Gemiler Adası (St. Nicholas / Aziz Nikola Adası)

Gemiler Adası (St. Nicholas / Aziz Nikola Adası)

Fethiye sınırlarında kalan Gemiler Adası namı diğer St. Nicholas Adası hakkında bilinmeyenler nelerdir? Adanın tarihi, ayakta kalan yapıları, adanın ulaşımı ve giriş ücreti nedir?

Fethiye’ye bağlı Gemiler Adası namı diğer St. Nicholas Adası Türkiye’nin en özel yerlerinden biridir. “Gemiler Adası, St. Nicholas Adası, Gemile Adası, Aya Nikola Adası” gibi birçok isimle anılan ada, tarihi kalıntıları ve muhteşem denizi ile gelenleri büyülüyor.

Ölüdeniz’e bir adım ötede yer alan Gemiler Adası yaz boyunca büyük hareketlilik yaşamaktadır. Günlük tekne turlarının uğrak noktası olan St. Nicholas Adası’nda keşfedeceğiniz çok şey var. Tarih, doğa, deniz... Hepsi bir arada olsun diyenlere Gemiler Adası müthiş bir alternatif sunuyor.

Peki Gemiler Adası’na nasıl ulaşım sağlanır? Giriş ücreti nedir? Gemiler Adası’nda bulunan tarihi kalıntılar neyi ifade etmektedir? Aziz Nicholas gerçekten bu adada yaşadı mı? Gemiler Adası’nda yapmanız gerekenler neler? Hepsi ve daha fazlasını sizler için yazdık...

Gemiler Adası (St. Nicholas Adası) Nerededir?

Gemiler Adası, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer almaktadır. Ölüdeniz’in batı tarafında yer alan Gemiler Koyu içerisindedir. Gemiler (Gemile) Koyu’nun bulunduğu bu geniş bölgede ise Akvaryum Koyu, Soğuk Su Koyu gibi koylar da yer almaktadır. Gemile Adası 1923 Nüfus Mübadelesi sonucu terk edilen tarihi Kayaköy’e (Levissi) de çok yakın mesafededir.

Gemiler Adası ismini aldığı Gemiler Koyu’na ise yaklaşık 635 metre uzaklıktadır, yani oldukça yakındır.

Gemiler Adası’na Nasıl Ulaşılır?

Peki Gemiler Adası (St. Nicholas Adası)’na nasıl gidilir? Hemen belirtelim ki adaya ulaşım sadece deniz yoluyla sağlanmaktadır. Karayolu ile ulaşım yoktur. Ölüdeniz’den kalkan günübirlik Kelebekler Vadisi tekne turları Gemiler Adası’na mutlaka uğruyor. Burada yüzme molası veriliyor.

Ya da kendi aracınızla Kayaköy yolundan Gemiler Koyu’na gidip koydan kalkan küçük tekneler ile adaya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gemiler Adası Giriş Ücreti Nedir?

Gemiler Adası’na giriş ücreti nedir ve Müzekart geçerli midir?

Evet Müzekart geçerlidir. Tekne turuna dahi katılacak olsanız Müzekartınız daima cüzdanınızda olmalı. Zira Akdeniz kıyılarında antik kalıntıların bulunduğu çok alan var. Deniz üzerinde yer alan St. Nicholas Adası da tarihi kalıntılara ev sahipliği yapıyor.

Ada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğu için Müzekart uygulaması var. Şayet Müzekartınız yoksa giriş ücretini ödemeniz gerekmektedir. Tabii 65 yaş üstü 18 yaş altı kişiler ücretsiz. 2021 yılında 15 TL olan giriş ücreti bir sonraki yıl itibariyle değişiklik göstermektedir.

Gemiler Adası (St. Nicholas Adası) Tarihçesi

Gemiler Adası’nın tarihini ister istemez merak ediyor insan. Düşünsenize denizin keyfini çıkarmak için tekneye biniyorsunuz ve o tekne sizi gizemli kalıntılarla dolu bir adaya indiriyor. Yüzmekle yüzmemek arasında kalacağınız bir an bu. Çünkü başınızı yukarıya kaldırdığınızda adanın tepesinde ayakta kalan ve sizi çağıran tarihi kalıntılar var. Masmavi sulara atlamak mı, yoksa sıcağa rağmen o tepeye çıkıp geçmişin sesine kulak vermek mi? Tercih sizin... (Üşenmeyin; adımlarınızı çevirin tepeye, inanın çok keyifli...)

Daha adaya yaklaşırken tepedeki kalıntılar size ‘kilise’ izlenimi veriyor. Bu adanın dini bir kimlik yüklendiğini sezmek zor değil. Gemiler Adası’ndaki ilk kazı çalışmaları 90’lı yılların başında Japonlar tarafından yapılmıştır. Ada hakkında hala netleşmeyen birtakım bilgiler var. Örneğin; Aziz Nikola’nın (St. Nicholas) burada yaşadığı ya da öldüğü gibi…

Gemiler Adası’na St. Nicholas denmesinin sebebi ise; adanın tepesinde yer alan 2 Numaralı Kilise’nin apsis kısmında bulunan bir freskte “Hosios Nikolaos” yazısına rastlanmasıdır. Hosios kelimesi “aziz, kutsal” anlamına gelmektedir. Yani Aziz Nikola’nın bu adada yaşadığı rivayet edilmektedir.

Sadece bu değil elbet. Gemiler Adası konumu itibariyle yıllarca denizcilerin uğrak yeri olmuştur. M.S. 5. ve 7. yüzyıllar arasında hareketli günler geçiren St. Nicholas Adası gemilere ev sahipliği yapmıştır. Avrupa ve Akdeniz limanları arasında seyreden gemiler için dini bir merkez olan ada zamanla Hac Merkezi haline gelmiştir. Uzun süren deniz yolculuğunda gemiciler bu adada mola vererek hem dinlenmekte ve ihtiyaçlarını gidermekte, hem de dini vecibelerini yerine getirmekteydiler. Böylelikle dinsel kimliği ön plana çıkan adada birçok şapel, kilise ve dini yapı inşa edilmişti. Hatırlamakta fayda var; Aziz Nikola (St. Nicholas) denizcilerin koruyucusu kabul edilen azizdir. Büyük olasılıkla adaya ilginin artmasının ve hac merkezi kabul edilmesinin sebebi de buydu.

St. Nicholas Adası uzun yıllar dini bir merkez olarak işlev görmekle beraber belli bir nüfusu da barındırmıştır. Yapılan kazılarda ortaya çıkan sivil konutlar buna işaret etmektedir. Yaşanan depremler sonucu kalıntıların bir kısmı deniz sularına gömülmüştür. 5. ve 7. yüzyıllar arasında yerleşimin olduğu adanın Arap akınları sonucu terk edildiği düşünülmektedir. Sonraki yıllarda kaderine terk edilen adadaki kiliseler ve yapılar malesef zarar görmüş ve bazıları yıkılmıştır. 1990’lı yılların başında Japonlar tarafından araştırma yapılarak adadaki yapılar numaralandırılmıştır. Japon Profesör Kazuo Asano ve ekibinin çalışmalarının sonrasında başka bir kazı gerçekleşmemiştir.

Günümüzde St. Nicholas Adası, Ölüdeniz’in biraz gölgesinde kalsa da her yıl ziyaretçi sayısını artırmaktadır.

Gemiler Adası’ndaki Yapılar Nelerdir?

Gemiler Adası’nı Geziyoruz…

Gemiler (St. Nicholas) Adası’nın manzarası da kendisi de hayranlık uyandırıyor. Adanın uzaktan görüntüsü muhteşem. Bir tarafta yamaç paraşütü yapılan Babadağ’ın heybetli görüntüsü diğer tarafta mavi billur sular ve tarihin izleri...

Gemiler Adası’nın bir burundan diğer buruna yaklaşık olarak uzunluğu 1 kilometredir. Zeytin ağaçlarının sarıp sarmaladığı ve Hristiyanlık dini için büyük önem arzeden St. Nicholas Adası’nda 5. ve 7. yüzyıl arası yapıldığı bilinen 4 adet kilise bulunmaktadır. Bu kiliselerin içinde en büyük olan kilise ise St. Nicholas’a (Noel Baba) atfedilmiştir.

Gemiler Adası’na iner inmez küçük bir kulübe göreceksiniz. Müzekartınız varsa kartınızı okutun, yoksa da giriş ücretini ödeyerek tepeye doğru yürüyüşe başlayabilirsiniz.

Ayağınızda sağlam bir ayakkabı olmasını tavsiye ederim. Zira yollar taşlık ve engebeli. Girişteki tabelada göreceğiniz yapılar hakkında küçük de olsa bir bilgilendirme yer alıyor.

Azıcık ilerleyince sağ tarafınızda 1 Numaralı Kilise’yi görüyorsunuz. Bu kilise M.S. 5. yüzyıla tarihlenmektedir. Üst kısmı tamemen yıkılmış durumda olan kilisenin bir kaç duvarı ayakta kalabilmiştir. Yan taraftaki dehlizi de görmek mümkün.

Yukarı doğru devam ettikçe manzaranız güzelleşiyor. Ayakta kalmış surlar ve kemerler gözünüzden kaçmıyor.

Biraz daha tırmandığınızda ise uzaktan da rahatça görebildiğiniz o büyük kiliseye ulaşıyorsunuz. Bu kilise 2 Numaralı Kilise olarak adlandırılmıştır. 7. yüzyıla tarihlenmektedir. Kilisenin tavanı tamamen çökmüş olmasına rağmen apsis kısmı ilginç bir şekilde ayaktadır. (Apsis: Kiliselerde doğrultuyu belirleyen dışa doğru çıkıntı yapan yarım daire şeklindeki kısımdır.)

Apsisin sol tarafında ise Pastoforion denilen küçük boyuttaki oda yer almaktadır. Pastoforion dediğimiz kısımlarda çeşitli kutsal eşyalar, kilisenin değerli eşyaları vs. saklanmaktaydı. Ayrıca apsisin ön tarafında bulunan basamaklar da dikkat çekmektedir. Bu basamaklara Synthronon denmektedir ve apsis yuvarlağı içinde din adamlarının oturabilmesi için tasarlanmıştır.

2 Numaralı Kilise’nin yan tarafında bulunan dehlizden geçerek gezimize devam ediyoruz. Karşınıza çıkacak tabelalarda 3. ve 4. kiliselerin yönü ile ayrıca Tünel işaret edilmektedir. Yolunuza devam ettiğinizde sağ yukarı kısımda mezarları görüyorsunuz. Bu mezarların kime ait olduğu hakkında bir bilgilendirme yok. Tahmin yürütecek olursak; bunca kilisenin olduğu bir tepede bu mezarların önemli din adamlarına yapılmış olması muhtemel.

Adanın en tepesine doğru yol alırken 160 metre uzunluğundaki tünelden geçiyorsunuz. Bu tünel 3 metre genişliğe sahip ve kiliseleri birbirine bağlıyor. Tünelden hemen geçtikten sonra ise artık tepedesiniz ve manzaranız enfes... Burada St. Nicholas’a atfedilen kiliseyi gezebilirsiniz. Aziz Nikolas gerçekten bu adada yaşadı mı, yaşadıysa ne kadar süre burada kaldı bilinmiyor. Hatta burada öldüğünü iddia edenler de var. Lakin bu bilgiler net değildir.

Adada sadece kiliseler yok elbet. Adada yaşayanlara ait sivil konutlar ve insanların su ihtiyacını karşılamak için yapılmış sarnıçlar bulunmaktadır. Yine halkın yiyecek depoladığı erzak depoları ile adanın güvenliğini korumak adına yapılmış sur duvarları da ayakta kalan nadide kalıntılardan. Akıllara şu soru geliyor bu noktada: madem bunca gemi bu adaya uğruyordu, bir liman ya da iskele olması gerekmez mi? Cevabımız: Evet bir liman ya da tarihi bir iskele olduğundan da bahsediliyor ama malesef sular altında kaldığı söyleniyor.

Gemiler Adası’nın en tepesinde bir müddet manzarayı seyre dalmak lazım. Geçmişle bugün arasında çan seslerinin uğultusu masmavi sulara karışıyor. Adanın manzarası gözalıcı bir tablo olup karşınıza turkuaz tonlarda çıkıveriyor. Eee söyleyin bakalım şimdi, pişman mısınız buraya kadar çıktığınız için? Değilseniz şimdi sırada aşağı inip denize atlamak ve serinlemek var…

Gemiler Adası Yakınındaki Koylar / Plajlar

Gemiler Adası’na geldiniz fakat etrafta görülecek başka koylar da var. Tüm gün bu koylarda yüzmenin keyfine varabilirsiniz. İşte Gemiler Adası civarındaki koylar ve plajlar...

1. Gemiler (Gemile) Koyu

Gemiler (St. Nicholas) Adası’nın karşısında yer alan koydur. Gemiler Koyu’na karayolu ile ulaşılıyor. Kayaköy’den devam ettiğinizde yaklaşık 7 kilometrelik bir yol var fakat yol virajlı bir dağ yolu olduğu için yaklaşık 15 dakikanızı alacaktır. Korunaklı bu plaj çam ve zeytin ağaçları ile çevrilidir. Gemiler Koyu ücretlidir. Aracınızla da gitseniz yaya olarak da gitseniz plaja giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Koyda deniz taşlık ama nispeten daha sakin oluyor. Kafeterya, wc, duş, su sporları gibi imkanlar mevcut. Şezlong – şemsiye bulunmaktadır ve ücretlidir. Dilerseniz yanınızda kendi şemsiyenizi götürebilirsiniz.

2. Soğuk Su Koyu

St. Nicholas Adası’nın karşı tarafında yer alan koydur. Koyun hemen arka tarafında ise Kayaköy yer almaktadır. Bu koya toprak bir yolla ulaşım olsa da biraz sıkıntılıdır. En iyisi tekne turuna katılmak çünkü tekneler bu koya genellikle uğruyor.

Soğuk Su Koyu’nun adı burada var olan soğuk tatlı su kaynağından gelmektedir. Koya doğru yanaştığınızda plajın sol tarafındaki taşların arasından buz gibi su çıktığını fark edersiniz. O kaynağı görmeye giderseniz önce suya atlamanız lazım. Suyun ısısı gittikçe düşüyorsa takip edin ısı farklılığı sizi kaynağa ulaştıracaktır.

Burada hakikaten üşümemek elde değil. Buz gibi su deniz suyuna karışıyor ve yaz ortasında müthiş bir ferahlama yaşatıyor. Kamp kurmayı sevenler için de Soğuk Su Koyu harika bir seçenek olabilir.

3. Akvaryum Koyu

Karayolu ulaşımı olmayan sadece tekne ile ulaşılabilen koydur. Çok temiz ve berrak olan bu koy akvaryumu andırdığı için bu isimle anılmaktadır. Derin olan koy yaklaşık 20 metre derinliktedir ve sığ deniz sevenlere hitap etmemektedir. Koyun ön tarafında Karacaören Adası yer almaktadır. Pırıl pırıl turkuaz denizin keyfini yaşamak isteyenler Akvaryum Koyu’na mutlaka gitmelisiniz...

4. Develi Plajı

Tekne turlarının güzergahında yer alan Develi Plajı temiz suyu ile dikkat çekiyor. Özellikle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için tam ideal. “Ayağım yere değmeli” diyenlere ilaç adeta. Develi Plajı’na karayolu ulaşımı yoktur. Plaj biraz taşlıktır ve plajda hiç bir tesis vs bulunmamaktadır.

Gemiler Adası’na Dair Tavsiyeler

1. Adaya gelmeden evvel yanınızda mutlaka yüzme kıyafetiniz, nakit paranız, sağlam bir sandalet ya da ayakkabınız olsun...

2. Müzekartınız olursa işiniz daha kolay, yanınıza mutlaka alın...

3. Adaya yanaştığınızda küçük tekne ile size yaklaşan ve gözleme yapan teyzeden gözleme satın alın. İnanılmaz bir lezzet... Nakit o yüzden şart.

4. Yine adaya yanaştığınızda su sporlarına meraklıysanız ringo yapın. Onlar size gelecek merak etmeyin...

5. St. Nicholas Adası’nın tepesinden manzaranın keyfini çıkarın. Hatta mümkünse yanınızda bir kahve ya da soğuk bir içecek ile yukarı çıkın ve manzaraya karşı yudumlayın…

Gemiler (Gemile) Adası namı diğer St. Nicholas Adası kesinlikle görmeye değer bir rota. Yaz mevsiminin unutulmazları arasına bu adayı da eklemek lazım. İyi keşifler...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun…

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.