Borçka Karagöl | Artvin'in Saklı Cenneti

Borçka Karagöl | Artvin'in Saklı Cenneti

Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Borçka Karagöl her yıl yüzlerce turist ağırlıyor. Doğu Karadeniz’in cennet köşesi Karagöl hakkında merak ettiğiniz herşeyi sizler için yazdık...

Doğu Karadeniz gezilerinin vazgeçilmez noktası olan Borçka Karagöl yemyeşil doğası ile hayranlık uyandırıyor. Artvin sınırlarında yer alan Karagöl, ulaşımı birazcık zor olsa da gidip görenlerden tam not alıyor.

Deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yükseklikte yer alan Karagöl’ün muhteşem doğası Karadeniz’in ispatı niteliğinde. Ne de olsa ülkemizde yeşil denince akıllara ilk olarak Karadeniz gelmektedir. Fakat hemen belirtelim ki Artvin ilimizde iki tane Karagöl vardır: Borçka - Karagöl ve Şavşat - Karagöl. Bizim yazımızın konusu Borçka Karagöl olacak.

Yolu Doğu Karadeniz’e düşenlere Borçka Karagöl’e uğramalarını tavsiye ederiz. Peki Karagöl’ün konumu, ulaşımı, giriş ücreti nedir? Karagöl’de neler yapılır, Karagöl nasıl oluşmuştur? Hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında...

Borçka Karagöl Nerede?

Karagöl, Artvin ilimizin Borçka sınırında yer almaktadır. Artvin merkeze yaklaşık 55 km mesafede, Borçka’ya ise 25 km uzaklıktadır. Şayet sahil yolundan Karagöl’e dönecekseniz Hopa merkezden yaklaşık 50 km yolunuz var. 2018 yılında açılışı yapılan Cankurtaran Tüneli sayesinde Hopa-Borçka arası yol kısaldı. Böylece eski Cankurtaran Geçidi’ni kullanmanıza gerek kalmıyor.

Borçka Karagöl’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Peki Borçka Karagöl’e nasıl gidilir?

Şayet kendi aracınızla geliyorsanız öncelikle Borçka merkeze gelip, oradan Machael yoluna sapmanız gerekiyor. Bu arada Çoruh Nehri’nin üzerinden geçip harika kareler yakalıyorsunuz. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh’u solunuza alarak yolunuza devam ettiğinizde yol kıvrılmaya başlıyor ve yükseltiniz artıyor. Yaklaşık 20 km sonrasında tabelada Karagöl Tabiat Parkı yazdığını görüyorsunuz. Sağa doğru dönüp 5 km daha ilerlediğinizde artık Karagöl bir adım ötenizde…

Sapaktan itibaren 5 kilometrelik bu yol oldukça virajlı ve taş döşeli. Dikkatli bir sürüş gerektiren bu yolda yavaş ilerlemenizi tavsiye ederim. Aracınızı otoparka bırakıp biraz yürüyerek göle ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Borçka’dan kalkan minibüslerle de Karagöl’e ulaşmak mümkün. Borçka Minibüsçüler Kooperatifi’ne giderek buradan ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat belirtmekte fayda var yaz sezonu turlar yoğun olduğu için minibüsçüler kooperatifini önceden arayarak rezervasyon yaptırmanız ya da bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır. Bu arada Hopa otogardan da Borçka’ya ulaşmak için saat başı araç olduğunu belirtelim.

Karagöl Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Karagöl Tabiat Parkı’na giriş ücretlidir. Aracınızla geliyorsanız 21 TL ödemeniz gerekiyor. (Bu ücret 2022 yılı için geçerlidir.) Minibüs, bisiklet, atv ya da yürüyerek geldiğinizde giriş ücretleri farklılık göstermektedir. Ayrıca kamp yapacak olanlar ve karavan ile gelenlere de farklı bir ücret tarifesi uygulanmaktadır.

Karagöl Tabiat Parkı haftanın 7 günü ziyarete açıktır. Sabah 08:00 ile akşam 20:00 arası açık olan Karagöl sezonun yoğunluğuna göre sabah 07:00 civarı da açılabiliyor. Kış sezonunda kar yağışı olduğunda ziyarete kapalı olan göl dört mevsim ziyaret edilebiliyor.

Borçka Karagöl Hakkında Bilgi

Karagöl Türkiye’nin en bakir kalmış göllerinden biridir. Yemyeşil doğası, tertemiz suyu ve içinde özgürce yüzen balıkları insana huzur verir. Doğaseverlerin cennetten bir köşe diye betimlediği göl zengin bitki örtüsü ile göz kamaştırır.

Karçal Dağları üzerinde yer alan Karagöl Artvin sınırlarındadır. Konum olarak baktığımızda Kuzey Anadolu Dağları’nın bir parçası olan Karçal Dağları’nın kuzeybatısına düşer. Göl deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yüksekliktedir. 2002 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşarak Borçka Karagöl Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Karadeniz coğrafyasında göl oluşumlarına baktığımızda tipik heyelan göllerine rastlarız. Ülkemizin en çok yağış alan bölgesinde haliyle toprak kayması çok sık olur. Heyelan sonucu akan derelerin önü kapanır ve göller oluşur. İşte Karagöl, bu şekilde oluşan onlarca gölden sadece biridir. Tahmini olarak 1800’lü yıllarda oluşmuştur.

Karagöl heyelan gölü, güneydeki Karaşalvar Tepe (2333 m) ile Verketil Tepe (2429 m) arasında oluşmuştur. Toprak kayması sonucu Savgule Vadisi’nin önü kapanmıştır. Böylece Savgule deresi tarafında sular birikerek iki göl oluşturmuştur. Bu iki gölden büyük olan yani ziyaretçi ağırlayan göl yaklaşık 50 bin metrekare, küçük olan ise 7 bin metrekare alan kaplamaktadır.

Büyük olan göl şekil itibariyle bir üçgeni andırırken, küçük olan göl dairesel formdadır. İki göl birbirine gidegen ile yani gölün fazla suyunu boşaltan akarsu ile bağlantılıdır. Ayrıca büyük göl küçük gölden yaklaşık 1.5 metre daha yüksekte yer alır. Bölgede yer alan akarsular gölü beslemektedir. Özellikle Savgule ve Heba dereleri Karagöl’ü besleyen iki kaynaktır. Burada bilinen bir diğer dere ise Klaskuri deresidir. Savgule ve Heba dereleri Klaskuri deresinin başlangıcını oluşturur. Klaskuri deresi Çoruh Nehri’nin sağ kollarından biridir ve suyunu Çoruh’a ulaştırır. Günümüzde Aralık köyü diye bilinen köy eskiden Klaskuri köyü diye anılırdı.

Karagöl’ün derinliği ortalama 25 metredir. Önceki yıllarda daha derin olduğu bilinen göl taşınan alüvyonlarla dolmaya başlayınca bir takım tedbirler alınmıştır. Ayrıca kurulan yürüyüş parkurları sayesinde gölün etrafında yürüme imkanı artmıştır.

Karagöl’de yüzmek, göle girmek yasaktır. Bu noktada gölün tertemiz sularında yüzen balıkları kıskanmamak elde değil. Fakat her yerde hükümdarlığını ilan eden insanoğlu çevreyi acımasızca yok ederken, bırakalım da bari burası balıklara kalsın değil mi? Yeşilin onlarca tonu gölün sularına keyifle yansısın. Burada huzur var, zaman dursun isteyeceksiniz…

Gölün etrafında yapılaşma yok. Sadece bir tane kafeterya yer alıyor. Ayrıca tuvalet ve mescit de mevcut. Dilerseniz kendi yiyeceğinizi yanınıza alıp göl kıyısında yer alan piknik masalarına oturabilirsiniz. Yaklaşık 50 dönümlük alan içerisinde yapılacak en keyifli aktivite gölün etrafında yürümek.

Zengin bitki örtüsü Karagöl’ü farklı ve özel kılıyor. Gölün etrafında yaklaşık 320 farklı türde bitki tespit edilmiştir. Bu bitkilerin % 50’si endemiktir. Göl çevresinde kayın, ladin, göknar, sarıçam gibi ağaçlar yer almaktadır. Hem flora hem fauna açısından zengin olan göl ayrıca kuşların göç yolları üzerinde olduğu için bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Cennetten bir köşe dedirten gölün etrafında açan rengarenk çiçekler gözünüzü gönlünüzü açıyor. Dağ çiçeklerinin kokusu, yemyeşil aşk merdivenlerinin görüntüsü, orman gülleri insana huzur veriyor. Envai çeşit bitki türü var burada. Fotoğraf tutkunları için bulunmaz bir nimet.

Gölü izlemeniz için kurulan platformlar var. Buradan baktığınızda gölün içindeki balıklarla göz göze geliyorsunuz. Gölde balık avlamak yasak. Kırmızı pullu alabalıkların neşesine ortak olmak daha iyi fikir. Bırakalım da özgürce dolaşsınlar.

Açık bir havada masmavi bir gökyüzü ayrı bir güzellik katıyor Karagöl’e. Yüksek konumundan dolayı bazı anlarda Karagöl’e sis çöker. O zaman gölü görme şansınız olmuyor. Ama açık bir havaya denk gelirseniz değmeyin keyfinize…

Kampçılar için Karagöl vazgeçilmez ama hemen belirtelim ki göl kıyısına çadırınızı kuramıyorsunuz. Kampçılar için ayrılmış farklı bir bölüm var. Otoparka yakın konumdaki kamp alanını kullanabilirsiniz.

Karagöl’de Yeme – İçme

Karagöl’de yeme içme imkanı çok az. Göl kıyısında yapılaşma olmadığından sadece bir tane restoran bulunuyor. Belediyeye ait olan bu işletmede çorba, gözleme, tost tarzı aperatifler var. Çay-kahve bulunmaktadır. Göl kıyısında çeşme var, yani içme suyu sıkıntısı yaşamazsınız. Yakınlarda market ya da bakkal vs bulunmamaktadır.

Sizlere tavsiyem Borçka’dan hareket etmeden evvel yanınıza yiyeceğinizi almanız. Borçka merkezde seçenek çok. Buradan tedariğinizi yaparak Karagöl’e ulaşmak en mantıklısı. Hatta karpuzunuzu ve peynirinizi yanınıza alın göl manzaralı karpuzunu kesin. Aman çöpünüzü bırakmayın. Bu cennet doğayı koruyalım ki gelecek günlerde Karagöl yaşamaya devam etsin...

Ayrıca Karagöl’e giderken ya da inerken Aralık Köyü’nde bulunan restoranlara da uğramanızı tavsiye ederim. Meroli Yöresel Tatlar, Tülay Ablanın Yeri gibi restoranlarda yöreselleri tadabilirsiniz. Silor ve Hingali tatmak iyi bir seçenek olabilir.

Karagöl’de Konaklama

Göl kıyısında yapılaşmaya izin verilmediği için otel bulunmuyor. Ama Karagöl’e yakın konumda bir çok otel ve pansiyon mevcut. Aymer Butik Otel, Nigozmeri Pansiyon, Ballı Baba Pansiyon, Lamazi Butik Otel, Meroli Pansiyon, Lapera Butik Otel vs.

Borçka Karagöl Çok Güzel Ama Korumayı Başarırsak...

Böylesine bakir kalmayı başaran nadir yerlerden biri Karagöl. Gelen ziyaretçiler özenle koruduğu sürece gelecek nesillere aktarılacak muhteşem bir doğa.

Yolunuz Borçka’ya ya da Artvin’e düşerse Karagöl’ü ziyaret etmeyi unutmayın. Küçük tavsiye hava durumundan emin olun derim. Zira oraya kadar çıkmışken sisle kaplanmış bir göl istemezsiniz herhalde. Gerçi sis de ayrı bir güzlelik katıyor ama bazen yoğun sisde göl hiç gözükmüyor. Siz yine de havadan emin olun derim.

Göl kıyısında yürümek en keyifli aktivite. Yukarıdan akan şelaleye yürüyüp bir ağacın altında soluklanmak, orman güllerini seyre dalmak inanılmaz bir huzur. Yeşil cennet Karadeniz her zaman güzel, çok güzel...

İyi geziler...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.