar yapılmakta ve ziyarete açılması için hazırlıklar yapılmaktadır. Son yıllarda mağaralara artan talep mağara turizminin ivmesini yükseltmiştir. Sadece gezi amaçlı değil sağlık açısından da şifa arayanlarla dolan mağaralar, ülkemizin turizm potansiyeli açısından çok büyük zenginliktir.

Türkiye’nin en derin, en büyük, en ilginç oluşumlu mağaraları listemizde yer alıyor. Ayrıca en popüler olanlar ve en çok ziyaretçi ağırlayanlar da var. Şimdi gelin Türkiye’de mutlaka gezilmesi gereken mağaraları sıralayalım. İşte Türkiye’nin en popüler 30 mağarası...

1. Dim Mağarası, Antalya

Türkiye’nin en güzel mağarası diyebileceğimiz Dim Mağarası’nı birinci sıraya koyduk. Dim Mağarası, 1993 yılında çoğunluğu yerbilimcilerden oluşan kişilerce kurulan MAĞTUR Mağara Turizmi ve Anonim Şirketi tarafından 1998 yılında ülke turizmine kazandırıldı. Ülkemizde özel sektör vasıtasıyla turizme açılan ilk mağaradır.

Torosların Cebel Reis Dağı eteklerinde bulunan Dim Mağarası karstik bir mağara. Aslında karstik oluşumlar bölgede en yoğun görülen oluşumlar.

Mağaranın içerisi kireçtaşlarının erimesi ve ardından geçirdiği evreler sonrası katılaşmasıyla oluşan, izlemeye doyamayacağınız oluşumlarla dolu. Mağaranın ise 1 milyon yaşında olabileceği düşünülüyor.

DEVAMINI OKU...

2. Ballıca Mağarası, Tokat

Sadece Türkiye’nin değil Dünyanın da en görkemli mağaralarından biridir. Tokat ilimizin Ballıca Köyü sınırında bulunan Ballıca Mağarası yaklaşık 680 metre uzunluktadır ve 9 salonu gezilebilmektedir. 1995’de ziyarete açılan mağara 2019 senesinde UNESCO Geçici Miras Listesi’ne eklenmiştir. 3.4 milyon yaşında olduğu tespit edilen Ballıca Mağarası’nın sarkıt ve dikitleri muhteşem bir manzara sunmaktadır. Özellikle Soğan Sarkıtları denilen buraya özgü sarkıtlar gelenleri şaşkınlık içinde bırakmaktadır. Yolunuz Tokat’a düşerse Ballıca Mağarası’na mutlaka uğramalısınız.

3. Damlataş Mağarası, Antalya

Türkiye’deki en popüler mağaralar sıralamasında önde gelen Damlataş Mağarası Antalya’nın ilçesi Alanya’dadır. Bulunduğu konum itibari ile Alanya’nın tam merkezinde bulunan Damlataş Mağarası, ülkemizde en rahat ulaşılabilecek mağaradır.

Damlataş Mağarası dinamit patlatılması sonucu 1948 yılında tesadüfen bulunmuştur. Damlataş Mağarası çok büyük olan ya da gezerken sizi yoracak bir mağara değil. Yaklaşık 15 bin yaşında olan mağaradan içeriye girdiğinizde 45-50 metrelik bir koridordan sonra geniş bir alana çıkıyorsunuz. Yıl boyunca içerideki hava sıcaklığı 22.3 derece, nispi nem oranı %98 ve hava basıncı ise 760 mm’dir.

DEVAMINI OKU...

4. Karaca Mağarası, Gümüşhane

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırında 1550 metre yükseklikte yer almaktadır. Mağaranın yaşının 15 milyon olduğu düşünülmektedir. 1990 yılında Jeolog Prof. Dr. Şükrü Eroz tarafından bulunduktan sonra yapılan çalışmalar neticesinde Karaca Mağarası 1996 yılında ziyarete açılmıştır. Mağara; travertenler, sarkıt ve dikitler açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 150 metre uzunluktaki mağara gelen ziyaretçileri büyülemektedir. Astım hastaları için sağlık amaçlı ziyaret edilen mağarayı yolunuz düşerse mutlaka gezmelisiniz.

5. İnsuyu Mağarası, Burdur

Burdur şehir merkezine 13 km uzaklıkta yer alan mağaraya ulaşım çok kolaydır. Burdur-Antalya karayolu üzerinde ana yola çok yakın konumdadır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olarak bilinen İnsuyu Mağarası, 1965 senesinde turizme kazandırılmıştır. Uzunluğu neredeyse 600 metreyi bulan mağaranın içinde birbiriyle bağlantılı 9 adet göl yer almaktadır. Son zamanlarda bu göller kurusa da yine de İnsuyu Mağarasının sarkıtları ve dikitleri görmeye değerdir.

6. Yalan Dünya Mağarası, Antalya

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi sınırında yer alan Yalan Dünya Mağarası son yılların en popüler mağaralarından biridir. Ziyaretçilere müthiş bir atmosfer sunan mağara 5 milyon yaşındadır.

Mağara Toros Dağları’nın içerisinde yer alıyor. Dünyanın en uzun mağaralarından biri olarak kabul edilen Yalan Dünya Mağarası’nın normalde uzunluğu 4 kilometre fakat siz yaklaşık 450 metrelik  kısmını gezebiliyorsunuz. Rivayete göre 1950’li yıllarda büyük bir göçük meydana gelmiş ve kalan kısım kapanmıştır. O yüzden bugün 450 metrelik kalan bölüm ziyarete açık. Burası hakikaten enfes bir mağara...

DEVAMINI OKU...

7. Cüceler Mağarası, Antalya

Antalya’nın Alanya ilçesi sınırında bulunan Cüceler Mağarası, Alanya’dan yaklaşık 1 saat mesafe uzaklıktadır. 2012 yılında turizme kazandırılan mağara Toroslar’ın bağrındaki onlarca mağaradan biri. Dim Mağarası ve Damlataş Mağarası kadar popüler olmasa da artan ziyaretçi sayısı ile tanıtımı hızla artıyor. Mağaranın içindeki sarkıt ve dikitlerin kendiliğinden oluşan doğal farklı renkleri gelenlerin gözünden kaçmamış olacak ki “Gökkuşağı Mağarası” olarakta anılmaya başlamış. 10-15 bin yılda oluştuğu tahmin edilen bu sarkıt ve dikitler mineral yönünden çok zengin olduğu için farklı renklere bürünmüş.

DEVAMINI OKU...

8. Altınbeşik Mağarası, Antalya

Fotoğraf: https://tr.wikipedia.org

Altınbeşik Mağarası, Antalya’nın İbradi ilçesi sınırında yer almaktadır. “Düğmeli evleri” ile meşhur Ormana’ya 10 km uzaklıktaki mağara, içerisinde botlarla gezi yapılan nadide mağaralardan biridir. Mağaranın içinde yer alan göl Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük mağara gölü olarak bilinmektedir.

İlk olarak 1966 yılında keşfedilen mağarada uzun yıllar çalışmalar yapılmış ve sonradan ziyarete açılmıştır. Mağaraya araçla ulaşım mümkündür. Uzunluğu yaklaşık 2200 metre civarıdır. Mağaranın ağzından göl başlar ve bu göl 125 metre uzunluğa sahiptir. Göl üzerinde botlarla ilerlenerek mağara gezilir. Kış ve bahar aylarındaki yağışlardan dolayı kapanan mağarayı yazın daha rahat ziyaret edebilirsiniz.

9. Bulak Mencilis Mağarası, Karabük

Karabük’e bağlı Bulak Köyü sınırında yer alan Bulak Mencilis Mağarası konum olarak Safranbolu ve Karabük’e çok yakındır. Türkiye’nin 4. büyük mağarası olarak bilinmektedir. “Mencilis Mağarası”, “Bulak Mağarası” ve “Atçıini” gibi isimlerle anılmaktadır. Mencilis Mağarası’nın yaklaşık 400 metrelik kısmı ziyarete açıktır. 200 metrelik kısmında ise mağaranın rehberi dileyen ziyaretçilere eşlik edip anlatım yapıyor. Mağaranın toplam uzunluğu 6 kilometreyi geçmektedir. Mağaranın 3 girişi bulunmaktadır. Vadi tabanından 75 metre yükseklikte bulunan mağara deniz seviyesinden 800 metre kadar yüksekliktedir.

DEVAMINI OKU...

10. Cennet Cehennem Mağarası, Mersin

Mersin’in Silifke ilçesi sınırında Narlıkuyu yakınındadır. Cennet Cehennem Çukuru ya da Obruğu olarak bilinen bu oluşumlar yeraltı sularının yıllarca kireç tabakasını eritmesi ile oluşmuş doğal çökeltilerdir. Cennet Çöküğü Mağarası ve Cehennem Çukuru olarak da anılmaktadırlar. Bu iki obruk yan yana yer almaktadır. Mersin ziyaretlerinizde buraya mutlaka uğramalısınız.

11. Astım Mağarası, Mersin

Fotoğraf: https://muze.gov.tr

Cennet Cehennem Mağaraları’nın kuzeybatısında yer alan Astım Mağarası bu obruklara sadece 600 metre uzaklıktadır. Adı üzerinde astım hastalığına şifa olduğu bilinen mağara astım hastaları tarafından büyük ilgi görmektedir. Mağaranın ışıklandırması oldukça iyidir. Sarkıt ve dikitleri de bir o kadar etkileyicidir. Mağaradaki nem oranı yaz mevsiminde yaklaşık yüzde 85 iken, kışın yüzde 95’i bulabiliyor. Mağara çevresinde ağaçlara çaput bağlayıp dilek dileyen insanlar oluyor. Bu dilek ağaçlarından ötürü de mağaraya Dilek Mağarası ismi de verilmiştir.

12. Dupnisa Mağarası, Kırklareli

Fotoğraf: http://www.demirkoy.gov.tr

Son yılların en popüler mağaralarından biri olan Dupnisa, Kırklareli sınırındadır. Trakya’nın ilk ziyarete açılan mağarası olarak ünlenmiştir. Uzunluğu yaklaşık 2700 metredir. Mağaranın 4 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir. İçinde bir yer altı nehri ve bu nehrin meydana getirdiği göller bulunmaktadır. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin ışıklandırma sistemi ile ortaya koyduğu manzara harikadır. 2003’den bu yana ziyaretçi ağırlayan mağarayı fırsat dahilinde mutlaka görmelisiniz.

13. Karain Mağarası, Antalya

Karain Mağarası, Antalya merkeze yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mağara yaklaşık 500 bin yıldır insanoğlunun yaşadığı ve barındığı bir yerleşim yeri olmasıyla Dünya insanlık tarihinin önemli yerlerinden birisidir. Paleolitik Çağ’ın Anadolu’daki Dünya’daki önemli yerleşimlerinden olan ve Neandertal olarak adlandırılan insanların yaşadığı Karain Mağarası, Antalya’nın bir başka yüzüdür.

1994 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Karain Mağarası, Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından 1946 yılında bulunmuştur. Bulunduktan sonra ülkemizde ilk defa sistematik ve modern kazının yapıldığı mağara da Karain Mağarası olur. Karain Mağarası özellikle Paleolitik Çağ ya da daha bilinen ismiyle Taş Devri olarak adlandırılan dönemden itibaren bir yaşam mahali olmasından dolayı Anadolu’nun bu anlamda en önemli yerlerinden birisidir. 

DEVAMINI OKU...

14. Beldibi Mağarası, Antalya

Antalya ile Kemer arasında yer alan mağara Antalya bölgesindeki en önemli ikinci prehistorik merkezdir. Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan mağaraya ulaşım kolay değildir. Deniz seviyesinden 25 metre yüksekliktedir ve günümüzde bir hayli zarar görmüştür. Bu mağaraya tekne turları ile ulaşmak daha kolay.

15. Aynalıgöl Mağarası, Mersin

Fotoğraf: https://www.gilindiremagarasi.com

Mersin’in Aydıncık ilçesi sınırında yer alan Aynalıgöl Mağarası, bir çoban tarafından 1999’da tesadüf sonucu bulunmuştur. Mağara ismini, içerisinde bulunan gölden alıyor. Üstelik bu göl berrak olunca da Aynalıgöl Mağarası diye isim yakıştırılmış.

Mağara içinde yaklaşık 550 metre yürüyüp oluşumları görebiliyorsunuz. En altta ise göl karşınıza çıkıyor. Daha da ilginci ise bu göldeki suyun birazı tatlı birazı tuzlu. Üstelik birbirine karışmıyor. Bu hakikaten mucize denilebilecek bir şey. Gilindire Mağarası olarak da bilinen bu mağaraya fırsat dahilinde mutlaka uğramalısınız.

16. Kaklık Mağarası, Denizli

Denizli’nin Honaz ilçesi sınırında bulunan Kaklık Mağarası, son yıllarda bölgeye gelenlerin programlarında mutlaka yer almaktadır. 2002 yılında turizme açılan mağara Denizli’nin parlayan yıldızları arasındadır. Pamukkale şüphesiz bölgenin en popüler yeri. Fakat Kaklık Mağarası Pamukkale’ye özenmişcesine benzerlikler taşıyor. Mağaranın içinde tıpkı Pamukkale travertenleri gibi oluşumlar var. Küçük Pamukkale yakıştırması yapılan Kaklık Mağarasına mutlaka uğrayın. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza tıklayabilirsiniz.

17. Oylat Mağarası, Bursa

Fotoğraf: http://www.inegol.gov.tr

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Mağarası, Türkiye’nin en büyük mağaraları arasında yer almaktadır. Toplam uzunluğu 750 metreyi bulan mağara içerisindeki sarkıt, dikit ve damlataş oluşumları ile büyük beğeni toplamaktadır. Bibirine bağlantılı iki kattan oluşan mağara yüzde 90 nem oranına sahiptir. Astım hastalarına şifa olduğu söylenen Oylat Mağarası Bursa gezilerinizde gidilebilecek farklı bir alternatif olabilir.

18. Tuz Mağarası, Çankırı

Fotoğraf: http://www.cankiri.gov.tr/tuz-magarasi

Adı üzerinde sadece tuzdan oluşan bu ilginç mağara Çankırı ilimizin en popüler yerlerinden biridir. Tuz Mağarasından her yıl tonlarca tuz elde edilmektedir. Hititlerden bu yana tuz üretimi yapıldığı tahmin edilen mağarada tuzlardan oluşan galeriler bulunmaktadır. İçeride tuzdan yapılmış heykeller ve 200 yıl önce bulunan çürümemiş eşşek ile tavşan fosilleri de vardır. Astım hastalarının uğrak yeri olan mağara sağlık turizmi açısından daha da geliştirilmeye çalışılıyor.

19. Pınargözü Mağarası, Isparta

Isparta’nın Yenişarbademli ilçesi sınırında yer almaktadır. Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında yer alan Pınargözü’nün 16 kilometre olduğu söylenmektedir, fakat bu net değildir. Mağaranın içinden çok güçlü akan bir su kaynağı vardır. O yüzden bu isimle anılmıştır. İçeride göletler, damlataş havuzları ve şelaleler vardır. Suyu oldukça soğuk olan mağaranın içi de serindir. Mağaraya girmek çok zor ama en azından ağız kısmına gelip görebilirsiniz.

20. Çal Mağarası, Trabzon

Trabzon’un Düzköy ilçesi sınırındadır. 8 milyon yaşında olduğu düşünülen mağara 2003 yılında ziyarete açılmıştır. İçerisinde su kaynağı bulunan mağaranın bu kaynağı mevsime göre farklılık göstermektedir. Toplam uzunluğunun 8 km olduğu söylenmektedir. Gezilebilen kısmı ise yaklaşık 1 kilometredir. Yürüyüş parkuru sayesinde mağarayı rahat gezebiliyorsunuz.

21. Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağarası yan yana 3 mağaradan oluşmaktadır. 2008 yılında Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen mağara hem mitolojiye konu olmuştur hem de Hristiyanlara ev sahipliği yapmıştır. Herkül’ün 12 Görevi arasında yer alan Kerberus’u ölüler ülkesinden kaçırma görevi için Cehennemağzı Mağaralarından yeraltına indiği söylenir. Tarihte kehanet merkezi işlevi gören Cehennemağzı Mağaralarına fırsat dahilinde mutlaka uğrayın.

22. Ilgarini Mağarası, Kastamonu

Fotoğraf: https://kastamonu.ktb.gov.tr

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Uzunluğu 850 metreyi bulan mağaraya ulaşım biraz yürüyüş gerektirmektedir. Ormanlık alandan yürümek gerektiğinden bölgeyi bilen biriyle mağaraya ulaşmanızı tavsiye ederiz.

23. İnaltı Mağarası, Sinop

Sinop’un Ayancık ilçesindeki İnaltı Köyünde yer almaktadır. Yaklaşık 650 metre uzunluğa sahip olan mağaranın 300 metrelik kısmı aydınlatılarak turizme kazandırılmıştır.

24. Gökgöl Mağarası, Zonguldak

Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında yer alan Gökgöl Mağarası 3350 metre uzunluktadır. Ana yola yakın konumdaki mağaranın ulaşımı oldukça kolaydır. 2001 yılında ziyarete açılmıştır. İçerideki salonlar görmeye değerdir.

25. Tınaztepe Mağarası, Konya

Fotoğraf: http://tinaztepemagarasi.com

Türkiye’nin en uzun mağarası olarak bilinmektedir. Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan mağara 22 km uzunluğa sahiptir. Mağaranın 1580 metrelik kısmı gezilebilmektedir. İlk olarak 1968 yılında Fransız Dr. Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen mağarada ilerleyen yıllarda araştırmalar devam etmiştir. Mağaranın 230 milyon yıllık bir zaman diliminde oluştuğu ortaya konmuştur. Yolu düzgün olan mağaraya ulaşımda sıkıntı yoktur.

26. Tilkiler Mağarası, Antalya

Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırında bulunan Tilkiler Mağarası Türkiye’deki en uzun mağaralar arasında başta gelmektedir. Yaklaşık 7 kilometre uzunluğa sahiptir. 1976 senesinde Oymapınar Barajı için yapılan çalışmalar sırasında keşfedilmiştir.

27. Keloğlan Mağarası, Denizli

Fotoğraf: http://www.acipayam.gov.tr

Denizli’nin Acıpayam ilçesi sınırında yer almaktadır. Yaklaşık 150 metrelik gezi alanına sahip olan mağaranın sarkıt ve dikitleri dikkat çekicidir. 2003 yılında turizme açılmıştır.

28. Taşkuyu Mağarası, Mersin

Mersin’in Taşkuyu ilçesine bağlı Taşkuyu Köyünde yer almaktadır. 2014’de turizme açılan mağaranın ulaşımı çok kolaydır. İçerideki oluşumlar oldukça güzeldir ve ışıklandırma sayesinde harika bir görsellik sunmaktadır.

29. Ashab-ı Kehf Mağarası, Mersin

Taşkuyu Mağarasına çok yakın konumda bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası, şüphesiz Türkiye’nin en bilinen mağaralarından biridir. Yedi Uyurlar Mağarası olarak da bilinen mağaranın dini önemi hem Müslüman hem de Hristiyanlarca büyüktür. Kur’an-ı Kerim’de Kehf Suresi’nde sözü edilen Yedi Uyurlardan dolayı ünü yayılan mağarayı her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.

30. Yarımburgaz Mağarası, İstanbul

İstanbul’un Başakşehir ilçesi sınırında Küçükçekmece Gölü’nün yakınındadır. 400 bin yıllık geçmişi ile dünya üzerindeki en eski yerleşimler sıralamasında büyük öneme sahip olan mağarada Paleolitik Çağa ait önemli işaretlere rastlanmıştır. Ne yazık ki günümüzde önemi yeteri kadar anlaşılamayan mağarada tahribatlar vardır ve bakımsız durumdadır. Bir an evvel gerekli önlemler alınarak Yarımburgaz Mağarası turizme kazandırılmalıdır.

Türkiye’nin Mağaraları

Biz bu yazımızda turizme açık olan, büyüklüğü ve görselliği ile dikkat çeken mağaraları sıraladık. Elbette listede daha bir çok mağaranın ismi yer alabilir. Mesela listede yer vermesek de; Türkiye’nin en derin mağarası olarak bilinen ve Mersin’de bulunan Peynirlikönü Mağarası 1429 metre derinliği ile hayran bırakıyor. İleriki yıllarda turizme kazandırılacak olan yerlerden sadece biri Peynirlikönü Mağarası.

Bunun dışında henüz açılmamış ama çalışmaları devam eden mağaralarımız da var. Ülkemizin her bir bölgesi mağaralar açısından oldukça zengin. Siz siz olun gittiğiniz şehirlerde kahverengi tabelaları takip etmeyi, bir de RehberName’ye göz atmayı ihmal etmeyin. Eğlenceli keşifler diliyorum.

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.