Adana’da Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer

Antik dönemdeki Kilikya Bölgesi’nin, günümüzde ise Akdeniz Bölgesi’nin Seyhan Nehri kıyısındaki en güzel şehirlerindendir Adana. Adana’ya yapacağınız ziyaretinizde bu 5 noktayı mutlaka görün;

Antik dönemdeki Kilikya Bölgesi’nin, günümüzde ise Akdeniz Bölgesi’nin Seyhan Nehri kıyısındaki en güzel şehirlerindendir Adana. Yurdum insanının aklına ilk olarak Adana Kebap gelir ismi kulaklarda yankılanınca şehrin. Mutfağına hayranız elbet, fakat Adana’ya yapacağınız ziyaretinizde bu 5 noktayı mutlaka görün;

1- Sabancı Merkez Camii

Selimiye’nin eşi, Sultanahmet‘in kardeşi, Kocatepe’nin çağdaşı... İşte karşınızda Sabancı Merkez Camii. Seyhan’ın yanı başında tüm görkemiyle dikkatleri üzerine çeken Sabancı Merkez Camii adeta Adana’ya gelenlere “ Hoş geldin “ diyerek kucak açmakta.

10 yıllık bir inşa serüveninin sonunda bende artık burada varım diyen cami; 1998 yılının Aralık ayında ibadete açılmıştır. Aynı anda içeride ve dışarıda toplam 28.500 kişiye sağladığı ibadet imkanı ile Balkanlar’ın ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahiptir.

Caminin yapımı %50 halkın bağışları ile tamamlanmış geri kalan %50 ‘si hayırsever Sabancı Ailesi tarafından karşılanmıştır. Bu yüzden başta Merkez Camii olması düşünülen ismi, Sabancı Ailesinin katkılarından sonra Sabancı Merkez Camii adını almıştır.

Ana kubbe çapı 32 metredir, 32 farza tekabül eder. Ana kubbedeki 40 pencere her gün kıldığımız 40 rekat namaza, 6 minare İmanın şartlarına, 6 minaredeki 16 şerefe tarih boyunca kurulan Türk devletlerine, 4 minarenin uzunluğu 99 metredir ki bu da Allah’ın 99 ismine denk gelir. Mutlaka yolunuzu Adana’ya düşürün ve bu camiyi bir de yakından görün.

2- Dünyanın Kullanılan En Eski Köprüsü- Taş Köprü

Adana’da Seyhan Nehri’nde Seyhan ve Yüreğir yakalarını birleştiren Taş Köprü, Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü olma ünvanını gururla taşıyor.

Tarihinin Hititlere kadar dayandığı konusunda rivayetler olsa da günümüzde var olan hali M.S 4. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmış. Zaman içerisinde üzerinde yapılan oynamalar ve nehir kenarındaki ıslah çalışmaları ile 21 gözlü köprünün bugün 14 büyük kemeri ve 5 tahliye kemeri ayaktadır.

Taş Köprü 310 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. Nice aşk hikayelerine mekan olan, nice sevgililerin buluşma adresi olan Taş Köprü; size de kucağını açarak Adana’ya davet ediyor.

3- Adana Büyük Saat

Zaman akıp giderken, nice ömürler yaşanıp biterken ben hala buradayım, aynı yerimdeyim ve yeni gelecekleri bekliyorum diyen Adana Saat Kulesi...

       

1881 yılında Ziya Paşa’nın valiliği sırasında inşa edilmeye başlanır ve 1 yıl sonra Abidin Paşa’nın valiliği sırasında tamamlanır. 32 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun saat kulesi olma özelliğini taşır.

Örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan yapılmıştır. Boyundan büyük 35 metrelik temeliyle de yıllardır sağlamlığını korumaktadır. 1925 yılında İş Bankası’nın Küçük Saat Meydanı’na kumbara şeklinde küçük bir saat yapmasıyla Saat Kulesi, Büyük Saat adını almıştır.

4- Ulu Camii ve Külliyesi

Avlusunda huzura doyacağınız, medresesinde hayallere dalacağınız Ulu Cami; Memlük-Selçuklu ve Osmanlı izlerini bir arada taşımaktadır.

Bu mukaddes eser; türbe, medrese, mescit, imaret, hamam, arasta, çeşme ve çarşılarla birlikte bir külliyeyi meydana getirir. 16. yüzyıldan kalma külliye, Ramazanoğulları Beyliği dönemine ait. Bugün bu özel yapının yalnızca medrese ve türbesi ayakta.

       

İnsanı sessizliğe, sakinliğe, düş kurmaya çağıran Ulu Cami; mimarisi ile olduğu kadar hoş işçiliği, renkli taş ve İznik çini süslemeleri ile de ünlüdür.

Caminin hemen arkasında camiyi yaptıran Ramazanoğlu Halil Bey ve Pir-i Mehmed Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu 1541 tarihli türbede yatmaktadır.

       

Caminin doğu taç kapısı, siyah ve beyaz mermer döşemeleriyle oluşturulmuş mukarnaslı bir nişten meydana gelir. Batı kapısı üzerinde iki yılan kabartması ve bir kitabe yer alır. Caminin doğu taç kapısı Memlüklü üslubunda yapılmış buna karşılık Batı kapısında Osmanlı izleri yer almaktadır. Bitki motifleri ve bezemelerle Selçuklu mimarisinden ayrıntılarda camide bulunmaktadır.

5- Adana Merkez Park

Yüzyıllardır su; umut, yeşil; huzur vermiştir insanoğluna. Zaman zaman insan gözlerini kapatıp güzel hayallere dalmak ister. Bunun içinde sırtını bir çınara yaslamak, kulağında kuşların cıvıltılarını duymak, toprağa dokunmak ister. İşte tam da bunun için yapılmış Adana Merkez Park. Şehrin kalabalığından kurtulmak, yeşilin içinde kaybolmak için bu parka gelebilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük parkı olarak adlandırılan Merkez Park nehrin her iki yakasına kurulmuş, toplam 33 hektarlık bir alana yayılmıştır. 2004 yılında açılan parkta 400.000 den fazla bitki bulunuyor.

Parkın içinde 12 havuz, çocuk oyun alanı, paten pisti, amfi tiyatro ve dinlenme terasları tüm Adanalılara hoşça vakitler sunmaktadır.

Bunların dışında vaktiniz doğrultusunda, birçok müzeyi barındıran Adana Müze Kompleksini ve bir başka ilginç müze olan Sinema Müzesi’ni mutlaka gezin. Yoruldunuz değil mi? Şimdi Adana Kebap zamanı. Kebap yemeden dönmek sanırım Adana’ya biraz haksızlık olur. Gün sonunuzu ise Taş Mekan Kültür Merkezinde bir kahve içerek ve bu güzel şehri keşfetmenin keyfini hissederek yudumlayın.

İyi Geziler…

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.