Bolu Gölcük Gölü | Gölcük Gölü Tabiat Parkı

Bolu Gölcük Gölü | Gölcük Gölü Tabiat Parkı

Gölleriyle meşhur Bolu’nun en güzellerinden biri Gölcük Gölü’dür. Dört mevsim ziyaretçi ağırlayan Gölcük Gölü hakkında keyifli bir yazı ile sizlerleyiz...

Batı Karadeniz’in yeşil şehri Bolu’da öylesine doğa harikası yerler var ki... Hangisine gitsem diye düşünüyorsanız listenin başına Gölcük Gölü’nü eklemeyi unutmayın. Tabiatla baş başa kalacağınız Gölcük Gölü, Bolu merkeze bir adım ötede.

Bolu dediğinizde listede Yedigöller, Abant Gölü ve Gölcük Gölü ilk sıralarda yer alır. her birinin ayrı güzellikleri vardır. Yeşilin tonlarını hapsetmiş Gölcük Gölü ise kıyısında yer alan o meşhur ev ile popüler olmuştur. Sık sık Abant Gölü ile karıştırılsa da aslında meşhur konuk evi Gölcük Gölü kıyısında yer almaktadır. Haftasonu kaçamaklarının aranan rotası haline gelen Gölcük Gölü insan eliyle oluşturulmuş yapay bir göl ama en doğalından manzaralar sunuyor ziyaretçilerine.

Peki Gölcük Gölü nerede, göle nasıl ulaşım sağlanır? Gölcük Gölü Tabiat Parkı giriş ücreti ve ziyaret saatleri nedir? Gölcük Gölü’nde ne yenir, neler yapılır? Gölcük Gölü hakkında ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bolu Gölcük Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Gölcük Gölü Bolu il merkezinin 13 km güneyinde yer almaktadır. İstanbul ya da Ankara yönünden TEM otoyolu ile Bolu’ya ulaşabilirsiniz. Ankara’ya 200 km, İstanbul’a yaklaşık 250 km, Bursa’ya 290 km, İzmir’e 620 km uzaklıktadır.

Gölcük Gölü Konum için Tıklayınız…

Peki Gölcük Gölü’ne nasıl gidilir?

Şayet kendi aracınız ile geliyorsanız Seben ilçe tabelasını gösteren yoldan devam etmelisiniz. Şehir içinde bir çok kavşakta Gölcük Gölü’nü işaret eden tabelalar da mevcut. Şehrin güneyine doğru yöneldiğinizde yol kıvrılarak yükseliyor. Yaklaşık 15 dakika içerisinde ulaşım sağlıyorsunuz. Göle çıkan yol asfalt ve düzgün, sadece tek şerite düştüğü için dikkatli sürmekte fayda var. Aracınızı girişteki otoparka bırakabilirsiniz.

Diyelim kendi aracınız yok. O halde Bolu merkezden kalkan 23 numaralı hat ile göle ulaşabilirsiniz. Bolu Belediyesi’ne yakın konumdaki Merkez Durak-Kaplıca durağından kalkan 23 nolu belediye otobüsü yaklaşık 20 dakikada sizi göle ulaştırıyor.

23 nolu hat haftanın her günü çalışıyor. Hattın çalışma saati 11:00’de başlıyor. Haftasonu daha erken saatte hareket ediyor. Şayet toplu ulaşım kullanacaksanız hareket saatlerini teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca Seben ve Kıbrıscık ilçelerine kalkan minibüsler ile de Gölcük Gölü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bolu Gölcük Gölü Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Bolu Gölcük Gölü Tabiat Parkı’na giriş ücretlidir. Burada müzekart geçerli değildir. Kişi başı giriş ücreti 11 TL’dir (2022 yılı geçerli fiyatlar). Kendi aracınızla geldiğinizde 33 TL ödüyorsunuz. Büyük otobüs 330 TL, küçük otobüs ise 165 TL’dir.

Gölcük Gölü ziyaret saatleri; sabah 07:00 gibi giriş başlamakta, akşam 22:00’ye kadar devam etmektedir. Yaz dönemi erken saatte göle ulaşmakta fayda var. Zira öğleden sonra çok kalabalık oluyor. Kış dönemi ise geç saatlere kalmamanızı tavsiye ederim. Yükseltisinden dolayı burası oldukça soğuk oluyor. Ayrıca kış dönemi şayet kar yağışı varsa araçla yukarıya tırmanırken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Bolu Gölcük Gölü Tabiat Parkı Hakkında Bilgi

Bolu Gölcük Gölü çam ağaçlarının çevrelediği muhteşem bir tabiata sahip. En çok merak edilen konu ise Bolu Gölcük Gölü nasıl oluşmuştur? Gölcük yapay bir göl yani insan eliyle oluşturulmuş suni bir gölet. İlk olarak 1958 yılında olası bir yangın durumunda yangına müdahale amacıyla kurulmuştur. Yıllar içerisinde de geliştirilerek ve peyzajı düzenlenerek bugünkü şekline ulaşmıştır. 2011 yılında tabiat parkı ilan edilerek Bolu Gölcük Gölü Tabiat Parkı ismini almış ve koruma altına alınmıştır.

Gölcük Gölü deniz seviyesinden 1217 metre yüksekliktedir. Göle ulaşmak için aracınızla kıvrılırken karşınıza nasıl bir yer çıkacağını kestiremiyorsunuz. Tabi öncesinde resimlerine bakmadıysanız. Lakin gişeden ödemenizi yapıp aracınızı park ettikten sonra biraz adımladığınızda olağanüstü bir manzara sizi karşılıyor. Burada araç yok, trafik yok, doğanın eli uzanmış sizi içine doğru çekiyor. Nefes almaya hazırsanız yapacak çok şey var Gölcük Gölü’nde…

Gölcük Gölü’nün simgesi haline gelen o muhteşem ev karşınızda. Yazımın başında da belirtmiştim, herkes bu evin Abant Gölü’nde olduğunu sanıyor; ta ki buraya gelip de yerinde görene kadar. Bu gözalıcı ev Devlet Konukevi olarak hizmet vermektedir. Yani Orman Bakanlığı bünyesinde olup üst düzey politikacıların, bürokratların konaklaması için ayrılmıştır. Gölcük’ün en hoş simgesi olan bu misafirhanede kalmayı en az benim kadar siz de isterdiniz biliyorum. Ama malesef... Yine de yapılacak birşey var: konukevini bol bol fotoğraflamak…

Gölcük Gölü’nün yüzeyi 4.5 hektardır. Gölün etrafında ise yaklaşık 1350 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Çevresi çam, kayın, göknar, gürgen ve daha birkaç farklı türde ağaçla kaplı olan gölün etrafında yürümek yapılacak en güzel aktivite. Bu yürüyüş fazla zaman almıyor. Yani yaklaşık 40 dakikada gölün etrafını turlayabilirsiniz. Yürüyüş hızınıza bağlı olarak bu süre 1 saati bulabilir. Burada zaman kavramı size ait. Vaktiniz varsa acele etmeyin derim. Diyafram çalışarak göl kıyısında nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Al ver, al ver... Ciğerler bayram modunda…

Göl kıyısında yer alan iskelede gelen ziyaretçiler fotoğraf sırasına giriyor. Konukevinin karşısına doğru yürüdüğünüzde daha hoş kareler yakalıyorsunuz. Hemen belirtelim ki göle girmek ya da yüzmek kesinlikle yasak. Gölün suları yaz mevsiminde azalıyor, kış dönemi ise tamamen donuyor. Gölcük Gölü her mevsimi ayrı güzellikte kucaklıyor. İlkbaharda yemyeşil bir Gölcük, sonbaharda yerini kahverenginin tonlarına bırakıyor. Mevsim hazan olduğunda Gölcük, sarının ve kahverenginin tonlarında bir vals yapıyor. Doğanın renklerle dansını izlemek için güz uygun bir zaman.

Bir de kış mevsimi var ki bembeyaz karın altında gelinlik giymiş kız gibi duruyor Gölcük. Karlı havada Orman Konukevi’nin manzarası yine ayrı güzel, yine farklı... Demem o ki her mevsimi başka Gölcük’ün. Bazen nazlı, bazen hırslı ama hep güzel hep baştan çıkarıcı. Hatırlatalım; göl donduğunda da gölün üstüne çıkmak tehlikeli ve yasak.

Gölün çevresinde yürümek oldukça keyifli dedik. Fakat diyelim yürümek istemiyorsunuz o halde çözüm var. Burada 4 ile 10 kişi arası değişen kişi kapasitesine sahip golf araçları mevcut. Dilerseniz bu araçlarla göl kıyısında tur atabilirsiniz. Kişi başı maliyeti çok olmayan bu araçlar pratik tur için bire bir. Diğer seçenekler ise elektrikli araç veye bisiklet kiralayabilirsiniz.

Göl çevresinde zengin flora ve fauna dikkat çekiyor. Rengarenk çiçekler, yemyeşil bitkiler gölün ziynet eşyaları gibi karşınızda duruyor. Özellikle göl üzerinde baharla birlikte açan nilüfer çiçekleri muhteşem bir görsellik sunuyor. Kurbağalar ve kaplumbağalar ise minik şovlar sunuyor. Göl kıyısında oturup o anları dakika dakika izlemenizi tavsiye ederim. İnanılmaz keyifli... Çünkü doğa akışta ve bu akış mükemmel bir sistem içinde durmadan devam ediyor. Bu çarkın birkaç oyuncusu da işte karşınızda duruyor.

Gölde yılın bazı dönemlerinde sportif olta balıkçılığı yapılabiliyor. Ama bunun için ücret ödenmesi lazım. Ayrıca daha uzun yürüyüş isteyenlere Gölcük-Üçgöl Yürüyüş Parkuru alternatifi vardır. Üç farklı seçeneği olan parkur 14 km, 10 km ve 8 km uzunluklarıyla zorluk derecesi değişen trekking imkanı sunmaktadır.

Yıl boyunca yüzlerce ziyaretçi ağırlayan Gölcük Gölü bir ressamın tualinden fırlamış gibidir. Bu muazzam resme bakmaya doyamazsınız. Göl etrafı doğal stüdyo misali gelin ve damatların en çok tercih ettiği yerlerden biridir.

Göl kıyısında yapılaşma olmamakla birlikte bir kafeterya, kır gazinosu, mescit, tuvalet, hediyelik eşya stantları, piknik-mangal alanları ve bungalovlar mevcut.

Gölcük Gölü’nde Ne Yenir? Gölcük Piknik-Mangal

Gölcük Gölü kıyısında sayısız restoran yok, seçenek az. Buraya kadar gelmişken birşeyler yemek-içmek isterseniz göl kıyısındaki kafeteryaya uğramalısınız. Kafeteryada bir çok alternatif var. Çeşitli yemekler, tatlılar, içecekler mevcut.

Bu noktada sizlere bir önerim olacak; göle gelirken kendi yiyeceğinizi getirin ve burada piknik yapın. Göl kıyısında piknik ve mangal yapmak için alanlar mevcut. Fakat yükü ağır eşyalar getirmeyin. Zira otoparktan piknik alanına ulaşmak için biraz yürümeniz gerekiyor. Gel-git yapmak sizi yoracaktır. Tercih sizin elbet. Piknik masalarında atıştırmalık yapabilir, çayınızı göle karşı yudumlayabilirsiniz.

Araçtan indikten sonra gölü gördüğünüzde şayet sağ tarafa doğru ilerlerseniz burada piknik yapmak için masalar, kamelyalar var. Fakat bu kısımda ateş yakamazsınız. Sola doğru ilerlerseniz bu kısımda özel barbekü alanları mevcut. Yani bu kısımda ateş yakmaya izin veriliyor.

Gölcük Gölü’nde Konaklama

Gölcük kıyısında konaklama seçenekleri sınırlıdır. Lüks imkanlar beklemiyorsanız bungalov tarzında hizmet veren Gölcük Bungalov size göre. Doğanın içinde uyanmak, sabah kimsecikler yokken göl etrafında yürüyüş yapmak istiyorsanız burada konaklama yapabilirsiniz.

Gölcük Gölü’ne en yakın konumda bulunan oteller Karacasu’dadır. Dilerseniz buradaki oteller seçenek olabilir. 5 yıldızlı Gazelle Resort Spa Otel oldukça şık ve konforludur. Panorama Otel Restoran ve Garden Termal Otel de tavsiyelerimiz arasında.

Gölcük Gölü’nde Kamp

Kamp severler için Gölcük Gölü bulunmaz bir nimet. Tabiat parkı içinde çadır kampı ve karavan kampı yapılabilir. Sonbahar ve ilkbahar kamp için uygun alan mevsimlerdir. Kamp alanı, Gölcük Gölü’nün girişinde sol tarafta yer almaktadır. Kamp için yetkililerle görüşmeniz ve bilgi almanız yeterli olacaktır.

Gölcük Gölü’ne Dair Önemli Hatırlatmalar

1- Gölcük Gölü’ne gelmek için doğru zamanı seçmek önemli. Son yıllarda inanılmaz bir ziyaretçi yoğunluğu var. Şayet haftasonu gelirseniz hele bir de piknik yapmak niyetindeyseniz yer bulmanız çok zor. Bu durumda çok erken gelmeniz lazım. Fırsat dahilinde hafta içi uğramanız daha sağlıklı olacaktır.

2- Yanınızda su yoksa da göl kıyısındaki çeşmelerden su içebilirsiniz.

3- Gölcük Gölü yılın her mevsimi ziyarete açıktır ve girişi ücretlidir.

4- Şayet kış dönemi göle geldiyseniz kesinlikle göl üzerinde yürümeyin. Uyarılar var tabelalarda yasak olduğu yazıyor. Ama bunu dinlemeyen ziyaretçiler malesef buzun çatlaması sonucu göle düşüyor. Bu durumu yaşamamak için göl üzerinde yürümeyiniz.

5- Yine kış mevsimi geldiyseniz göl kıyısındaki yürüyüş parkurunda yürürken çok dikkatli olmalısınız. Çoğu yerde buzlanma var ve özellikle ağaçların gölgesinin vurduğu, güneş görmeyen yerlerde buzlanmadan dolayı düşme tehlikesi çok yaşanıyor. Dikkatli olmakta fayda var.

6- Göl kıyısındaki çiçekleri koparmayınız. Tabiat parkı içinde piknik alanlarında çöp bırakmayınız. Özellikle sigara içen bazı duyarsız kişilerin sigara izmaritlerini göle fırlattığını görmek çok üzücü. Bu olağanüstü güzelliği hep birlikte koruyalım.

7- Göldeki seyir terasının sağ tarafında kalan alanda ateş yakmak yasak. Mangal için sol taraftaki alanı kullanmalısınız.

8- Gölde yüzmek, göle girmek kesinlikle yasak.

9- Akşam saatleri göl kıyısında hava oldukça serin oluyor. Üşümemek için tedarikli olmakta fayda var.

10- Göl kıyısında yer alan Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Konukevi müze değildir. Sadece dışarıdan fotoğraflayabilirsiniz. Ziyarete açık değildir.

Tabiatın Kalbi Bolu’nun Gözbebeği Gölcük Gölü

Gölcük Gölü çok güzel...

Bir kaç kez gitseniz de doyamayacağınız kadar güzel ve özel...

Tabiatın Kalbi Bolu’da keşfedilecek onlarca yer var. Ama burayı başa tutturmayı unutmayın. Gölcük Gölü doğa severleri bekliyor. İyi geziler...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.