Kaklık Mağarası | Denizli’nin Yer Altındaki Gizli Pamukkale’si

Kaklık Mağarası | Denizli’nin Yer Altındaki Gizli Pamukkale’si

Denizli’nin yer altındaki gizli Pamukkale’si olarak bilinen Kaklık Mağarası hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için kaleme aldık.

Doğal oluşumlar her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Mağaralar, göller, şelaleler; her biri keşfetme duygusuna sahip insanoğlu için alternatif sunuyor. Kaklık Mağarası da son yılların gözde ziyaret noktalarından biri oldu.

Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan Kaklık Mağarası yerin altında gizemli bir Pamukkale. Hepimiz dünyaca ünlü Pamukkale Travertenlerini biliyoruz. Peki ya yerin altındaki gizli Pamukkale’yi?

Yönümüzü Denizli’ye çevirelim ve Kaklık Mağarası’nı keşfedelim. Kaklık Mağarası nerede ve ulaşım nasıl sağlanır? Kaklık Mağarası giriş ücreti nedir? Mağaranın oluşumu ve mağara hakkında genel bilgi.

Kaklık Mağarası Nerede?

Kaklık Mağarası Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık kasabasındadır. Denizli merkeze 30 km uzaklıkta bulunan mağara Denizli-Ankara yolu üzerindedir. Ankara yönünde ilerlediğinizde Kaklık köyünden sola döndüğünüzde kısa bir süre sonra Kaklık Mağarası’na ulaşırsınız.

Honaz ilçe merkezine 24 km uzaklıktaki mağara, Pamukkale Travertenleri’ne 50 km, Laodikya (Laodikeia) Antik Kenti’ne 35 km uzaklıktadır. Ana yoldan içeri saptığınızda yaklaşık 5 dakika sonra mağaranın girişine gelirsiniz.

Kaklık Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Kaklık Mağarası’na ulaşım nasıl sağlanır? Öncelikle internette birçok sitede yazan yanlış bilgiyi düzeltmek istiyorum. Denizli otogardan Kaklık Mağarası’na direk minibüs yok. Şayet toplu ulaşım ile Denizli merkezden gelecekseniz Denizli otogardan Kaklık köy dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Fakat bu dolmuşlar Kaklık köyüne kadar geliyor yani mağaraya gitmiyor. Mağaraya ulaşım için buradan taksi kullanmanız gerekiyor. Ya da bir tanıdık bir araç kiralamak gibi çözüm üretebilirsiniz.

Kaklık Mağarası Konum için TIKLAYINIZ.

Şayet kendi şahsi aracınız ile geliyorsanız, ki bu en mantıklı olan, Kaklık köyüne gelince mağara yazan tabelaya dönerek Kaklık Mağarası ulaşabilirsiniz. Mağaranın girişinde araçlar için otopark mevcut. Aracınızı buraya park edip kısa bir yürüyüşle mağaranın içine inebilirsiniz. Demem o ki Kaklık Mağarası’na ulaşmak için en ideal seçenek şahsi araç.

Kaklık Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kaklık Mağarası’na 2023 yılı giriş ücreti 20 TL’dir. Mağaraya girişte Müzekart geçerli değildir. Girişte gişeye ücreti ödüyorsunuz. Ayrıca otopark ücreti alınmıyor.

Kaklık Mağarası ziyaret saatleri 09:00 ile 19:00 arasıdır. Mağara haftanın her günü ziyarete açıktır. Yoğun sezonda aşırı ilgi gören mağara kalabalık oluyor. Şayet fırsatınız varsa hafta içi sabah saatlerinde uğramanızı tavsiye ederim.

Kaklık Mağarası’nın Oluşumu ve Özellikleri

Öncelikle Kaklık Mağarası hakkında genel bilgi verelim. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale ve travertenler, ülkemiz için büyük bir reklam ve gurur kaynağı. Pamukkale civarında gezilecek birçok alternatif sunan Denizli ilinde keşfedilecek yerler arasında Kaklık Mağarası da yerini aldı. 2002 yılında ziyarete açılan mağarayı her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Kaklık Mağarası, Denizli'de bulunan çarpıcı bir doğa harikasıdır. Türkiye’de bulunan mağaralar arasında en beğenilenlerdendir. Bu büyüleyici yeraltı harikasının yaklaşık 2,5 milyon yaşında olduğuna inanılıyor ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor. Etkileyici kireçtaşı oluşumları, çarpıcı sarkıtları ve dikitleri ile bilinen Kaklık Mağarası için “Küçük Pamukkale” benzetmesi yapılmaktadır.

Kaklık Mağarası’na geldiğinizde aracınızdan iner inmez burnunuza kükürt kokusu çalınıyor. Bu koku sizi mağaraya doğru götürürken bir taraftan da mağara hakkındaki fikirlerinizi netleştiriyor. İçeride termal su olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. Pamukkale’nin şifalı suları gibi Kaklık Mağarası’nın da şifa dağıtan suları var. Üstelik traverten havuzları da Pamukkale ile kapışır cinsten.

Kaklık Mağarası’na girişe gelince merdivenler aracılığıyla aşağı doğru yürüyorsunuz. Mağara çök büyük değil. Yani saatlerinizi almayacak burayı gezmek. Ama kesinlikle görülmesi gereken eşsiz güzellikler sunuyor. Yaklaşık 10 dakikada mağarayı gezip çıkabilirsiniz.

Mağara denince akıllara hep karanlık dar geçitli yerler gelir. Fakat Kaklık böyle bir yer değil. Güneş ışığını rahatça alan mağarada kolaylıkla gezebilirsiniz. Yani kapalı alan fobisi olan varsa gönül rahatlığıyla içeri girebilir. Mağara içinde yürüyüş parkuru mevcut. Fakat hemen hatırlatayım yanınızda yedek ayakkabınız yoksa ıslanmamaya dikkat edin. Zira yürüyüş yoluna sızan termal sulardan ıslanma ihtimaliniz çok yüksek.

Kaklık Mağarası kuzeybatı-güneydoğu yönünde 65 metre, kuzeydoğu güneybatı istikametinde ise 40 metre uzunluktadır. Mağara genel olarak bir daire şeklindedir. Yani gezerken bir daireyi tur atar gibi dönüp aynı indiğiniz merdivenlerden geri çıkıyorsunuz.

Kaklık Mağarası’nın çevresi mesozoik kireç taşları, kil, kum, miyosen pliyosen yaşlı kil, kalkerler ile kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir. Mağara, büyük bir yeraltı deresinin tavanında oluşan çökme ile meydana gelmiştir. Toplamda 465 metre olan mağara “Yatay Mağara” türü olarak öne çıkmaktadır.

Obruk şeklindeki mağara içerisinde birçok traverten oluşmuştur. Pamukkale’dekilere benzer bu travertenleri oluşturan ise hemen yakınlardaki Kokarhamam Pınarı (Haydarbaba Pınarı)’dır. Mağaranın yaklaşık 80 metre ilerisinde yer alan bu su kaynağı mağaranın içindeki sularla karışır ve travertenleri oluşturur. Pamukkale’nin yer altındaki benzeri bu oluşumlar Kaklık Mağarası’na hayat vermektedir.

Sürekli akan su sayesinde mağara içinde traverten oluşumları devam etmektedir. Mağaranın ağız kısmı açık olduğundan güneş ışığını kolayca alabilmektedir. Bu güneş ışığı sayesinde mağaranın içindeki yeşilin tonları muhteşem bir görünüm kazanmaktadır. Hem beyaz travertenler hem de yeşilin tonlarını yansıtan bitkiler mağaraya enfes bir görünüm katmaktadır.

Mağaranın içindeki yosunlar ve bitkiler göz alıcı. Ayrıca damlataş, sarkıtlar ve dikitler de muhteşem. İçeriye girdikten sonra kükürt kokusuna alışıp hissizleşiyorsunuz. Kaldı ki bu berrak ve renksiz olan kükürtlü sular bir takım cilt hastalıklarına iyi geliyor. 32 derece sabit ısısı olan mağaraya sağlık amaçlı gelenlere tavsiyem bunu doktor kontrolünde yapmalarıdır.

Mağara içinde akan suyun sıcaklığı 24 ile 26 derece civarındadır. Bu sular yer yer travertenlerden yürüyüş yoluna akabiliyor. O yüzden yürürken dikkatli olmakta fayda var.

Kaklık Mağarası’nın ilk keşfinin 1839 yılında iki Fransız tarafından yapıldığı söylenmektedir. Cumhuriyet sonrasında civardaki köylüler burada bir mağara olduğunu zaten bilmektedir. Fakat 90’lı yıllardan sonra gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 2002 yılında ise Kaklık Mağarası turizme kazandırılmıştır.

Kaklık Mağarası’nın dışında yüzme havuzu mevcut. Termal suyun olduğu bu havuzda yüzmek isterseniz hazırlıklı gelmelisiniz. Wc ve kabinler de bulunmaktadır.

Kaklık Mağarası’nın Bilinmeyen Efsanesi

Her yerin olduğu gibi Kaklık Mağarası’nın da hikayesi var. Mağaranın efsanesine dair anlatılan isim Haydar Dede

Haydar Dede geçmişte yaşamış bir Türkmen ermiş dededir. Mezarı mağaranın yakınındadır. Yıllar boyunca halk tarafından yiğitliği ve cesaretiyle bilinen Haydar Dede nesilden nesile aktarılmıştır.

İnanışa göre Haydar Dede Hıdrellez zamanı Kaklık Mağarası’ndan çıkar burada yatan ölmüşlere dua eder ve sonrasında mağaraya geri dönermiş. Hıdrellez zamanı yöredeki Türkmenler Haydar Dede ve bazı erenlere dua ederler ve kurban keserlermiş. Zamanla bu bir gelenek haline gelmiş. Şimdilerde unutulmaya yüz tutsa da bu geleneği hala devam ettirenler var.

Kaklık Mağarası’nda Nelere Dikkat Etmeli

1. Öncelikle telefonunuzun konumundan mağarayı işaretleyin ve mümkünse şahsi araçla buraya ulaşın.

2. Kaklık köyünden mağaraya döndüğünüz yol biraz bozuk, dikkatli olmakta fayda var.

3. Kaklık Mağarası’nın suyu kükürtlü olduğu için koku hassasiyeti olanları fazlaca etkileyebiliyor. Bu kokuya hazırlıklı olun derim.

4. Mağara civarında çok köpek var, hatta havuzlarda şifa arayan köpeklere de denk gelebilirsiniz.

5. Mağaraya inen ahşap merdivenden tutunarak ve dikkatli bir şekilde inmelisiniz. Kaygan olabiliyor.

6. Kaklık Mağarası’na inerken terlik ya da sandaletle inerseniz işiniz kolaylaşır. Zira yürüyüş yolu su ile kaplı olabiliyor. Yürürken ayaklarınızın ıslanma ihtimali yüksek. Terlik bu işi kurtarır.

7. Havuza girme ihtimalinize karşı yanınızda şort vs olmasında fayda var.

Kaklık Mağarası Çok Güzel

Kaklık Mağarası, yeraltı akarsuları, travertenleri ve yeşilin tonlarını hapseden yosunları ile eşsiz ve büyüleyici bir deneyim sunuyor. Mağarayı keşfetmek, ziyaretçilerin doğanın karmaşık güzelliğine ve milyonlarca yıldır oluşan jeolojik harikalara tanık olmalarını sağlar. Gizemli atmosferi ve nefes kesen manzaraları ile Kaklık Mağarası, doğa tutkunları ve macera arayanlar için gerçekten ziyaret edilmesi gereken bir yer. Kaklık Mağarası ziyareti, sizi doğanın güzelliğine hayran bırakacak unutulmaz bir deneyimdir.

Gelin, keşfedin ve bu güzelliğe ortak olun…

İyi keşifler…

Seyahatleriniz RehberName Tadında Olsun

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.