Bilecik'te Gezilecek Yerler | En Güzel 30 Yer

Bilecik'te Gezilecek Yerler | En Güzel 30 Yer

Bilecik; Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri… Peki Bilecik’te gezilecek yerler nelerdir? Bilecik’e yolunuz düşerse buralara uğramaya ne dersiniz?

Marmara Bölgesi’nde yer alan Bilecik küçük ama turistik bir il. Bilecik’te gezilecek ve görülecek çok yer var. Dilerseniz bir gününüzü Bilecik merkeze ayırabilirsiniz. Dolu dolu bir gün olacağı kesin.

Osmanlı’nın ilk yeşerdiği sınırları kapsayan Bilecik devletin kuruluşuna ev sahipliği yapmıştır. Altı yüz yıl ayakta kalan imparatorluğun önemli isimlerinin türbeleri Bilecik ve civarındadır. Sadece türbeler değil tarihi camiler, çeşmeler ve yapılar Bilecik’i önemli kılmaktadır.

Türk Kurtuluş Savaşı’nda I. ve II. İnönü Savaşları’nın yaşandığı Bilecik Yunan işgali yaşamış, lakin 6 Eylül 1922’de işgalden kurtulmuştur. O yüzdendir ki Osmanlı’nın doğduğu topraklar olan Bilecik “Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri” olarak anılmaktadır.

Günümüzde toplamda 8 ilçesi olan Bilecik’in merkez nüfusu yaklaşık 85 bin kişidir. Tarihte Bitinya denilen bölgede yer alan Bilecik’in geçmişi M.Ö. 2000’lere kadar uzanmaktadır. Yüzlerce yıllık bu geçmiş Osmanlı ile taçlanmıştır. Özellikle Söğüt ilçesi Ertuğrul Gazi türbesine ve Osmanlı’nın ilk dönem eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Osmanlı’nın fikir babası Şeyh Edebali Bilecik denince ilk akla gelenlerdendir.

Bilecik merkez ve etrafında gezilecek yerler sizi geçmişte büyülü bir yolculuğa çıkaracak. Şimdi gelin Bilecik’te gezilecek tarihi ve doğal yerleri sıralayalım.

Gezimize öncelikle Bilecik merkezdeki yerleri sıralayarak başlayalım. Akabinde ilçelerde ve yakınlardaki görülmesi gerekenleri listeleyelim.

1. Şeyh Edebali Türbesi

İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın!” sözüyle bilinen Osmanlı’nın fikir babası Şeyh Edebali’nin türbesi Bilecik’tedir. Asıl adı Hüseyin Hüsameddin olup künyesini İmadüddin Mustafa b. İbrahim b. İnac el-Kırşehri olarak kaydetmiştir. Bazı kaynaklara göre Türkmenistan’ın Merv şehrinde doğduğu söylenmektedir. Fakat daha ağır basan görüş Karaman doğumlu olduğudur.

Karaman’da eğitimini alan Şeyh Edebali Bilecik’e yerleşmiş ve Osman Gazi ile de burada tanışmıştır. Osman Gazi Şeyh Edebali’nin öğrencisi olmuş ve onun sohbetlerinde sık sık yer almıştır.

Rivayete göre bir gün Osman Gazi hocası Şeyh Edebali’ye konuk olur. O gece bir rüya görür. Rüyasında hocasının göğsünden bir hilal doğduğunu, bu hilalin kendi göğsüne battığını; hilalin battığı yerden bir çınar ağacının yeşerdiğini, çınarın gölgesinin dünyaya yayıldığını ve insanların o ağacın gölgesinde toplanığını görür. Rüyasını hocasına anlatır. Şeyh Edebali: “Oğlum Osman, göğsümden doğan hilal kızımdır ve senin göğsüne battı, yani kızımla evlenebilirsin. Göğsünde yeşeren çınar ise kuracağın büyük devletin sembolüdür. Devletin hayırlı olsun” der. Bundan sonra Osman Gazi hocası Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile evlenmiştir. Böylelikle Şeyh Edebali’nin damadı olmuştur.

Dursun Fakıh’ı yetiştiren de yine Şeyh Edebali’dir. Hayatını ilim yolunda harcayan 1206 doğumlu Şeyh Edebali uzun bir ömür yaşamış ve yaklaşık 120 yaşlarında iken 1326 yılında Bilecik’te vefat etmiştir.

Türbeye giriş ücretli değildir. Türbenin içinde Şeyh Edebali’nin yakınları, ileri gelenlerden Molla Hattab-ı Karahisar, Şeyh Muhlis Baba ve ismi bilinmeyen birkaç kişi vardır.

2. Bala Hatun Türbesi

Şeyh Edebali türbesinin hemen ön tarafında kiremit örtülü kubbesi olan türbedir. Türbenin içinde Şeyh Edebali’nin eşi ve kızının sandukaları vardır. Rabia Bala Hatun, Şeyh Edebali’nin üç çocuğundan biridir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ile evlenmiştir. 1324 yılında vefat eden Bala Hatun buraya defnedilmiştir.

3. Orhan Gazi Camii

Osman Gazi’nin oğlu, ikinci Osmanlı Padişahı Orhan Gazi adına inşa edilmiştir. Dik bir tepe üzerine konumlanan caminin tahmini yapım yılı 1331’dir. II. Mahmut döneminde 1814’te onarım geçiren yapıya II. Abdülhamit döneminde çifte minareler eklenmiştir.

Orhan Cami oldukça sade bir görünüme sahiptir. Baktığınız zaman Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Ayrıca erken dönem yapısı olması açısından oldukça kıymetlidir. Caminin 30 metre ilerisindeki minare orijinal minare olup günümüzde gelenlerin dikkatinden kaçmamaktadır. Kurşunla örtülü kubbesinden ötürü Kurşunlu Camii diye de anılmaktadır.

Ayrıca belirtelim ki Orhan Camii’nde her pazar sabah namazı saatinde gelenlere çorba ve çay ikramı yapılmaktadır. Gelenekselleşen bu adet sayesinde ihtiyacı olanların karnı da doyurulmuş oluyor.

4. Tarihi Minare

Orhan Camii’nden yukarı Şeyh Edebali türbesine doğru yürüdüğünüzde sol tarafa dönmeniz yeterli. Tek başına kalmış bu minare Orhan Camii’nin orijinal minaresidir. Taş ve tuğla ile örülü olan minare tek şerefelidir.

5. Tarih Şeridi (Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi)

Yine Şeyh Edebali türbesinin bulunduğu alanda yer alan görülmesi gerekenlerden biri. Tarih Şeridi sizin Osmanlı padişahlarını tanımanızı sağlıyor. 2018 yılında ziyarete açılan Tarih Şeridi gelenlerin ilgisini çekiyor.

Tarih Şeridi’nin girişi ücretsizdir. Üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan yıkılışına kadar ki süreçte yer alan 36 padişah hakkında bilgilendirmeler var. Osman Gazi’den başlayıp padişahların resimlerini çekebilir ve kısaca hayatlarını okuyabilirsiniz. Yaklaşık 150 metre uzunluktaki Tarih Şeridi açık hava müzesi niteliğinde ve oldukça bilgilendirici.

6. Şeyh Edebali Kanyonu

Şeyh Edebali türbesinin olduğu yerden aşağı baktığınızda göreceğiniz kanyondur. Yürüyüş platformu sayesinde kanyonun içinde yürüyebiliyorsunuz. Hatta türbenin yakınındaki asansörü kullanarak aşağı inebilir sonra yürüyüşe başlayabilirsiniz.

Tavsiyem buraya inerken dikkatli inmeniz ve merdivenlere dikkat etmeniz. Kanyon tam olarak korunmuyor maalesef. Gereken özen gösterilirse burası yürüyüş severler için harika bir seçenek olabilir.

7. Orhan Gazi İmareti

Kanyonun içine dikkatli baktığınızda Orhan Gazi İmaretini görebilirsiniz. İmaret yani aşevi dediğimiz bu yapılar ihtiyaç sahibi kişilere yemek dağıtıldığı yapılardı. Orhan Gazi Camii’nin yakınında bulunan imaret maalesef çok atıl durumda. Yenilemeye alınan imareti uzaktan görebilirsiniz.

8. Bilecik Saat Kulesi

Her şehrin sessiz tanıkları gibi Bilecik Saat Kulesi de zamanın en sessiz şahitlerinden biri. Ulaşımı kolay ve girişi ücretsizdir. Bilecik Belediye Binasının önünde yer alan kule 20 metre yüksekliğe sahiptir. 4 katlı olan saat kulesinin üstü kurşun külahla kaplıdır.

1907 yılında inşa edilen kule Bilecik gibi önemli bir konumda yer alan şehrin zamanına tanıklık etmiştir. Saat kulesinin etrafında Bilecik tarihine dair bilgiler veren panolar yer almaktadır. Ayrıca rengarenk çiçekler, Bilecik yazısı ve Osmanlı Arması gelenlere hoş bir atmosfer sunmaktadır.

9. Bilecik Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Şehir merkezinde yer alan müzeyi ziyaret ederek Bilecik tarihi hakkında daha fala bilgi alabilirsiniz. Müze binasının yapım tarihi 1790’lı yıllara gitmektedir. Lakin Yunan işgali sırasında orijinal bina maalesef zarar görmüş ve yıkılmıştır. İşgalden sonra bina yeniden inşa edilmiş ve 2005 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bilecik Müzesinde hem arkeolojik hem de etnografik eserler sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. Bilecik’te gezilecek yerler listesinde bu güzel müzeyi es geçmeyin derim.

10. Osmanlı Arması (Üç Boyutlu Osmanlı Devlet Arması)

Bu üç boyutlu Osmanlı Arması gözünüzden kaçmayacaktır. Osmanlı’nın doğduğu topraklar olan Bilecik’te üç yönden de görülebilen Osmanlı Arması tam kavşağın ortasında bulunuyor.

2008 yılında açılışı yapılan armanın alt kısmında Şeyh Edebali’nin o meşhur sözü “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın!” yazıyor. Osmanlı Arması dünyada en çok anlam içeren arma olması açısından çok önemlidir. 34 farklı anlam içeren Osmanlı Arması hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazıya tıklayabilirsiniz.

11. Bilecik Yaşayan Şehir Müzesi

Bilecik’te görmeniz gerekenler arasında keyifli bir müze. Girişi ücretsizdir. Bilecik ilinin tarihsel, kültürel, örf ve adetlerine ışık tutan müze Yaşayan Kent Müzesi adı altında kuruldu. 08:30 ile 17:30 arasında açık olan müze pazartesi hariç her gün açık. Dilerseniz çıkışta Yörük Çadırında bir şeyler atıştırabilirsiniz.

12. Dursun Fakıh Türbesi

Bilecik merkezden Söğüt istikametine giderken yaklaşık 20 dakika sonra ziyaret edebileceğiniz türbedir. Bilecik’e gelip de Dursun Fakıh’a uğramamak olmaz.

Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik etmiş olan Dursun Fakıh Karaman doğumludur. O da tıpkı Osman Gazi gibi Şeyh Edebali’nin öğrencisi idi sonrasında ise damadı. Yani Osman Gazi ile bacanaktır. 28 Eylül 1299’da Karacahisar fethedildikten sonra Osman Gazi adına Cuma hutbesini okuyarak Cuma namazını kıldırmıştır. Böylece Osmanlı Devleti’nin ilk kadısı ve imam-hatibi olmuştur.

1327 yılında vefat eden Dursun Fakıh’ın türbesi 550 m. yükseklikteki tepe üzerindedir. İçeride sadece kendisinin sandukası yer almaktadır. Türbenin içi mavi tonlarda çinilerle süslenmiştir.

13. Söğüt İlçesi ve Tarihi Yapıları

Bilecik’in en görülesi ilçesi Söğüt desek sanırım yanlış olmaz. Söğüt kendi küçük ama anlamı çok büyük olan bir yerleşim. Ertuğrul Gazi’nin türbesinden Kuyulu Mescide, yetimhaneden çeşmeye birçok yapı barındıran Söğüt’ü sizler için gezi rehberi şeklinde hazırladık. Söğüt hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımıza tıklayabilirsiniz. Söğüt’te ne yenir, nereler gezilir? Dahası Söğüt Gezi Rehberinde

14. Kumral Abdal Türbesi

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alan türbedir. Yenileme çalışmaları bitip ziyarete açılan türbe ana yola yakındır yani ulaşımı kolaydır. Kumral Abdal, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde rol oynayan önemli şahsiyetlerden biridir. Şeyh Edebali’nin öğrencisi olup İslam’ın yayılmasında büyük katkıları olmuştur. Aynı zamanda Ertuğrul Gazi’nin sancaktarıdır. Fırsat dahilinde bu önemli zatın türbesi ziyaret edilebilir.

15. Bozüyük Şehir Müzesi

Tarihin değişmeyen kavşak noktası olan Bozüyük’teki Şehir Müzesi 2017 yılında açılmıştır. Pazartesi hariç haftanın diğer günleri açık olan müze ücretsizdir. Müze binası tarihi bir yapı olup, Atatürk’ün silah arkadaşı Albay İbrahim Çolak tarafından ailesi için inşa ettirilmiştir. Müze içerisinde Bozüyük civarında bulunan arkeolojik eserlerle birlikte, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan eşyalar sergilenmektedir.

16. Metris Tepe Zafer Anıtı

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli zaferlerinden olan İnönü Savaşlarının kazanıldığı Metristepe, Bozüyük’e bağlı bir köydür. Eski ismi Doruk olarak geçen Metristepe’deki anıt ve şehitlik İnönü Savaşları anısına dikilmiştir. Hatta bu savaşta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal, İsmet İnönü’ye bir telgraf çekmiş ve “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” cümlelerini tarihe not düşmüştür. İşte bu sözler anıtın üzerinde de yer almaktadır.

Metristepe Zafer Anıtı 24 metre yüksekliğe sahiptir. Anıtın yan tarafında I. ve II. İnönü Savaşlarında mücadele eden birliklerin ve komutanların isimleri yazmaktadır. Anıtın önünde İsmet İnönü heykeli, Mehmetçik heykeli ve milli mücadeleyi anlatan kabartmalar yer almaktadır. Bilecik’te gezilecek yerler arasına Metristepe eklenmeli. Burayı gezdikten sonra az ilerideki Metristepe Doruk Şehitliğine de uğrayabilirsiniz.

17. Kamuran Gazi Türbesi

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Metristepe Anıtına çok yakın konumdadır. Osmanlı döneminde yaşamış önemli isimlerden biri olan Kamuran Gazi, Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşlarından biridir. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmaz ama fırsat dahilinde türbeyi ziyaret edebilirsiniz.

18. Erikli Köyü Atatürk Köşkü

Bozüyük’ün Erikli köyünde yer alan Atatürk Köşkü Bozüyük merkeze yaklaşık 40 dk uzaklıktadır. Atatürk Köşkü Atamızın yakın silah arkadaşı olan Albay İbrahim Çolak tarafından 1936 yılında inşa ettirilmiştir. İlk yapıldığında ahşaptan olan köşk daha sonra yenilenmiştir.

Atatürk 1937 yılında Bilecik’i ziyaret etmiş ve akabinde bu köşkte bir müddet dinlenmiştir. Köşkün bulunduğu yer aynı zamanda Erikli Tabiat Parkı olarak koruma altındadır. Park içerisinde piknik yapabilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz.

19. İnönü Şehitliği

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Bozüyük merkeze 10 dk mesafedeki İnönü Şehitliği Türk Kurtuluş Savaşı’nda İnönü Muharebelerinde şehit düşen askerlerimiz için yapılmıştır. Şehitlikte 844 mezar vardır ancak bazı askerlerin isimleri belirlenememiştir. Cumhuriyete giden yolda çok büyük bir gurur olan Türk Kurtuluş Savaşının kahramanlarını anmak adına buraya mutlaka uğramalısınız.

20. Mihal Bey Hanı, Hamamı, Mihal Gazi Camii

Bilecik merkeze 45 dk uzaklıktaki Gölpazarı ilçesindedir. Osmanlı’nın erken dönem eserlerinden biri olan han 1318 yılında Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Taşhan olarak da bilinen han tarihi kervan yolu üzerinde olup asırlar boyunca aktif bir şekilde kullanım görmüştür. Sadece han değil Mihal Bey Camii ve Hamamı da bu işlevselliğin ayrılmaz birer parçalarıdır. Hamam yıllar içinde önemini kaybetse de cami hala kullanılmaktadır.

21. Bozcaarmut Göleti

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yer alan gölettir. Yaklaşık 1100 rakımda bulunan gölet özellikle çadır ve karavan severler tarafından tercih edilmektedir. Doğanın içinde, çamların çevrelediği Bozcaarmut Göleti sakinlik arayanlara birebir.

22. Günyurdu Barajı

Pazaryeri ilçe merkezine 10 dk mesafedeki Günyurdu Barajı, Bakraş Çayı üzerinde inşa edilmiştir. Sulama amacıyla yapılan baraj buradaki köyün bir kısmını sular altında bırakmıştır. Özellikle hafta sonu balık tutmak ya da piknik yamak isteyenler için Günyurdu Barajı doğru adres.

23. Küçükelmalı Göleti

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Günyurdu Göletine 10 km uzaklıktadır. Ulaşımı oldukça kolay olan gölet piknik severler için vazgeçilmezdir. Küçükelmalı Tabiat Parkı olarak koruma alına alınmıştır. Mangal yapmak istiyorsanız ya da göl etrafında yürüyüş burası tam size göre.

24. Büyükelmalı Göleti

Büyükelmalı Göleti de en çok tercih edilen mesire yerlerinin başında geliyor. Pazaryeri merkeze sadece 11 km uzaklıktadır. Dilerseniz Günyurdu Barajı’ndan sonra buraya uğrayabilirsiniz. Bilecik’te gezilecek doğal alanlar içerisinde yer alan Büyükelmalı ve Küçükelmalı göletleri sakinlik arayanlara ilaç.

25. Harmankaya Kanyonu

Bilecik merkeze 60 km uzaklıktadır. Yenipazar ilçe sınırında bulunan Harmankaya Kanyonu 2012 yılında tabiat parkı statüsünde koruma altına alınmıştır. Kanyonun uzunluğu yaklaşık 3 km’dir. Kanyonun içinde pek çok şelale vardır. Kanyona ulaşım kolay olup aracınızı koyabileceğiniz otopark ve küçük bir işletme vardır. Kanyonun içinden akan çay yaz mevsiminde bile soğuktur. Yürüyüş yapmak isteyenler için gerekli ekipman olmasını tavsiye ederiz.

26. İnhisar (Çalkara) Şelalesi

Bilecik’in doğal güzellikleri arasında yer alan İnhisar Şelalesi İnhisar ilçesindedir. Çalkara köyü sınırlarında olduğundan Çalkara Şelalesi olarak da anılmaktadır. Çalkara’dan sonra ulaşım oldukça zorludur. Vadi tabanında bulunan şelale oldukça etkileyici ama dediğimiz gibi yolu göze alabilen gitmeli.

27. Osmaneli Rüstem Paşa Camii

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yer alan Rüstem Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 16.yüzyıl yapısı olan cami ilçenin en eski camisi olmasından ötürü Ulu Camii ve Cami-i Kebir diye de anılmaktadır. En son 2011 yılında yenilenen cami ibadete açıktır.

28. Osmaneli Aya Yorgi Kilisesi

Fotoğraf: www.bilecik.gov.tr

Rüstem Paşa Camisine 500 metre uzaklıkta yer almaktadır. Aya Yorgi olarak bilinen kilisenin asıl ismi Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi’dir. 19.yüzyıl sonlarında yapılan kilise kapalı Yunan haçı planlıdır. Mübadeleye kadar Hristiyan nüfusun ibadet ettiği kilise mübadeleden sonra maalesef atıl duruma gelmiştir.

29. Pelitgözü Göleti

Bilecik’in gezilecek doğal alanları arasında her ne kadar listenin sonlarına koysak da Pelitgözü Göleti ilk sıralarda gelmektedir. Bilecik merkeze 10 dk mesafedeki gölete ulaşım oldukça kolaydır. Göl çevresi oldukça hareketli olup mangal yapılabilir. Yürüyüş yapmak ya da bisiklet kiralamak isteyenler için de burası harika. Yoğun ilgi gören Pelitgözü Göleti Bilecik gezinizde mutlaka görülecekler arasında olmalı.

30. Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı ve Camii

Bilecik merkeze 18 km uzaklıktadır. Vezirhan beldesinde bulunan kervansaray ve cami 1650’li yıllarda inşa edilmiştir. Bu iki yapıdan özellikle kervansaray ciddi bir onarım görmüştür. Ulaşımı oldukça kolay olan cami ve kervansaraya fırsat dahilinde uğrayabilirsiniz.

Bilecik’te gezilecek tarihi ve doğal yerleri sizler için listeledik. Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri Bilecik ziyaretçiler için sayısız alternatif sunuyor. Bir hafta sonunuzu dolu dolu Bilecik sınırlarında geçirebilirsiniz. İyi geziler…

Seyahatleriniz RehberName Tadında Olsun

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.