Çanakkale Gezilecek Yerler | Alışılmışın Dışında 5 Farklı Rota

Çanakkale’ye geldiğinizde hiç para harcamadan görebileceğiniz ve ‘’İyi ki uğramışız’’ dedirten alışılmışın dışında 5 farklı rota

Çanakkale’ye gelen ziyaretçiler şehir merkezinde sadece 3 yeri görmek isterler. Ünlü oyuncu Brad Pitt’in oynadığı Troy filminde kullanılan Troia Atı, kordonun sonundaki Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi, Aynalı Çarşı. Hele Aynalı Çarşı olmadan kimse dönmek istemez şehirden.

Oysa şehrin kalbi olan iskeleye birkaç dakikalık yürüme mesafesinde ve görülmeye değer onlarca güzellik bekler bizi. Elbette ki tamamını bu yazıya sığdırmak imkansız ama onların içerisinden kolaylıkla bulabileceğiniz ve Çanakkale kent kültüründe önemli yerlere sahip 5 farklı yeri tanıtmaya çalışacağız.

 

Siz isterseniz tek başınıza, isterseniz de kalabalık bir turist kafilesiyle çok rahat bir şekilde buraları görebilir; gezilerinize farklı bir tondan renk katabilirsiniz.

1. Halk Bahçesi; Çanakkale’nin Nefes Merkezi

Kordondaki atın bulunduğu yerden şöyle etrafa bir göz attığınızda, yolun karşısında ağaçlık bir alan göreceksiniz. Kent kültüründe Halk Bahçesi olarak bilinen bu yerin gerçek ismi ‘’Calvert Bahçesi’’. 1840’lı yıllara kadar Çanakkale Boğazı’nı kıyısında yaşamış olan ünlü Calvert Ailesinin yaşadığı konağın bahçesinden geri kalan kısımdır burası aslında.

Calvert ailesinin seyahatlerinde dünyanın birçok yerinden getirdiği fidanlar, bugün 900 ağaçlık bir botanik bahçe, küçük bir orman yaratmış. İçinde yürüyüş yolları, kafetarya, çocuk parkı gibi alanlar da olan Halk Bahçesi güzelliği ve sükûnetiyle belki tüm günü yolda geçmiş herkesin kalbini fethedecektir.

2. Yalı Hanı; Çanakkale’de Ayakta Kalan Tek Han

Daha feribottan iner inmez kulesi görünen saat kulesinin olduğu meydanda, kitapçıların olduğu tarihi Fetvane Sokak bulunur. Adını müftülük binasından yapılan fetvalardan alan bu sokakta Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserler resmen harmanlanmıştır.

Bugün birbirinden alımlı binalarında kitapçı, müze, otel ve restoran olarak hizmet verilen bu sokağın içine doğru 250 metre kadar ilerlediğinizde sağ tarafta tarihi Yalı Hanı’nı göreceksiniz.

Bir Girit göçmeni olan Hancı Ahmet Ağa tarafından yıllarca işletilen han, 1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiştir. Saygınlığı ve dinginliği ile ister tek başınıza, ister ailenizle gittiğinizde asla rahatsız edilmeme garantisi veren bu tarihi mekanda çayınızı, kahvenizi ya da sıcak şarabınızı içebilirsiniz.

Girişindeki seramik dükkanından da kendinize veya sevdiklerinize güzel hatıralar alabileceğiniz Yalı Hanı, mistik bir ortamda ziyaretçilerini bekliyor.

3. Çanakkale Kent Müzesi; Kentin Kalbi

Yalı Hanı’ndan çıktıktan sonra aşağı yukarı 100 metre sonra sol tarafta ve tam köşede Kent Müzesi’ni göreceksiniz. 19. Yüzyılda inşa edilen ve 46 yıl boyunca 20 odalı Emek Otel olarak hizmet veren bu yapı, artık Çanakkale Belediyesi’nin yaptığı restorasyon sonrası Çanakkale kent değerlerini görmek isteyenlere, ücretsiz olarak kapılarını açıyor.

 

19.yüzyılda kullanılan matbaa makinasından dikiş makinalarına kadar, kent hatıralarının sergilendiği bu müze 7’den 77’ye herkesin ilgisini çekecektir. Müzeye mutlaka uğrayıp şehrin nabzını tutun.

4. Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi; Sessiz, Mütevazi ve Dingin

‘’Gezmeye gelmişiz, kütüphane mi göreceğiz’’ diyenlerin bile fikrini değiştirecek muhteşem bir yer… Aynalı Çarşı’nın çarşı kapısının tam karşısında, avlusunda huzurla oturup, her zaman da taze çay içebileceğiniz Tıflı Camisi’ne girince, tam karşınızda göreceğiniz kırmızı bina, bir zamanlar Ermeni Okulu ve 100 yıllık Tekel binası olarak da kullanılmış.

Bugünse Korfmann Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Troia kazılarını yöneten efsanevi arkeolog Manfred Osman Korfmann, ölmeden önce altı bine yakın kitabı ile on bine yakın ayrı basım makalesinden oluşan eserlerini, araştırmacıların kullanımına bırakmıştır.

Bu yüzden de eski bina restore edilmiş ve onun kitaplarının olduğu, dünyanın ilk ve tek ihtisas kütüphanesi kurulmuştur. Burada arkeoloji, turizm, coğrafya, tarih ve benzer konularda kaynak taraması yapmak bir kenara, kendi kitabınızı getirerek mistik bir havada okuyabilir, ya da dinginliğe ihtiyacınız varsa ahşabın sıcak kokusunu da teneffüs ederek kitapların arasında oturup dinlenebilirsiniz.

Müze görevlileri siz çalışmasanız da sırf fotoğraf çekmek için bile sessiz olmak kaydıyla içeriyi gezmeniz konusunda yardımcı oluyorlar. Özellikle öğrenci grupları ile Aynalı Çarşı çıkışında mutlaka görülmesi gereken bu yeri görmeden Çanakkale’den ayrılmayın.

5. Zafer Meydanı

Korfman Kütüphanesi’nden çıktığınızda binanın yanında göreceğiniz alan Zafer Meydanı’dır. Kütüphanenin yanında görülen eski Surp Kevork kilisesinden dolayı bir zamanlar Kilise Meydanı olarak da adlandırılmış bu meydanın etrafındaki evler de Ermeni Mahallesi’ni oluşturuyordu.

Surp Kevork Ermeni Kilisesi, İran’dan Çanakkale’ye 83 Ermeni ailesinin gelmesinin ardından 1669’da bugünkü ismiyle Fevzipaşa Mahallesi’nde inşa edildi. 1691 yılında yıkılan Kilise, Sultan Abdülaziz’in emriyle 1873 yılında yeniden yaptırıldı. Bugün Çanakkale 18 Mart Üniversitesi kanatları altında olan kilise Ramazan’da sema gösterileri ve ücretsiz iftar yemekleri ile herkese kapılarını açmaktadır.

Aynı meydanda tam karşınızda bir kırmızı bina daha göreceksiniz. Ece Ayhan Sanatçı Evi’dir burası… Hemen meydanın bitişiğindeki bina da eski Nedime Hanım Mektebi bugün Çanakkale Bilim Sanat Merkezi olarak hizmet vermektedir. Nefis fotoğraflar çekebileceğiniz bu meydan kalabalıktan uzak, eski ve yeninin harmanlandığı gizemli görüntüsüyle gelen her ziyaretçiyi büyüleyecektir…

Şehri yürüyerek keşfetme duygusunu yakalamak mümkün Çanakkale’de. Küçük ama tarih kokan sokaklarda kaybolma korkusu olmadan özgürce gezin “Özgürlükler Kentinde”. Keyif dolu keşifleriniz olsun…

 

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.