Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu | Arapapıştı Gezi Rehberi

Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu | Arapapıştı Gezi Rehberi

Arapapıştı Kanyonu (İnceğiz Kanyonu) hakkında bilinmeyenler nelerdir? Kanyona ulaşım, kanyondaki tekne turları, seyir terası ve dahası Arapapıştı Gezi Rehberi’nde.

Arapapıştı Kanyonu nam-ı diğer İnceğiz Kanyonu son yılların en parlayan seyahat rotalarından biridir. Zümrüt yeşili suyu ve heybetli görüntüsüyle Dünyanın 8. Harikası olarak lanse edilmektedir. İlk etapta Arapapıştı ismi kulağa komik ve tuhaf gelebiliyor. Lakin kanyonun muazzam güzelliği isminin çok ötesine geçmeyi başarıyor. Hayranlık uyandıran bu kanyona yolunuzu düşürmek için çok sebebiniz var.

Peki Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu nerededir? Hangi illerin sınırlarında yer almaktadır? Kanyonun ismi nereden geliyor? Kanyona ulaşım nasıldır? Kanyonda yapılabilecek en popüler aktivite olan tekne turları hakkında merak ettikleriniz? Seyir terasına nasıl çıkılır? Hepsinin cevabı yazımızın devamında..

Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu Nerededir? | Kanyona Ulaşım

Aydın ilimiz ile özdeşleşen Arapapıştı Kanyonu, Aydın’ın Bozdoğan ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Lakin hemen belirtelim ki kanyonun bir kısmı Denizli ve Muğla il sınırlarında kalmaktadır. Aydın, Denizli ve Muğla il sınırlarının kesişiminde olan kanyonun büyük kısmı Aydın sınırlarında olduğu için, ismi Aydın ile anılmaktadır.

Arapapıştı Kanyonu, Aydın merkeze 90 km mesafededir. Aydın tarafından gelirken Köşk, Sultanhisar, Atça’yı geçip Bozdoğan istikametine dönmelisiniz. Nazilli tarafından yolun daha geniş olduğunu belirtelim. Arapapıştı Kanyonu, Bozdoğan merkeze ise 30 km mesafededir.

Burada önemli olan bir nokta var ki; kanyonun seyir terasına mı çıkacaksınız yoksa teknelerin kalktığı yere mi gideceksiniz? Çünkü seyir terası yolu ile tekne turlarının kalktığı yer iki farklı nokta. Bu iki yer kanyonun iki farklı tarafında yer almaktadır. Bu ayrıma dikkat etmek gerekiyor.

Arapapıştı Kanyonu, Muğla’dan 80 km uzaklıktadır. Tabii Muğla tarafından gelirken şayet Kavaklıdere yolunu kullanırsanız 80 kilometredir. Kavaklıdere’den sonra yolun virajlı olduğunu belirtelim.

Arapapıştı Kanyonu, Denizli’ye ise yaklaşık 100 km mesafededir. Denizli tarafından gelirken Tavas-Kale ilçelerini geçip İnceğiz Köyü üzerinden direk Seyir Terası’na ulaşabilirsiniz. Şayet öncelikle tekne turlarına gitmek istiyorsanız bu durumda Denizli’den çıkıp Buharkent-Bozdoğan istikametinden de gelebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu’nun İsmi Nereden Geliyor?

Son yılların parlayan yıldızı Arapapıştı Kanyonu, muhteşem görüntüsü ile büyülüyor. Suyunun rengi, yüksekliği, içerisinde barındırdığı gizemli tarihi ile de hayranlık uyandırıyor. Ama en çok merak edilen şey kanyonun ismi nasıl ve nereden geliyor? “Başka isim mi bulamamışlar” diyenler bir hayli çoğunlukta...

Genellikle Arapapıştı ismi kullanılsa da, kanyonun bir diğer ismi de İnceğiz Kanyonu’dur. Denizli sınırında kalan ve kanyona çok yakın konumda bulunan İnceğiz Köyü’nden bu ismi almaktadır.

Kanyonun ismi ile ilgili anlatılan bir kaç hikaye var. Bunlardan en çok bilinen ise Bizans döneminde gerçekleşen Arap akınlarından sonra bu ismi almış olduğudur. Rivayete göre; Arapapıştı Kanyonu’na yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Afrodisyas (Aphrodisias) Antik Kenti, Anadolu’daki birçok kent gibi Arap istilasına uğrar. Dönem, Bizans dönemi ve M.S. yaklaşık 7. yüzyıldır. İmparator Heraklius, bu Arap akınlarına karşı öylesine şiddetli bir savunma gerçekleştirir ki halk bunu övgüyle anlatır. İşte arapların apışıp kaldığı yani daha ileriye gidemediği, direnemeyip yerinde oturup kaldığı bu savunmanın ardından, halk buraya “Arapapıştı” ismini koyar. O gün bugündür kanyonun ismi Arapların apışıp kaldığı yer olarak dillerden dile aktarılır.

Diğer bir rivayete göre ise; bu civarda yaşayan fakir genç Arap çocuk vardır. Bu Arap çocuk evine ekmek götürebilmek için ovadaki işçilerle birlikte çalışmaktadır. Görevi, işçilere kanyondan su taşımak olan Arap çocuk, kanyona her su almaya gelişinde ayaklarının birini kanyonun karşı tarafındaki dağa, diğerini de bulunduğu yere koyarak açmaktadır. Bu şekilde apışma pozisyonunda kabına su dolduran Arap çocuktan dolayı da halk “Arapapıştı” ismini verir. Gel zaman git zaman burası Arapapıştı Kanyonu diye anılır.

İsim konusunda aktarılan iki hikayeden bahsettik. Hangisi kulağınıza hoş geliyorsa ona inanabilirsiniz. Sonuç olan şu ki; burada bir zamanlar, bahsi geçen bir Arap çocuğu vardı ve her ne şekilde bilemesek de Arap çocuk apışmıştı... :)

Arapapıştı Kanyonu Giriş Ücreti

Arapapıştı Kanyonu’na giriş ücreti ödemiyorsunuz. Yani ücretsiz. Kanyonun herhangi bir giriş kapısı bulunmuyor. Fakat burada tekne turu yaparsanız tekneye ücret ödüyorsunuz. Tekne turları ücretlidir. Kişi başı fiyat tarifesi her yıl değişen tekne turları için gitmeden evvel arayıp rezervasyon yaptırmanız gereklidir. Ayrıca Seyir Terası için de giriş ücreti ödemiyorsunuz. Sadece seyir terasında bulunan otopark ücretlidir.

Arapapıştı Kanyonu Hakkında Genel Bilgi

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunan kanyon, Dünya’nın 8. Harikası olarak lanse ediliyor. Gidin, gezin, görün ve bu yorumu hakediyor mu siz karar verin.

Gözalıcı doğası, heybetli görüntüsü, suyunun eşsiz rengi Arapapıştı Kanyonu’nu farklı kılıyor. Burası, seyahat edenlerin günlüklerine ekleyeceği nadide güzellikteki yerlerden birisi. Dünya’nın bir çok ülkesini gezenler eminim bu kanyonu başka örnekleri ile kıyaslayacaklardır. Ve yine eminim ki ülkemizde böyle bir güzelliğin neden bu kadar geç turizme kazandırıldığını da sorgulayacaklardır.

 

Arapapıştı Kanyonu, 2017 senesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme açılmıştır. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun öncülüğünde turizme kazandırılan kanyon, “Topuklu Efe” lakabıyla anılan Çerçioğlu tarafından “Dünya’nın 8. Harikası olacak” iddiasıyla gün be gün ziyaretçi sayısını artırıyor.

Arapapıştı Kanyonu, üç ilin sınırını oluşturmaktadır: Aydın, Denizli ve Muğla. Kanyonun büyük kısmı Aydın sınırlarında yer almaktadır. Seyir terasına çıktığınızda ise üç ilin sınırlarını daha iyi fark ediyorsunuz. Lakin tekne turlarının kalktığı bölge tamamen Aydın sınırıdır. Seyir terası ise Denizli sınırında kalmaktadır. Tam da bu yüzden iki ilin paylaşamadığı kanyon diyebiliriz burası için. Aydın ve Denizli arasında paylaşılamayan Arapapıştı’ya Denizli tarafı “İnceğiz” ismini vermektedir. Denizli’nin İnceğiz Köyü buraya çok yakındır ve İnceğiz Kanyonu adını buradan alır.

Arapapıştı Kanyonu yüzyıllar içerisinde Akçay Nehri’nin aşındırması ile oluşmuştur. Akçay ise Büyük Menderes Nehri’nin kollarından biridir ve 116 kilometredir. Muğla’nın kuzeyindeki dağlardan doğar. Akçay üzerinde Kemer Barajı yer almaktadır. Bu baraj 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiştir. Baraja ismini veren Kemer Köprüsü, Büyük İskender tarafından inşa ettirilmiştir. Barajın suları altında kalan köprü ancak sular azaldığında görülebilmektedir. Arapapıştı Kanyonu’nun seyir terasına çıkarken baraj gölünü daha iyi görebiliyorsunuz. Kemer Barajı, sulama ve elektrik üretimi amaçlı kullanılmaktadır fakat yaz mevsimi yağışın az olmasından ötürü su seviyesi azalmaktadır.

Arapapıştı Kanyonu, 380 metre yüksekliğinde ve 6 km uzunluğundadır. Kanyondaki suyun derinliği ortalama 50 metreyi bulmaktadır. Fakat yaz mevsiminde bu rakam 30 metrelere düşmektedir.

Kanyonun içerisinde yer alan ve antik dönemden kalan kalıntılar kanyona doğal güzelliğinin yanında tarihi bir kimlik de yüklemektedir. Kanyon tarih boyunca insanların saklanması, kendini koruması ve dinlerini yaşaması adına kullanılmıştır. Kanyonun en sonunda bir mezar yer almaktadır. 2500 yıllık olduğu bilinen kaya mezarı Arapapıştı’nın adeta sembolü olmuştur. Kanyon içerisinde kayalara oyulmuş diğer mezarlar, tapınak kalıntısı ve bir de Afrodisyas Antik Kenti’ne açıldığı düşünülen gizli bir tünel vardır.

Kanyonun dışında ise Xyatis Antik Kenti’ne ait olan izler bulunmaktadır. Günümüzde Körteke Kalesi olarak bilinen bu yer 2500 yıllık bir geçmişin izlerini taşımaktadır. Bozdoğan’a bağlı Körteke Mahallesi’ne yolunuz düşerse Körteke Kalesi’ni görmeniz mümkün.

Kaynak: https://www.bozdogan.bel.tr/icerik/korteke-kalesi

Arapapıştı Kanyonu’nda yapılabilecek bir çok aktivite var. Tekne turları en gözde olan aktivitedir. Şayet tekne turuna katılırsanız kanyon içerisinde zümrüt yeşili sularda keşif yapıp tarihi kalıntıları görebilirsiniz. Ayrıca kanyonda gri balıkçıl denilen kuş türlerinin üreme yerlerini görmek de mümkün.

“Doğa ve tarih buluşuyor, doğaseverlerin buluşma noktası Ege’nin yeni rotası Dünya’nın 8. Harikası Arapapıştı Kanyonu” sloganıyla yoluna devam eden kanyonu siz de mutlaka görün, keşfedin.

Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu’na Ne Zaman Gidilmeli?

Kanyonun keyfine varmak, manzaranın tadını çıkarmak için kanyona ne zaman gidilmeli sorusu önemli. Zira uygun olmayan zamanda kanyonu ziyaret ederseniz keyif almadan dönebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu’na gitmek için en ideal olan zaman bahar aylarıdır. Yağışların artış gösterdiği Nisan-Mayıs ve Haziran ayları, ayrıca sonbaharda Ekim-Kasım dönemi uygun olan aylardır. Sulama yapıldığı için yaz dönemi barajdan su çekiliyor ve beklenen manzara kayboluyor. Özellikle de Ağustos ayında neredeyse hiç su kalmıyor. O yüzden kanyonu ziyaret edeceğiniz mevsimi iyi seçmenizde fayda var. Güneşli bir bahar günü şüphesiz en ideal keşif olabilir.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turları Hakkında Bilgi

Kanyona geldiniz, yapacağınız en güzel şey tekne turu yaparak kanyonun içerisini keşfetmek olacaktır. Baştan söyleyelim yaz mevsiminde su azaldığı için tekne turları yapılamıyor. O yüzden kanyona gidiş zamanınızı buna göre organize edebilirsiniz.

Tekne turuna katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız çok önemli. Zira son anda giderseniz tekne bulamayabilirsiniz. Kanyon turizme daha yeni yeni kazandırıldığı için henüz yeterli sayıda tekne yok. Ayrıca burası bir baraj olduğu için de fazla tekneye müsade edilmiyor. Siz tekne turu yapacaksanız bir kaç gün önceden mutlaka yerinizi ayırtın, saatinizi netleştirin. Rezervasyon için 0542 305 95 85 numarayı arayabilirsiniz.

Tekne turu için Kemer İskelesi’ne geliyorsunuz. Kemer Köyü’nün baraj yapımında bir kısmı sular altında kaldığı için buradaki baraja Kemer Barajı ismi verilmiştir. İskeleye de Kemer İskelesi deniliyor. Tekneler bu iskeleden hareket etmektedir. Tekne ücretlerini de gitmeden teyit etmek gerekiyor. Öğrenci indirimi yapılıyor. Bunun dışında herhangi bir kart geçmiyor. (2021 yılı tekne ücreti 40 tl, öğrenci 30 tl’dir) Fiyatlar hakkında bilgiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  https://aydin.bel.tr/mobil/detail/6914

Tekne turu yaklaşık olarak 2 ile 2.5 saat arası sürmektedir. Kanyonda yapacağınız tekne turu boyunca bir birinden nefis doğal manzaralar ve tarihi kalıntılar görüyorsunuz. Bazı yerlerde kanyonun genişliği 12 metreye kadar düşmektedir. Yan yana 6 adet olan mağaralar var ve “Sıra İnler” olarak adlandırılıyor. Bu mağaralara su seviyesi düştüğünde tekne ile girilebiliyor. Kanyonun en sonunda yer alan kaya mezarı ise göz alıcı, lakin su seviyesi yüksek ise bu kaya mezarını görememe ihtimaliniz var.

Buradaki teknelerde tuvalet bulunmuyor. Lavabo ihtiyacınızı tekneye binmeden halletmelisiniz. Teknede sizlere can yelekleri verilmektedir. Yanınıza su ve atıştırmalık almanızda da fayda var. Zira teknelerde hiçbir şey satılmıyor. Ayrıca tekneler açık olup havanın durumuna göre üşümemek için yanınıza ceket vs. alabilirsiniz. Gezi boyunca tekne kaptanları sizlere bilgilendirme yapıyor. Tabii ki bir seyahat acentesi ile tura katılıp kanyonu geziyorsanız, tur rehberiniz sizleri mutlaka bilgilendirecektir.

 

Arapapıştı Kanyonu Seyir Terası Hakkında Bilgi

Arapapıştı Kanyonu’na gelip de burayı görmeden gitmek eksiklik olur. Seyir terasına çıkan yolun biraz dar ve virajlı olduğunu baştan belirtelim. Şayet Bozdoğan istikametinden geliyorsanız Kemer İskelesi yönüne değil, Seyir Terası tarafına dönmelisiniz. Akyaka Köyü’ne geldiniz, buradan sonra yaklaşık 2 kilometrelik bir toprak yol var. Yavaş bir sürüşle tepeye ulaşabilirsiniz. Giderken Kemer Barajı’nın büyülü manzarası tepede göreceklerinizin ispatı olabilir.

Seyir Terası’nda aracınızı otoparka bırakabilirsiniz. Otopark ücretlidir. Kanyonun o gözalıcı nefes kesen manzarası asıl şimdi karşınıza çıkıyor. Bir tarafta Aydın il sınırı ve Kemer Barajı, bulunduğunuz tepe Denizli il sınırı ve İnceğiz Kanyonu olarak konumlanmış, ileri doğru yürüdüğünüzde ise Muğla sınırları ile karşılaşıyorsunuz. Yani iş burada biraz karışıyor. Neden mi? İşte 3 ilin sınırı demiştik ya hani, bu noktadan 3 ilin sınırını daha net görebiliyorsunuz. Üstelik dediğim gibi seyir tepesi Denizli il sınırında kalmaktadır.

Seyir terasında bulunan kafeterya Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmış. Lakin Denizli ile mahkemelik olunca şu anda kapalı durumda. Dileriz tez zamanda hukuki sonuç elde edilir ve burası da hak ettiği turizm potansiyeline kavuşur.

Şimdi burada en dikkat edilmesi gereken ise o enfes manzarayı izlemek için çıkacağınız tepe olacak. Kıyılarda hiçbir güvenlik önlemi yok. Korkuluk vs. bulunmamaktadır. Lütfen en uca kadar gidip resim çektirmeye kalkmayın. Taşların üstü kaygan olabiliyor. Kanyonun yüksekliği hem büyüleyici hem de biraz ürkütücü. Dikkatli olmakta büyük fayda var.

Seyir tepesinin bir tarafında kanyonun kıvrımlı manzarası, diğer tarafında baraj gölü var. Her ikisi de muhteşem...

Arapapıştı Kanyonu’nda Yapılacak Aktiviteler

1- Bu muazzam güzellikteki kanyonda kesinlikle tekne turu yapmalısınız. Tekne turunda kanyonun içindeki enfes güzellikleri fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca kano ile kanyonu keşfe çıkabilirsiniz.

2- Seyir terasına çıkarak Arapapıştı Kanyonu’nu ve Kemer Baraj Gölü’nün muhteşem manzarasının tadını çıkarmalısınız. Bu nefes kesen manzarada eşsiz kareler yakalayabilirsiniz.

3- Diyelim tekne turuna katılamadınız, o halde kanyon civarında trekking (doğa yürüyüşü) yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri olacaktır.

4- Çadır kurmayı seviyorsanız şayet, kamp kurabileceğiniz alanlar mevcut. Göl çevresinde ya da seyir terasında çadır kurabilirsiniz. Bir kaç gün doğa ile baş başa sakinliğe doyabilirsiniz.

5- Kanyon civarında bulunan yörük çadırlarında soluklanıp, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Bölgenin pidesi meşhur ayrıca.

6- Kemer Baraj Gölü’nde yetişen taze alabalıkların tadına bakabilirsiniz. Civarda bulunan restoranlarda bu balıklardan bulmak mümkün. Yayın balığını da denemeden dönmeyin derim.

7- Dilerseniz kanyonda keşfe başlamadan evvel civarda bulunan mekanlardan birinde kahvaltı alabilirsiniz.

8- Gittiğiniz mevsim itibariyle, inciri meşhur olan bölgeden incir almadan dönmemek lazım. Zeytinyağları ise doğal. Almadan dönmeyin.

9- İskele civarındaki köylü pazarına göz atıp el emeği ürünleri satın alabilirsiniz.

10- Kanyonda yüzmek kesinlikle yasak, ama zümrüt yeşili suyun kenarında piknik yapabilir, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Kanyona geliş yönünde piknik alanı mevcut. Çöplerinizi bıramadığınıza emin olarak bu muhteşem kanyonun keyfini çıkarıp ayrılabilirsiniz.

Bozdoğan’da "Mikado Pide"de Pide Yemeden Dönülmez

Buraya kadar gelmişken, sizlere küçük ama büyük bir tavsiyem olacak. Bozdoğan ilçe merkezinde bulunan Mikado Pide’ye mutlaka uğrayın derim. Neden mi?

Türkiye’nin en iyi 10 pidecisi arasında gösterilen Mikado Pide hakikaten çok lezzetli pidelere sahip. Mekan temiz, ferah ve elemanlar çok ilgili. Mekanın sahibi Ahmet Bey ise güleryüzlü ve misafirperver tavırlarıyla gelenlerin yüzünü gülümsetiyor. Manda kaymağı ile tatlandırılan pideleri ise çok çok lezzetli. Siparişler hızlıca çıkıyor ve sofranıza renk katıyor.

Kaymaklı Peynirli Pide, Pastırmalı Pide, Bozdoğan Pidesi, Tereyağlı Kıymalı Pide, Bozdoğan Yuvarlağı, Peynirli-Yumurtalı Pide, Halebişi ve dahası tabii ki. Bunlardan dilediğinizi tadın. Elbette yöresel olanlar farklı gelebilir ve damağınıza uymayadabilir. Fakat yine de denemenizi tavsiye ederim. En son yapacağınız şey ise Tahinli Pide siparişi verip çay ile birlikte kapanış yapmak olsun. Afiyet Olsun...

Son Bir Kaç Söz;

Ülkemizin zenginlikleri saymakla bitmiyor. Ege Bölgesi’nin bu yeni parlayan yıldızı Arapapıştı (İnceğiz) Kanyonu hakikaten çok güzel ve özel. Yeter ki siz doğru zamanda gezinizi planlayın.

Eminiz ki, bölgenin ekonomisine zenginlik katacak olan Arapapıştı Kanyonu ileriki yıllarda dünya çapında daha çok ünlenecek. Yurt içi seyahat rotalarının başında yerini alacak olan Arapapıştı Kanyonu’na siz de gelin, keşfedin ve hissedin...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.