Türkiye’nin En Büyük 10 Adası

Türkiye’nin En Büyük Adaları

Türkiye’nin en büyük adaları hangileridir? Türkiye’nin en büyük 10 adasını sıraladık.

Üç tarafı sularla çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye denizler açısından oldukça zengin bir ülke. Hele ki sahip olduğu adalar birbirinden özel ve ilginç. Türkiye’nin en büyük adalarını listeleyelim mi?

Ada; etrafı tamamen sularla çevrili olan kara parçasıdır. Ulaşımı çoğu zaman deniz yoluyla sağlanan adalarda vakit geçirmek insana keyif verir. Bazı adalar tarihi binaları, sokakları ve geçmiş yaşantıları ile dikkat çeker, bazıları ise enfes plajları ve doğası ile tatilcilere kucak açar. Ada kültürü denilen yaşam tarzını benimsemiş insanlar için bir adada yaşamak çok özeldir. Herkesin harcı değildir bir adada yaşamak desek çok da yanlış olmaz. Zira ada hayatı kendine has kolaylıklar ve zorluklar içerir.

Şayet bir adada yaşamıyorsanız bile illa ki bir adayı ziyaret etmişsinizdir. Öyleyse bi düşünün hangi ada sizi hangi özelliği ile etkisi altına aldı? Neydi sizi orada etkileyen? Bir daha gider misiniz? Tavsiyem o dur ki; Türkiye’nin birbirinden güzel adalarını fırsat dahilinde mutlaka gezin.

Türk karasularında yaklaşık olarak 500 civarı ada, adacık ve kaya parçası bulunmaktadır. En çok ada sırayla Ege’de, Akdeniz’de ve Marmara’dadır. Ada açısından en fakir olan denizimiz ise Karadeniz’dir. Bazı adalarımız ise göller üzerinde bulunmaktadır.

Hadi o zaman farklı özellikleri ve güzellikleriyle Türkiye’nin en büyük 10 adasını sıralayalım. Sizlere de fikir verme açısından kısa kısa adaların özelliklerinden bahsedelim.

1. Gökçeada, ÇANAKKALE

Gökçeada Türkiye’nin en büyük adasıdır. Ayrıca Çanakkale’nin 12 ilçesinden biridir. Tarihi kaynaklarda adı İmroz olarak geçen ada 1970 yılında Gökçeada ismini almıştır. 289.5 km2’lik yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük adası olma özelliğine sahiptir.

Yaklaşık 95 km kıyı uzunluğuna sahip olan Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyindeki Saros Körfezi’nde yer almaktadır. 10 bin civarı nüfusa sahip olan adada yaz dönemi kişi sayı artmaktadır.

Adaya ulaşım Kabatepe limanından kalkan feribotlarla sağlanmaktadır. Adanın feribot iskelesi Kuzu Limanı’na ulaştığınızda sizi birbirinden güzel köyler ve tatlar bekliyor.

Gökçeada 2016 yılında Cittaslow ilan edilmiştir. Sakinlik arayanlar için oldukça ideal olan ada Türkiye’de güneşin en son battığı yerdir. Gökçeada 1923 yılında yapılan mübadeleden muaf tutulduğu için ada üzerinde 4 tane Rum köyü bulunmaktadır. Ortodoksların lideri I. Bartholomeos Gökçeada’da dünyaya gelmiştir ve doğduğu ev Zeytinliköy’dedir. Gökçeada hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Marmara Adası, BALIKESİR

Fotoğraf: www.balikesirmarmara.gov.tr

Marmara Adası Türkiye’nin ikinci en büyük adasıdır. Ayrıca Balıkesir’in 20 ilçesinden biridir. Marmara Denizi’nde yer alan adanın yüzölçümü 117 km2’dir. Kapıdağ Yarımadası çevresinde bulunan irili ufaklı adalar içinde en büyük olandır. Kıyı uzunluğu yaklaşık 67 km’dir.

Marmara Adası’na ulaşım Erdek’ten, Tekirdağ’dan ve İstanbul’dan deniz otobüsleri ile sağlanmaktadır. 1923 öncesi adada yaşayan gayrimüslüm nüfus yoğunluktayken mübadele sonrası özellikle Karadeniz Bölgesi’nden gelenler yerleştirilmiştir. Adanın nüfusu yaz dönemi büyük artış göstermektedir. Çünkü Marmara Adası sahip olduğu irili ufaklı plajlarıyla tatilcileri kendine çekmektedir.

Adanın geçim kaynağı zeytincilik, balıkçılık, bağcılık, turizm ayrıca mermer yataklarıdır. Zaten isim kökeni mermer anlamına gelen Marmaros kelimesidir. Zamanla Marmara’ya dönüşmüştür. Yaz dönemi Marmara Adası ve etraftaki adaları ziyaret edebilirsiniz.

3. Bozcaada, ÇANAKKALE

Bozcaada Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Tıpkı Gökçeada gibi Bozcaada da Çanakkale’nin ilçelerinden biridir. Bozcaada Türkiye’nin üzerinde hiç bir köy bulunmayan tek ilçesi özelliğine sahiptir. Yani ada merkezinin dışında köy yoktur.

Çanakkale Boğazı’nın giriş kısmında bulunan Bozcaada’nın yüzölçümü 40 km2’dir. Adanın kıyı uzunluğu yaklaşık 36 km’dir. Bozcaada’ya ulaşım Geyikli feribot iskelesinden sağlanmaktadır. Adanın nüfusu yaklaşık 3 bin kişi olup yaz dönemi neredeyse dört katına çıkmaktadır.

Tarihte ismi Tenedos olan Bozcaada, stratejik konumu itibariyle daima önem arz etmiştir. 2008 yılında Dünyanın en güzel 4. adası seçilmiştir. Bozcaada 17 adacık ve kayalıktan oluşan bir takımadadır. Adanın plajları, kalesi, tarihi yapıları ve mutfağı harikadır. Bozcaada hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

4. Uzunada, İZMİR

Uzunada Türkiye’nin dördüncü büyük adasıdır. İzmir ilimize bağlıdır ve İzmir Körfezi’nde yer almaktadır. Adanın yüzölçümü 25,39 km2’dir. Adanın kıyı uzunluğu yaklaşık 31 km’dir.

Tarihte Drymoussa, Makronisi, Englezonisi gibi adlarla anılan Uzunada’ya Kösten Adası da denmiştir. Uzunada Urla ve Karaburun kıyılarına yakındır. Askeri bir ada olan Uzunada’ya Cumhuriyetten bu yana sivillerin girmesi yasaktır.

5. Cunda (Alibey) Adası, BALIKESİR

Cunda Adası Türkiye’nin beşinci en büyük adasıdır. Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı olan Cunda, Alibey Adası olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra dördüncü büyük adasıdır.

Cunda Adası’nın yüzölçümü 23,3 km2, kıyı uzunluğu ise 28,5 km’dir. Cunda Adası’na ulaşım Ayvalık üzerinden kara yoluyla sağlanmaktadır. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçerek ada merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Milli Mücadele yıllarında Yunan işgaline karşı ilk kurşunu ateşleyen 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın ismine ithafen Alibey Adası olarak anılmaktadır. Alibey Adası tarihi kiliseleri, müzeleri, Taş kahvesi, yöresel tatlarıyla cıvıl cıvıl. Yaz dönemi Cunda Adası’na uğramak için çok sebebiniz var. Ayvalık hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

6. Paşalimanı Adası, BALIKESİR

Fotoğraf: pasalimaniadasi.com.tr

Paşalimanı Adası Türkiye’nin altıncı en büyük adasıdır. Balıkesir il sınırındadır. Marmara Denizi’nde yer alan Marmara Adası’ndan sonra ikinci büyük adadır. Paşalimanı Adası, Marmara takımadalarında bulunan Marmara Adası’nın güneyinde, Avşa Adası’nın doğusunda yer almaktadır.

Adanın yüzölçümü 21,3 km2 ve kıyı uzunluğu 40 km’dir. Tarihte Halone, Aloni, Alonisos gibi isimlerle anılan adaya Lala Mustafa Paşa’nın Kıbrıs seferi sonucu sığınması sonucunda Paşalimanı Adası denmiştir. Ada üzerinde beş köy vardır. Adaya ulaşım Erdek ilçesinden kalkan feribotlarla sağlanmaktadır.

7. Avşa Adası, BALIKESİR

Fotoğraf: www.balikesirmarmara.gov.tr

Avşa Adası Türkiye’nin yedinci en büyük adasıdır. Balıkesir ilinin Marmara ilçesine bağlıdır. Marmara takımadaları içinde yer almaktadır. Adanın yüzölçümü 20,6 km2 ve kıyı uzunluğu 27,5 km’dir.

Tarihte Ophiussa, Afousia, Aosia, Afissia gibi isimlerle anılmıştır. Cumhuriyet sonrası Türkeli olarak anılan ada sonrasında Avşa ismini almıştır. Avşa Adası’nda yaklaşık 3 bin kişi yaşamaktadır. Fakat yaz dönemi nüfus turizm sayesinde çok büyük oranda artmaktadır. Sahip olduğu plajlar sayesinde yaz boyunca doluluk yaşayan adanın turizm potansiyeli günden güne yükselmektedir.

8. İmralı Adası, BURSA

İmralı Adası Türkiye’nin en büyük sekizinci adasıdır. Bursa ili sınırındadır. İmralı Adası Marmara Denizi’nde yer almaktadır. Adanın yüzölçümü 9,9 km2 ve kıyı uzunluğu 19,4 km’dir. Yüzölçümü bakımından Marmara Denizi’nde bulunan en büyük dördüncü adadır.

İmralı günümüzde tamamen askeri yasak bölgedir yani adaya sivil girişi yoktur. Türkiye’nin ilk yarı açık cezaevinin kurulduğu yerdir. Adanın Osmanlı dönemindeki ismi Emirali’dir. Cumhuriyet öncesi yerleşim olan adada günümüzde yerleşim yoktur.

9. Kara Ada, MUĞLA

Karaada Türkiye’nin en büyük dokuzuncu adasıdır. Muğla ili sınırında bulunan ada Bodrum ilçesinin karşısındadır. Adanın yüzölçümü 9 km2 ve kıyı uzunluğu 19,8 km’dir.

Karaada’ya ulaşım Bodrum limanından düzenlenen seferlerle sağlanmaktadır. Bodrum yarımadasının en büyük adası olan Karaada özellikle yat turlarının uğrak noktasıdır. Tarihteki ismi Arkos olan Karaada 16. yüzyılda Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir. Ada üzerinde otel ya da yerleşim yoktur.

10. Kekova Adası, ANTALYA

Kekova Adası Türkiye’nin en büyük onuncu adasıdır. Antalya ilinin Demre ilçesine bağlıdır. Kekova Adası Akdeniz’de yer alan en büyük adadır. Adanın yüzölçümü 5 km2 ve kıyı uzunluğu 19 km’dir.

Kaş ile Demre arasında bulunan Kekova Adası, Üçağız Köyü’ne ve Kaleköy’e çok yakındır. Hatta bu köylerin ön tarafında bulunur ve bir set gibi önlerini kapatır. Tarihte Dolichiste, Kakava, Kekova gibi isimlerle anılmıştır. Batık Şehir olarak ün salan Kekova yaşadığı depremlerle sulara gömülmüştür.

Kekova Adası’nda yaşam yoktur. Burası koruma altına alınan bir bölgedir ve ancak gezi tekneleriyle kıyısından geçerek tarihi kalıntıları izleyebilirsiniz. Üçağız köyünden ya da Çayağzı limanından kalkan teknelerle Kekova Adası’na ulaşım sağlanmaktadır. Kekova ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizler için Türkiye’nin en büyük 10 adasını sıraladık. Bunların dışında daha birçok enfes adaya sahibiz. Hepsinin kıymetini iyi bilelim…

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.