Karaburun - Mordoğan Nergis Festivali | Mimas'ın Mis Kokulu Nergisleri

Bugün, günlerden NERGİS idi. İzmir’den bugün Karaburun köylerine nergis kokulu havayı koklamaya gittik. Mordoğan Nergis Festivali ve Mimas'ın Mis Kokulu Nergisleri hakkında bilinmeyenler...

Bugün, günlerden NERGİS idi. İzmir’den bugün Karaburun köylerine nergis kokulu havayı koklamaya gittik. Karaburun Mordoğan bölgesi İzmir’in 100 km uzağında bambaşka bir dünyanın parçası gibi bir rota.

Girintili çıkıntılı bir coğrafyası olması nedeniyle dönemeçli yollara sahip olan Karaburun yarımadası yıllarca gidilmesi gelinmesi zor bir yer olmuş ve çok zaman deniz yoluyla İzmir’e ulaşım daha çok tercih edilir olmuş.

Karaburun ve Mordoğan, Bozdağ eteklerine kurulmuş irili ufaklı bir çok dağ köyünden oluşuyor, antik çağlardan bugüne, denizden gelen korsan saldırılarından korunma amaçlı dağ eteklerine yapılan bu köyler farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir çok katmana sahip.

4000 yıllık bir geçmişe sahip bölgenin mitolojik adı MİMAS. Efsaneye göre tanrı Zeus, kendisine karşı gelen dev Mimas’a çok kızar, oğlu Hephaistos’a emreder ve Mimas’ı Bozdağ’ın içine atıp üzerine kızgın demir dökerek onun cezalandırmasını emreder. Mimas öldürülür ama bölgenin adı hep Mimas olarak anılır.

Karaburun ve Mordoğan’da Acaba Nereler Gezilir?

Eski Mordoğan’da olan 1312'den kalma Ayşe Hatun Camisi, Müyesser Aktaş Etnoğrafya Müzesi, İnecik Köyü ve onun Zeytin Okulu, Kösedere Köyü ve kiliseden devşirme ama bugün restorasyonda olan resimli köy camisi, nergisi bol Bozköy ve doğal ürünü pazarı olan yeni liman, Eğlenhoca Köyü ve Karaburun merkez gibi yerler günübirlik bir gezide rahatlıkla gezilecek rotalar.

 

Narkissos Dilek Pınarı da 2 km. yukarıda olmasına rağmen küçük araçlar ile eski Mordoğan Köyü’nden yukarı çıkarak gezmek mümkün.

Her dağ köyünün bir balıkçı barınağı şeklinde limanı var, çünkü zeytinle beraber en önemli gelir kaynağı balıkçılık. Balığın her türlüsü bu denizde çok lezzetli nedeni ise, denizin içinde bulunan Poseidon çimlerinin sudaki oksijeni çiğneyerek balıklara kaliteli oksijen sağlaması, lezzet bundan kaynaklanıyor. Mezatlarda satılan balık hem ucuz hem de kaliteli ama öncelik yerel halka satmak.

Nergis, ocak ayında kısa süreli ortaya çıkan ve kokusu, görüntüsü kadar güzel olan Karaburun’un Bozköy ve köylerinde yetişen doğa harikası bir çiçek. Köylüler tarafından toplanıp demeti 7,5 lira ve 15 TL civarında Bozköy, yeni liman ve Karaburun merkezin çeşitli noktalarında satışa sunuluyor. Türkiye’nin her yerinden istek var ve gelen siparişlere ise uçak kargo yoluyla cevap veriliyor.

Nergis çiçeğinin adının nereden geldiği konusunda çeşitli efsaneler var. 

En çok bilinen efsane NARKİSSOS adlı yakışıklı avcıdan geliyor. Kendi güzelliğine aşık olan genç yakışıklı adam, tanrı Nemesis tarafından kızı ETO’nun karşılık vermemesi üzerine cezalandırılır. Genç adam, tanrıça Nemesis tarafından ‘Aşkına asla ulaşamamak cezasına çarptırılır’.

Narkissos, bir gün sudaki gördüğü kendi yansımasına aşık olur. Fakat suya dokununca kendi yansıması birden kaybolur ve kendine kesinlikle ulaşamaz. Üzüntüsünden deli divane olur ve dilek pınarının yanında kendini öldürür. Ve öldüğü toprak üzerinden bir çiçek ortaya çıkar adı NARKİSSOS ya da NERGİS.

Kendini aşırı beğenme hastalığının adı olan NARSİZM ise bu hikaye ile ortaya çıkmış olur.

Nergis Karaburun’da yaklaşık 4 hafta görülüyor sonra kuru nergis olaraktan bir süre satışa sunulsa da kısa süreli bir geçim kaynağı. Halkın esas geçim kaynağı zeytincilik ve turizm. Zeytincilik adına çok güzel gelişmeler var.

İnecik köyünde üniversiteli akademisyenlerin oluşturduğu bir ZEYTİN OKULU projesini hayata geçirmişler ve zeytin üzerine eğitim ve araştırmalar yapıyorlar, gelen konuklarına bilimsel bilgi ile demli bir çay ikram etmekten büyük zevk alıyorlar. Bu oluşum ayrı bir makale konusu olmasının yanı sıra İnecik köyü bölgenin en özel noktası.

 

Dopdolu doğa ve deniz ile dolu bir gün nergis kokuları eşliğinde bir Türkmen ve Rum kültürünü birlikte yaşamak isteyen tüm doğasever kültür dostu gezginleri bu özel rotaya davet etmek isterim.

İzmir’den tur otobüsleriyle katılacağınız günübirlik turlarla veya özel araçlarınızla Eski Mordoğan, Eğlen hoca, İnecik köyü, Kösedere köyü, Bozköy, Yeni liman ve Karaburun yolunu izleyerek bu bölgeyi tamamen gezmeniz gayet kolay. Her noktada yöresel yemekler yemek dışında Karaburun limanda balık restoranlarında kral bir rakı ve balık sofrası da kurabilirsiniz zamanınız bolsa.

Nergisin en çok bulunduğu bölge ise Yeni liman. Yörede her türlü otun ve meyvenin reçelini bulmak gayet normal. Enginarlar da ortaya çıkmaya başlamış ama pahalı henüz.

Doğa yürüyüşü merakı olanlar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin EFES MİMAS yürüyüş yolu projesi için ortaya çıkardığı çevrimiçi dijital navigasyon hizmeti http://rota.yarimadaizmir.com/ ile her noktayı kaybolmadan gezebilirsiniz.

İzmir çıkışlı turlar düzenleyen bir çok acente bölgedeki halkın iç turizm ile tanışması için özellikle ocak ve şubat olan Nergis döneminde grup turları düzenliyor köyler hareketleniyor  ve bunun karşılığı özellikle köylü kadınlar yaptıkları el işi ürün ve yemekleri gelen ziyaretçilere satarak ek gelir elde ediyorlar. Ekonomide gözle görülen canlanma oluşuyor. Kültürel yaşam da canlanıyor.

Yanlız bir uyarım olacak; nergis bahçelerine sakın izinsiz girip nergis toplamayalım. Çünkü arazi sahipleri bundan hiç hoşlanmıyor. Nedeni basit, hiç kimse kazanç kapısının bu şekilde zarara uğratılmasını istemez sanırım. Yöre halkının topladığı nergisleri her noktada bulunan pazar yerlerinden satın almanız her daim mümkün.

Kısacası nefis bir gün geçirmek isteyenler, İzmir’den veya diğer ilçelerinden mutlaka buralara gelsinler dopdolu bir gün veya günler geçirsinler. Çünkü sizi, Karaburun, Mordoğan ve Balıkova’nın bulunduğu bu cennet körfezde mükemmel bir doğa ve kültür sizlere kucağını açmış bekliyor. SAKIN KAÇIRMAYIN derim.

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.