Kapadokya’nın en büyüleyici noktalarından biri olan Paşabağları (Keşişler Vadisi), sıra dışı peri bacaları ve mistik atmosferiyle keşfedilmeyi bekliyor! Hazırsanız, masalsı bir yolculuğa çıkıyoruz...
Kapadokya’nın mistik vadileri arasında, hem doğanın mucizesi hem de keşişlerin izleriyle bezenmiş özel bir yer var: Paşabağları, diğer adıyla Keşişler Vadisi. Şapkalı ve çok başlı peri bacalarının arasında dolaşırken, yüzlerce yıl önce burada yaşamış keşişlerin sessizliğini hissedecek, Aziz Simeon’un hikayesine kulak vereceksiniz. Hazırsanız, Kapadokya’nın en büyüleyici yolculuklarından birine çıkıyoruz…
Paşabağları’nda bulunan şapkalı ve çok başlı peribacaları, Kapadokya’nın en ikonik kaya oluşumları arasında yer alır.
Kapadokya, olağanüstü doğal yapıları ve tarihi dokusuyla Türkiye'nin en çok ziyaret edilen turistik bölgelerinden biridir. Dünya üzerinde peri bacalarının bu kadar geniş yayılım gösterdiği başka bir yer yok. “Güzel Atlar Ülkesi” olarak tanıtımı yapılan Kapadokya’da gezilecek ve görülecek çok yer var.
Peri bacaları, yer altı şehirleri, kiliseleri ve benzersiz coğrafyasıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Kapadokya, aynı zamanda tarihi ve dini mirasıyla da dikkat çekmektedir. Bu bölgede bulunan Paşabağları, yani diğer adlarıyla Keşişler Vadisi veya Rahipler Vadisi, peri bacalarının en etkileyici görünüme sahip olduğu yerlerden biridir. Bu vadide fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız. Doğal güzellikleri, tarihi önemi ve mistik atmosferiyle Kapadokya'nın en dikkat çeken noktalarından biri olan Paşabağları, hem doğa tutkunları hem de tarih meraklıları için vazgeçilmez bir duraktır. Gelin birlikte bu durakta keyifli bir mola verelim…
1. Paşabağları (Keşişler Vadisi - Rahipler Vadisi) Nerede? Nasıl Gidilir?
Kapadokya’nın eşsiz kaya oluşumları arasında unutulmaz bir anı: Paşabağları’nda şapkalı peribacalarıyla hatıra pozu.
Paşabağları, Kapadokya'nın Nevşehir iline bağlı Avanos ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Avanos-Göreme yolunun hemen yakınında bulunması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. Göreme’den Avanos istikametine giderken sağ tarafta Paşabağları tabelasını göreceksiniz. Sağa döndüğünüzde ise 2 dakika sonra Paşabağları Ören Yeri girişinde olacaksınız. Nevşehir şehir merkezine yaklaşık 15 km, Göreme’ye 3 km, Avanos’a 5 km, Ürgüp’e 10 km mesafede bulunmaktadır. Zaten Kapadokya içerisinde çoğu gezilecek noktalar birbirine oldukça yakındır.
Bölgeye kendi aracınızla gelmek en mantıklısı. Böylelikle daha hızlı ve kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz bölgede tur satışı yapan acentelerden günübirlik tur satın alıp kokartlı rehber eşliğinde bölgeyi gezebilirsiniz. Rehberle tur yapmak gezinize daha büyük anlam katacaktır. Bölgeyi daha detaylı anlamak adına rehberli tur yapabilirsiniz. Paşabağları’na aynı zamanda Göreme ve Avanos gibi merkezi noktalardan dolmuşlarla da ulaşım sağlamak mümkün.
Paşabağları (Keşişler-Rahipler Vadisi) Konum için TIKLAYINIZ…
2. Paşabağları Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri
Keşişler Vadisi olarak da bilinen Paşabağları, Kapadokya’nın en yoğun peribacası kümelerinden birine ev sahipliği yapıyor.
Paşabağları Vadisi'ne giriş ücretlidir ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olduğu için Müzekart geçerlidir. Tavsiyem Kapadokya’yı gezerken mutlaka müzekart alın. Çünkü ören yeri girişleri Euro üzerinden fiyatlandırılıyor. Bu da oldukça maliyetli. Ama T.C. vatandaşları için müzekart uygulaması işimizi kolaylaştırıyor. Ayrıca belirtelim 65 yaş üstü, 18 yaş altı, engelli, şehit, gazi ve yakınları ücretsiz olarak giriş yapabilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı aktif çalışan öğretmenler öğretmen kimlik kartlarını gösterip ücretsiz giriş yapabilir.
Daha ayrıntılı bilgi için www.muze.gov.tr/ adresine göz atabilirsiniz.
Paşabağları haftanın her günü ziyaret edilebilir. Yaz döneminde (Nisan-Ekim ayları) 08:00 - 19:00, kış döneminde (Kasım-Mart ayları) ise 08:00 - 17:00 saatleri arasında açıktır. Paşabağları’nı ziyaret edecek en iyi mevsim hangisi derseniz; hiç farketmez. Bahar aylarında ayrı keyifli, kış döneminde karlar altında başka güzel. Tercih sizin.
3. Paşabağları Adı Nereden Geliyor?
Birkaç farklı isimle anılan Paşabağları’nın adı nereden geliyor? Tarih boyunca Keşişler Vadisi, Rahipler Vadisi gibi isimler verilen vadi en son Paşabağları adıyla anılmaktadır. Paşabağları adını Osmanlı Dönemi'nden almaktadır. Fakat isim konusunda anlatılan birkaç farklı hikaye var.
-
Osmanlı Dönemi’nde Paşabağları İsmi
Rivayete göre, Osmanlı döneminde burada bir paşa tarafından (ki bu paşanın Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olduğunu söyleyenler vardır) bağlar kurulup üzüm yetiştirilmiştir ve bölge bu nedenle "Paşabağları" olarak anılmaya başlamıştır.
Bir diğer söylentiye göre Kurtuluş Savaşı sonrasında bu bölgedeki üzüm bağları emekli bir paşaya verilmiştir. Bu paşadan dolayı da bu isimle anılmıştır. Burada uzun yıllar iskan olduğunu biliyoruz. Turizme kazandırıldıktan sonra yerleşimin kaldırıldığı Paşabağları ve Zelve civarında o günlerden izler hala var. Hatta bugün bile Paşabağları’nı gezmek için içeri girdiğinizde hele ki yaz döneminde kayısı ağaçlarını ve asmaları görürsünüz. Nihayetinde bu ismi alan vadinin bir paşa ile bağlantılı olduğuna eminiz.
-
Keşişler Vadisi ve Rahipler Vadisi Adlandırması
Bölgenin geçmişi yalnızca Osmanlı ile sınırlı değildir. Bizans (Doğu Roma) döneminde keşişler ve rahipler, bölgedeki peri bacalarını oyup inzivaya çekilmişlerdir. Gözden uzak bu noktalarda kayaya oyulan hücrelerde ibadetlerini gerçekleştirmişlerdir. Bu nedenle bölge, Keşişler Vadisi ve Rahipler Vadisi olarak da anılmaktadır. Burada yaşayan keşişler, dini hayatlarını insanlardan uzak, sessizlik ve doğayla iç içe sürdürmüşlerdir. Geziniz sırasında bu kutsal yapılara denk geleceksiniz.
4. Peri Bacalarının Oluşumu ve Özellikleri
Kapadokya'nın benzersiz doğası, milyonlarca yıl süren jeolojik süreçlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Paşabağları’na geldiğinizde gişede müzekartınızı okuttuktan sonra biraz yürüyorsunuz. Yürürken sol tarafta göreceğiniz jandarma kontrol noktasının da bir peri bacası olduğunu görüyorsunuz.
Paşabağları’nda yer alan bu peribacası, jandarma karakolu olarak kullanılıyor. Türk bayrağıyla birlikte bölgenin simgesel yapılarından biri haline gelmiş.
Paşabağları'ndaki peri bacalarını oldukça heybetli ve büyük. Buradaki peri bacalarının bazıları 15-20 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir.Paşabağları Vadisi'nde bulunan peri bacaları, özellikle "mantarkök" yapılarıyla dikkat çekmektedir. Kapadokya’da çoğu yerde denk gelemeyeceğiniz bir görsellik var burada. Bu peri bacaları, özellikle rahiplerin ve keşişlerin inziva yaşamı sürdüğü mağaralarla tanınır.
Peri bacalarının oluşum süreci, yaklaşık 60 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Bölgedeki Erciyes, Hasan ve Göllü Dağ volkanlarının püskürttüğü lav ve küller, zamanla katılaşarak tüf adı verilen yumuşak kayaları oluşturmuştur. Bu kayalar, rüzgar ve yağmur gibi dış etkenlerle aşınarak ilginç şekillere bürünmüştür. Bu şu demek bir zamanlar Kapadokya bir alev topuydu. Yüzyıllar içerisinde de şekil alarak son haline büründü ve hala da şekilleniyor.
Paşabağları’nda dikkat çeken ince şapkalı peribacası, Keşişler Vadisi’nin en çok fotoğraflanan doğal simgelerinden biridir.
Paşabağları’ndaki peri bacalarının özelliklerine bakacak olursak; Burası Kapadokya'nın en ünlü ve etkileyici peri bacalarına ev sahipliği yapan bölgelerdendir. Başınızı döndürecek güzellikte ve yükseklikteki peri bacalarının 15 metreyi aşan yüksekliği var. Paşabağları'ndaki peri bacaları genellikle şapkalı ve çok başlı (bir gövdeden birkaç konik kaya yükselen) yapısıyla dikkat çeker. Bu yapı, farklı sertlikteki kaya katmanlarının aşınma hızlarının farklı olmasından kaynaklanır. Çoğu ana gövde üzerinde iki ya da üç başlıdır ve mantar görünümleriyle ilgi çeker.
Peri bacaları, bölgedeki eski volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf (volkanik kül ve lavların zamanla sıkışıp sertleşmesi) tabakasının, rüzgar ve su erozyonuyla şekillenmesiyle meydana gelmiştir. Üst kısımlarındaki daha sert kaya tabakaları, alttaki yumuşak tüf katmanlarını koruyarak bu ilginç siluetleri oluşturmuştur. Renklerine dikkat edecek olursak, bileşimindeki farklı minerallere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini fark edebiliriz. Genel olarak buradaki oluşumlarda bej, sarı, kahverengi ve gri tonları görülmektedir.
Paşabağları’nda görülen bu soğan kabuğuna benzeyen oluşumlar, bölgedeki tüf kayaların doğa tarafından nasıl şekillendirildiğine çarpıcı bir örnek.
Yürüyüşünüz sırasında yağmur sularının aşındırdığı adeta soğan kabuğuna benzeyen oluşumlar da dikkatinizi çekecektir. Yağmurun ve rüzgarın etkisiyle yüzyıllar içinde yumuşak katmanın incelerek dönüştüğü şekiller vadi içinde inanılmaz güzellikler sergiliyor. Yumuşak tüf katmanlarından oluşan bu yapılar, kolay işlenebilir oldukları için keşişler tarafından oyularak ibadethanelere ve yaşam alanlarına dönüştürülmüştür. Keşişler, peri bacalarının içinde küçük hücreler, şapeller ve inziva odaları oluşturmuşlardır. En ünlülerinden biri St. Simeon (Aziz Simeon) Hücresi olarak bilinir. Aziz Simeon’un burada inzivaya çekildiği ve tepelerde küçük odalar oyduğu söylenir.
5. Aziz Simeon ve Keşişler Vadisi (Rahipler Vadisi)
Paşabağları Vadisi, tarih boyunca Keşişler Vadisi ve Rahipler Vadisi olarak anılmıştır. Bunun en önemli sebebi, 5. yüzyılda yaşamış olan Aziz Simeon ve onun takipçileridir.
Kapadokya’daki kayalara oyulmuş odalar, keşişlerin izole yaşam biçimini yansıtan önemli yapılardandır.
Aziz Simeon küçük yaşlardan itibaren dini konulara ilgi duymuştur. Genç yaşta manastır hayatına katılarak, katı bir keşiş yaşamı sürmeye başlamıştır. Onun en büyük etkisi, kendini Tanrı'ya adamak için yüksek bir sütun üzerinde yaşamaya başlamasıydı. Bu yaşam tarzı, özellikle Kapadokya ve Suriye’de yaygın olan Stylitizm (Sütun Keşişliği) hareketinin bir parçasıydı.
Kendisini tamamen ibadete adayan Aziz Simeon ve rahipler, burada peri bacalarının içine küçük odalar oyarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bu inziva hayatı, zamanla bölgedeki diğer keşişler tarafından da benimsenmiş ve Paşabağları bir keşiş merkezi haline gelmiştir. Ölümünden sonra Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edilen Aziz Simeon Hristiyanlık tarihinde en önemli sütun keşişlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ziyaretiniz sırasında azizin hücresini görebilirsiniz.
-
Sütun Keşişliği ve Stylitizm
Stylitizm ,erken Hristiyanlık döneminde bazı keşişlerin kendilerini dünyevi hayattan tamamen soyutlamak ve Tanrı’ya daha yakın olmak amacıyla yüksek sütunların tepesinde yaşamalarını içeren aşırı bir münzevilik (asketizm) şeklidir. Bu hareketin öncüleri, sütunlar üzerinde yıllarca kalarak ibadet eden ve vaaz veren keşişlerdi. Bu tür manastır hayatını benimseyen kişilere Stylit (Sütun Keşişleri) denir.
Stylitler yüksek bir sütun üzerine çıkar ve orada senelerce kalırlardı. Yemek, su ve diğer temel ihtiyaçlar ipler veya merdivenlerle sağlanırdı. İnsanlar aşağıdan sütun keşişlerine danışır, onlar da dua eder veya vaaz verirdi. Stylitler, hava koşulları ne olursa olsun sütunlarında kalır ve fiziksel zorluklara dayanırlardı. Hristiyanlar arasında Stylitler, Tanrı’ya en yakın kişiler olarak görülüyordu. Orta Çağ’ın ilerleyen dönemlerinde bu tür aşırı çilecilik azaldı ve manastır hayatı daha organize bir hale geldi. Bugün Stylitizm doğrudan bir hareket olarak devam etmiyor, ancak bazı manastır geleneklerinde aşırı münzevilik hala bulunuyor. Gürcistan’daki Katskhi Sütunu, günümüzde bir rahibin zaman zaman inzivaya çekildiği bir yerdir ve modern bir örnek olarak kabul edilebilir.
Stylitizm, Hristiyanlık tarihindeki en radikal çileci hareketlerden biri olup, bazı keşişlerin Tanrı’ya yaklaşmak için kendilerini fiziksel olarak toplumdan ayırmalarını simgeliyordu. Günümüzde doğrudan uygulanmasa da, Hristiyan çileciliği içinde büyük bir etki bırakmıştır.
Sütun Keşişleri, dünyevi zevklerden tamamen uzak durarak Tanrı’ya daha yakın olabileceklerine inanıyorlardı. Rivayete göre Kapadokyalı Simeon, küçük bir platforma sahip devasa bir sütunun tepesinde yıllarca kalarak ibadet etmiştir. Simeon’un mucizeler yarattığı dedikoduları etrafta yayılınca o da insanlardan uzaklaşarak bir sütun üzerinde yaşamaya başlamıştır. Orada dualar edip, insanlara vaazlar vermiş ve kendisini ziyarete gelenleri kutsamıştır. Kendisine getirilen az miktarda yiyecek ve içeceği almak için sütundan aşağı inmiş, hayatının çoğunu sütun üzerinde geçirmiştir.
6. Paşabağları Vadisi'nde Neler Yapılır?
İlham perilerimiz yok ama peribacalarımız var...
Paşabağları Vadisi'nin girişinde müze mağazası, çeşitli alışveriş dükkanları yer almaktadır. Dilerseniz gezinizin dönüşünde bir kahve içip yorgunluk atabilirsiniz. İçeriyi yürümek biraz zaman alabilir. Rahat ayakkabı giymenizi öneririm. Vadinin üst kısmına tırmanıp fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Bu noktada dikkatli olmakta fayda var. Zira toprağın yapısından dolayı kayma ihtimaliniz var. Temkinli yürümekte fayda var. Zamanınız varsa vadi boyunca yürüyüş yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca gün doğumu ve gün batımında muhteşem fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Ofis manzaramı biraz değiştirdim… 3 başlı peribacaları eşliğinde çalışıyorum. 😎
Paşabağları, yalnızca peri bacalarıyla değil; sessizliğin içindeki keşiş duaları, Aziz Simeon’un izleri ve doğanın zamana direnen heykelleriyle bambaşka bir dünyadır. Kapadokya’yı keşfederken bu vadide vereceğiniz bir mola, sizi sadece bir geziye değil, yüzyılların ötesine taşıyacak.
Yolunuz bu büyülü coğrafyaya düşerse, Paşabağları’nı rotanıza mutlaka dahil edin.
Seyahatleriniz her zaman RehberName tadında ve bir adım önde olsun…