Valla Kanyonu | Kastamonu'da Doğa Harikası Valla

Valla Kanyonu ¬Kastamonu Valla Kanyonu

Kastamonu’nun en güzel kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu nerededir? Valla Kanyonu’nun giriş ücreti, oluşumu, özellikleri ve kanyon hakkında bilinmeyenleri sizler için yazdık...

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Valla Kanyonu’na gidip seyir terasından manzaraya dalmaya ne dersiniz? Biraz adrenalin olsun, doğanın cömertliği yüreğime dokunsun diyorsanız o halde haftasonu için planları yapmaya başlıyoruz.

Fotoğraf: http://www.pinarbasi.gov.tr

Kastamonu’nun zengin coğrafyası inanılmaz doğal güzellikler sunuyor. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan nefes kesici rotalar gezginleri cezbetmeye devam ediyor. Özellikle doğa ile başbaşa kalmayı sevenler için Kastamonu süprizlerle dolu bir cennet.

Günümüz insanı şehirlerin trafiğinden ve gürültüsünden bunaldığı için tabiata koşar oldu. Doğaya duyulan özlem arttı, gezi planları şekil değiştirdi. Özellikle kanyonlar, mağaralar, vadiler listeye eklendi. İnsanlar nefes almak istiyor; nefes ise doğada...

Kastamonu çevresinde nefes aldıran inanılmaz güzellikte yerler var. Bunlardan biri de Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu. Dünyanın en güzel kanyonları arasına girmeyi başaran Valla Kanyonu derinliği ile dikkat çekiyor.

Peki Valla Kanyonu nerede, nasıl ulaşım sağlanır? Valla Kanyonu’nun özellikleri nelerdir, kaç kilometredir? Girişi ücretli midir, ziyaret saatleri nedir? Valla Kanyonu’nda neler yapılabilir? Valla Kanyonu’nu birlikte keşfediyoruz.

Valla Kanyonu Nerede? Nasıl Ulaşım Sağlanır?

Valla Kanyonu Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinin Muratbaşı köyünde yer almaktadır. Kastamonu merkeze yaklaşık 120 km mesafede, Pınarbaşı’na ise 21 km uzaklıktadır. Safranbolu’dan 90 km, Amasra’dan 110 km mesafesi bulunan Valla Kanyonu çoğu tur programlarına dahil edilmektedir.

Peki Valla Kanyonu’na nasıl ulaşılır? Öncelikle belirtelim ki Valla Kanyonu’na toplu ulaşım aracı veya dolmuş kesinlikle yok. Yani Pınarbaşı merkezden toplu ulaşım ile gelirim diye düşünmeyin. Valla Kanyonu’na ulaşmak için kesinlikle ya kendi aracınız olmalı ya da tur ile gelmelisiniz. Zira turlar mutlaka minibüs kiralıyor. Kendi aracınız ile geliyorsanız Muratbaşı köyünün Valla mahallesine gelip orada aracınızdan inerek yürüyüşe başlıyorsunuz.

Valla Kanyonu seyir terasına yürümek yaklaşık 20 dk sürüyor. Yani 1.2 km kadar yürüyüş yolu var. Gidiş dönüş ortalama 1 ile 1.5 saat arası bir zaman alıyor.

Valla Kanyonu Giriş Ücreti  ve Ziyaret Saatleri

Valla Kanyonu Seyir Terası girişi ücretlidir. Valla köyüne geldiğinizde milli park giriş yerinde ücretinizi ödüyorsunuz. 2022 yılı için geçerli olan kişi başı ücret 9 TL’dir. (Fiyatlar her yıl değişkenlik gösterir). Öğrenci indirimlidir ve 4.5 TL’dir. 65 yaş üstü, engelli kartı olanlar, sağlık çalışanları, şehit ve gazi yakınları ücretsizdir.

Valla Kanyonu’nda özellikle yaz sezonunda yoğunluk vardır. Hafta sonları oldukça kalabalık olan kanyona şayet fırsatınız varsa hafta içi gitmenizi öneririm.

Sabah 08:00 ile akşam 19:30 arası Valla Kanyonu seyir terasını ziyaret edebilirsiniz.

Valla Kanyonu’nun Özellikleri

Fotoğraf: http://www.pinarbasi.gov.tr

Valla Kanyonu Küre Dağları Milli Parkı içindedir. 2000 yılında milli park ilan edilen Küre Dağları, Kastamonu ve Bartın sınırlarında yer almaktadır. Ayrıca Avrupa’nın en iyi korunan parkları arasındadır.

Küre Dağları böylesine zenginliğe ev sahipliği yaparken son yıllarda Valla Kanyonu ve özellikle de Valla seyir terası adından fazlasıyla söz ettirir oldu. Horma Kanyonu’na yakınlığından dolayı Horma gezisinin ardından Valla Kanyonu da gezi planına eklenir oldu. Gelenlerin hayranlıkla izlediği kanyon Kastamonu’nun turizm potansiyeline büyük katkı sağlıyor.

Öncelikle Valla Kanyonu nasıl keşfedildi bunu cevaplayalım. 1994 yılında meraklı bir grup öğrencinin keşfidir aslında Valla Kanyonu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyan 4 genç öğrenci buraya gelirler. Kanyonun içine inerek yürüyüşe başlarlar. Aradan yaklaşık 14 gün geçtikten sonra da Kastamonu’nun Cide ilçesinde çıkarlar. Yaklaşık 2 haftalık kayboluşun ardından bu dört genç Valla Kanyonu’nu keşfetmiş ve tanıtmış olur. Keşiften sonra kanyona “Vahşi Cennet” yakıştırması yapılır.

Fotoğraf: http://www.pinarbasi.gov.tr

Hakikaten Valla Kanyonu’nun derinliği insanı ürpertiyor. Ortalama 800 metre ile 1200 metre arası değişen derinliği var. Dünyanın en derin kanyonları arasında gösterilmektedir. Fakat en derin 2.kanyon yakıştırması doğru değil. Çünkü dünya üzerinde bu kanyondan daha derin olan bir çok kanyon yer almaktadır. Lakin Türkiye’nin en derin kanyonu diyebiliriz Valla Kanyonu için.

Valla Kanyonu, karstik bir vadi yapısına sahiptir ve Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği noktadan başlamaktadır. Kanyon 12 km boyunca Cide ilçesi istikametine doğru uzanmaktadır. Devrekani Çayı Küre Dağları’ndan doğmaktadır ve Cide ilçesinden Karadeniz’e akmadan evvel Valla Kanyonu’nu oluşturmaktadır.

Fotoğraf: http://www.pinarbasi.gov.tr

Valla Kanyonu geçisi zor ve tehlikeli olan bir kanyondur. Rehbersiz, teçhizatsız bu kanyona girmek büyük hatadır. Zira kanyon yer yer daralmakta, içindeki suyun yükseltisi artmaktadır. Önceki yıllarda Valla Kanyonu’na giren bir çok profesyonel dağcı dahil yolunu kaybetmiş ve ekipler tarafından kurtarılmıştır. Üstelik 2012 yılı ağustos ayında kanyona giren 6 gençten birisi malesef bulunamamıştır. Anıl Bakar isimli genç Valla Kanyonu’nda hayatını kaybetmiştir. Bugün Anıl’ın ismi Valla Kanyonu seyir terasında yaşatılıyor.

Valla Kanyonu içerisinde Devrekani Çayı’nın oluşturduğu şelaleler yer almaktadır. Yer yer kanyonun yüksekliği 1000 metreyi aşmakta ve sarp kayalıklarla çevrelenmektedir. Bu sarp kayalıklarda akbaba, şahin, kartal gibi yırtıcılar yaşamaktadır. Kanyona girmeyi düşünenler için yerel rehber mutlaka olmalı.

Valla Kanyonu Seyir Terası

Şüphesiz kanyonun en etkileyici yeri seyir terası. Aslında kanyona kurulan 2 tane seyir terası var. Bir diğeri Kerte Seyir Terası yani kanyon üzerine kurulan ilk teras. İkinci kurulan teras ise Muratbaşı Valla köyü yakınındaki teras. Fakat daha çok ziyaretçi ağırlayan yer zaten burası, üstelik adrenalini bol.

Giriş ücretinizi ödedikten sonra yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle patika yola giriyorsunuz. Patika yolun devamında ahşaptan kurulan iskeleler sizi seyir terasına ulaştırıyor.

Valla Kanyonu seyir terası üç katlı olarak kurulmuş. Sanılanın aksine camdan değil demirden. Üç katlı terasa döner merdivenlerden kıvrılırken adrenalini hissetmeye başlıyorsunuz. En üst kata çıktığınızda ise manzara hakikaten muhteşem. Derinlik duygusu ürkütmüyor değil hani ama yine de çok keyifli. Buradan manzaranın keyfini çıkarmak gerekiyor.

2020 yılı şubat ayında açılışı yapılan seyir terası hem Küre Dağları’nı izlemek hem de Valla Kanyonu’nu gözlemlemek için harika bir fırsat sunuyor. Macera tutkunları gezi planına Valla Kanyonu’nu eklesin lütfen.

Valla Kanyonu Yeme-İçme

Valla Kanyonu’nda ne yenir, ne içilir, restoran var mıdır? En çok merak edilenlerden biri de bu soru. Valla Kanyonu seyir terasına ulaşmak için girişe geldiğinizde Erol’un Yeri Valla’yı göreceksiniz. Burada tek bir tane işletme var. Erol’un Yeri’nde gözleme, tost tarzı aperatifler var. Dilerseniz çay-kahve molanızı burada verebilirsiniz. Hatta parkurun sonunda yorgunluk atmak için semaverde çay iyi gider.

Grup olarak gidenlere tavsiyem önceden arayıp yöresel bir yemek sipariş ederseniz hazırlıyorlar. Erol Bey’in iletişim numarası 0544 577 37 37

Valla Kanyonu Ziyaretçilerini Bekliyor

Açıldığı günden bu yana yüzlerce turist ağırlayan Valla Kanyonu her geçen gün ismini duyurmaya devam ediyor. Kastamonu turizmi için büyük önem taşıyan “Vahşi Cennet” Valla Kanyonu’na gelirseniz yakın konumdaki Azdavay’da bulunan Çatak Kanyonu Cam Terası, Horma Kanyonu’nu ve Ilıca Şelalesini de gezmenizi tavsiye ederim. Doğanın büyüsüne kapılmak isteyenler için inanılmaz fırsatlar var burada. Keyfiniz bol olsun.

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.