Dalyan Gezi Rehberi | Dalyan'da Gezilecek Yerler | Yeme-İçme

Dalyan Gezi Rehberi | Dalyan Gezilecek Yerler | Yeme-İçme

Dalyan saklı bir cennet desek az olmaz... Peki Dalyan’ı bizimle keşfetmeye ne dersiniz? Dünyaca ünlü İztuzu Plajı, Kral Kaya Mezarları, Caretta carettaları, mavi yengeci, muhteşem deltası ve doğası ile Dalyan akılları baştan alıyor. Merak ettiğiniz her şey Dalyan Gezi Rehberi’nde...

Bir tatil beldesi hayal edin...

İçerisinde aradığınız her şey var...

Nefes kesen güzellikte bir plaj, doğal bir delta, irili ufaklı göller, sazlıkların süslediği bir kanal ve köklü bir antik yerleşim ile muazzam kaya mezarları...

Bitmedi... Yüz gülümseten Caretta carettalar, lüks restoranların arayıp da bulamadığı mavi yengeç ve taze deniz ürünleri...

Huzur veren bir doğa ve ruhunuza terapi yapan bir tatil rotası..Tüm bunlar ve dahası Muğla sınırlarında yer alan Dalyan’da var.

Dalyan, Türkiye’nin en bakir yerlerinden biridir. Muhteşem doğası, göz kamaştıran tarihi ve doğal zenginlikleri ile gizli bir cennettir. Dünyanın dört bir tarafından turist ağırlayan Dalyan’a daha önce hiç gitmediyseniz, Dalyan’a bir kaç gün de olsa şans verin. Hem siz hem de Dalyan bu şansı hakediyor. İnanın pişman olmayacaksınız.

Peki Dalyan nerededir? Dalyan’a ulaşım nasıl sağlanır? Dalyan’da mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken yerler nereleridir? Dalyan’da ne – nerede yenir ve nerede konaklama yapılır? Dalyan’da yapılabilecek aktiviteler nelerdir? Hepsi ve daha fazlası Dalyan Gezi Rehberi’nde... Birlikte keşfedelim...

Dalyan Nerededir? | Dalyan’a Ulaşım

Dalyan, Muğla ilimizin Ortaca ilçesine bağlı bir beldedir. Marmaris, Bodrum ve Fethiye kadar popüler olmasa da en az buralar kadar ünlü olmayı hakediyor. Dalyan, Ortaca merkezden 12 km uzaklıktadır. Sarıgerme Plajı’na yaklaşık 25 km, Köyceğiz merkeze 25 km, Fethiye’ye 60 km, Ölüdeniz Plajı’na 75 km, Gökova’ya 60 km, Marmaris’e 80 km ve Muğla merkeze 80 km mesafededir.

Dalyan’a ulaşım için; şayet kendi aracınızla geliyorsanız Ortaca ilçesinden içeriye doğru sapmanız gerekiyor. Yaklaşık 15 dk sonra Dalyan merkeze varıyorsunuz. Otobüsle geliyorsanız, birçok otobüs firmasının Ortaca otogara seferi var. Ortaca otogardan Dalyan dolmuşları kalkıyor. Ya da havayoluyla geliyorsanız en yakın havalimanı Dalaman’dadır. Dalaman Havalimanı’ndan yaklaşık 30 km mesafede olan Dalyan’a taksi ile ya da Dalaman otogardan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz.

Dalyan’ın Konumu için Tıklayınız...

Dalyan Hakkında Genel Bilgi

Dalyan, küçük bir kasabayı andırır. Merkezinde gezilecek ve görülecek pek bir şey yoktur. Lakin onu eşsiz kılan da etrafında olan bitenlerdir. Belde, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz arasındaki ana kanal üzerinde yer alır. Yani Köyceğiz Gölü’nün billur suları Akdeniz’e doğru yol alırken önce Dalyan’a el sallar, sazlıkları aşar, sonrasında İztuzu Plajı’na merhaba der. Yolun sonu ise masmavi Akdeniz’dir.

Dalyan, dünyanın en el değmemiş, en bakir coğrafyalarından birine sahiptir. Burada tarih ve doğa iç içe, koyun koyunadır. Gözünüzün alabildiğince muhteşem, ruhunuzun ihtiyaç duyabileceği kadar da huzurludur. Yemyeşil doğası ve tertemiz suları ile kıymet bilenlere yüreğini açmaktadır. Dalyan’ın hakkını verebilmek için bir kaç gününüzü buraya ayırmanız gerekiyor.

Dalyan, Muğla ilimizin sınırlarında Ortaca’ya bağlı bir mahalledir. Ege Bölgesi olarak lanse edilse de, literatürde Akdeniz Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bildiğiniz üzere Muğla, hem Ege hem de Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Yani İztuzu Plajı’nda yüzerken Akdeniz’de yüzmüş olacaksınız.

Dalyan merkezde, Osmanlı döneminden kalan ve 1800’lü yıllara tarihlenen caminin dışında gezilecek ya da görülecek özel bir şey yoktur. Daha çok kafeler, oteller, kanal boyunca restoranlar ve tekneler bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 5.500 kişidir. Tabi ki bu nüfus yaz sezonuyla birlikte büyük artış göstermektedir. Nisan ayında başlayan yoğunluk yazın zirve yapar, Kasım ayına dek sürer.

Peki buraya neden Dalyan denilmiştir? Dalyan’ın ismi nereden geliyor?

Belde antik çağda Kaunos kenti olarak bilinmekteydi. Kaunos, Dalyan merkeze çok yakın konumdadır. 1960’lı yıllarda Dalyanköy adıyla anılmıştır. Halk o dönemde geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. Günümüzde de balıkçılık yaygın ama turizmin gelmesiyle daha geri planda kalmıştır. İşte Dalyan adını, kanal üzerinde kurulu olan dalyanlardan almıştır. Buradaki Köyceğiz-Dalyan Lagün oluşumu dünyada nadir görülen sistemlerden biridir.

Dalyan’ın konumuna baktığınızda bir tarafında Köyceğiz Gölü, diğer tarafında Akdeniz yer alır. Bu ikisinin arasında sazlıklarla kaplı labirenti andıran kanallar vardır. Bu kanalları iyi bilmeyen biri yolunu karıştırabilir. Yine irili ufaklı göllerin de yer aldığı bu nadide coğrafyanın baş tacı ise İztuzu Plajı’dır. Bir adım ötesinde ise kadim Karia kenti Kaunos hüzünle geçmişi yad etmektedir. Kaunos’tan arda kalan kaya mezarları ise Dalyan’ın kimliğine ihtişam katmaktadır. Kaplıcaları ve çamur banyoları ise şifa arayanlara derman olmaktadır. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği çamur banyoları eğlenceli saatler geçirmek isteyenlerle dolup taşmaktadır.

Dalyan halkının eskiden ana geçim kaynağı balıkçılık ve pamukçuluk iken zamanla turizm öncelik kazanmıştır. Bölgenin çok verimli toprakları var. Son yıllarda narenciye ve özellikle de nar üretimi hızla artmıştır. Dalyan’da her hangibir restoran ya da kafede oturduğunuzda nar suyu sipariş etmeyi unutmayın. Turizmin öncelik kazandığı Dalyan’da çok şık ve otantik restoranlar, kafeler ve butik oteller mevcut.

Dalyan’da yaz boyunca denizden esen ılık meltem ruhunuzu okşar. Deniz suyu sıcaktır. Kanalda yüzmek yasaktır. Fakat İztuzu Plajı’na vardığınızda plajın göle bakan tarafında bunun da keyfini yaşayabilirsiniz. Ya da önünüzdeki açık denizde Akdeniz’in sularına kendinizi bırakabilirsiniz.

Hatırlatmadan geçmeyelim; Dalyan hakkında en sık şikayet edilen konu sivrisineklerdir. Malesef  bölgede sivrisinek çok. Sazlıkların yoğun olduğu bu şirin beldede sivrisinek için gerekli tedbirler alınsa da illaki sineklere maruz kalıyorsunuz. Tavsiyem gerekli tedbirleri alıp sinekleri yok sayıp, Dalyan’ı doyasıya yaşamanız...

Dalyan merkezde olmasa da etrafında gezilecek ve görülecek çok yer var. Şimdi gelin Dalyan’da gezilecek yerleri sıralayalım...

Dalyan’da Gezilecek – Görülecek Yerler

Dünyanın dikkatini çekmeyi başaran Dalyan birçok ödüle layık görülmüştür. Özellikle de İztuzu Plajı “Avrupa’nın en iyi plajı, en temiz 30 plajı, en iyi açık alanı” gibi kategorilerde dereceler elde etmiştir. Gezilecek yerler listesinde elbette sadece İztuzu yok. Dalyan’da geçireceğiniz bir kaç günde nereler gezilir ve görülür? İşte Dalyan’da Gezilecek Yerler...

1. İztuzu Plajı

Söze madem İztuzu Plajı ile giriş yaptık, birinci sıraya da İztuzu’nu koyalım o halde.

İztuzu (Caretta Caretta) Plajı, dünya çapında büyük üne sahiptir ve Türkiye’nin en gözde plajlarından biridir. Bir tarafında tatlı su diğer tarafında deniz suyu bulunan, altın sarısı renginde kumu muazzam güzelliktedir. Plajın özellikleri saymakla bitmez. Caretta caretta denilen deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan plajın el değmemiş doğası hayranlık uyandırmaktadır.

Türkiye’deki en iyi plajlar listesinde başı çeken İztuzu Plajı, gündüz yüzmeye gelen insanların, gece ise sevimli Caretta carettaların uğrak noktasıdır. Akdeniz’in en özel plajlarından biri olan İztuzu Plajı’na yolunuz düşmeden, sizlere küçük tüyolarımız olacak.

İztuzu Plajı’na nasıl ulaşım sağlanır? İztuzu Plajı’nın özellikleri ve plajdaki imkanlar nelerdir? Caretta carettalar ve mavi yengeçler hakkında bilmedikleriniz nelerdir? İztuzu Plajı’nda yapılabilecek aktiviteler hangileridir? Hepsinin cevabı İztuzu Plajı Rehberi'nde. DEVAMINI OKU...

2. Kaunos Kaya Mezarları

Kaya Mezarları, Dalyan’da göreceğiniz en görkemli kalıntılardır. Yüksekçe bir tepe üzerinde, tapınağı andıran heybetli görünümleri dudak ısırtacak kadar etkileyicidir. Kaya Mezarları, Dalyan’dan kalkan teknelerle plaja doğru yol almaya başladığınızda karşınızda birden beliriverir. Herkesi o an bir heyecan sarar. Bu noktada biz tur rehberlerine en sık sorulan ilk soru “Bu yüksek noktaya o mezarları nasıl inşa edebilmişler?” Şimdi ben size sorayım o halde “Sizce o mezarları oraya kimler, nasıl inşa ettiler?” Bir düşünün bakalım...

2400 yıllık bu kaya mezarları, Kaunos gibi zengin bir kentin önsözü aslında. Kaunoslular, deniz ticaretinden gelir elde eden bir liman şehrinde yaşıyorlardı. 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Kaunos’ta yüksek mevkideki kişiler ve krallar için yapılmıştı bu mezarlar. Mezarların yüksek kayalıklara oyulmasının sebebi ise Tanrılara daha yakın olmak fikridir. Ölen kişinin statüsü ne kadar yüksek ise mezarı da o kadar yükseğe inşa edilirdi.

Dalyan’daki bu kaya mezarlarına baktığınız zaman özellikle 6’lı mezarlar büyük ve gösterişlidir. En büyük olan ise yarım kalmıştır. Sebebi ise; Herodot’un aktardığına göre Persler Kaunos’a gelince, şehir dirense de bir müddet sonra teslim olmuştur. İşte o gün yarım kalan kaya mezarı bir daha tamamlanamamıştır.

Mezarların önünde iki adet İon sütunu yer almaktadır. Hangi taş ustaları burada çalıştı, hangi aletleri kullandı ve hangi şartlarda bu mezarları inşa etti bilmiyoruz. Bildiğimiz en büyük gerçek ise o dönemde ölümden sonraki hayatın var olduğu inanışı ve ölü gömme adetlerinin ihtişamı ve çeşitliliğidir. Kaunos Antik Kenti’nde var olan yaklaşık 170 mezar arasında şüphesiz en meşhur olan mezarlar bu 6’lı mezar grubudur. Mezarlara çıkamıyorsunuz, zaten tehlikeli. Burada vereceğiniz bir fotoğraf molasında tarihin derinliklerine küçük bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

3. Kaunos Antik Kenti

Kaunos, Dalyan merkezin karşı kıyısında kalıyor. Buraya sandal taksilerle geçmeniz mümkün. Tekneden indikten sonra 15 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Müzekart geçerlidir. Sonrasında ise harabeleri gezmeye başlayabilirsiniz. Kaunos Antik Kenti, Köyceğiz ilçesinin Çandır Mahallesi sınırında kalmaktadır. Hemen belirtelim ki kanalın bir tarafı Dalyan yani Ortaca ilçe sınırı, diğer tarafı Köyceğiz ilçe sınırıdır.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos, antik çağda tuz üretimi ve satışı yapan bir liman kentiydi. Zamanla alüvyonların dolmasıyla liman özelliğini kaybeden kent, yavaş yavaş terkedilmiştir. Bugün kentte tiyatro, hamam, bazilika, agora ve 150 metre yüksekliğe sahip akropol yer almaktadır. Kazıların devam ettiği Kaunos, umarız tam anlamıyla ayağa kaldırılır. (Kaunos hakkında ayrıntılı bir yazımız yakında...)

4. Dalyan Çamur Banyosu

Çamur Banyosu kanalın karşı tarafında kalıyor. Yani aslında Köyceğiz sınırında. Burası Dalyan turlarında eğlencenin bir numaralı adresidir. Çamur banyosunda geçireceğiniz bir kaç saat belleğinizde gülümseten anılar bırakacaktır.

Çamur banyosunun girişi ücretlidir. İçeride bir kafeterya, wc ve duşlar yer alıyor. İçeri girdiğinizde yoğun kükürt kokusu ilk başta sizi rahatsız edebilir. Bu kokuya zamanla alışıyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken doğal çamurun olduğu havuza girip iyice çamurlanmak. Gözünüze kaçmayacak şekilde yüzünüze de sürdüğünüz çamur hem sağlıklı hem de eğlenceli bir aktivite oluyor.

Tamamen çamurlandıktan sonra bir müddet güneş altında bekleyip kurumanız gerekiyor. Ardından duş bölümünde yıkanıp çamurdan arınıyorsunuz. İyice yıkandıktan sonra da 39 derecedeki termal suyun olduğu havuza giriyor ve iyice gevşiyorsunuz. Romatizma, kireçlenme, sinir hastalıkları ve eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen termal suyun keyfini çıkardıktan sonra da kafeden bir şeyler sipariş edip keyif yapabilirsiniz. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Çamur Banyosu turistlerin yoğun ilgisi altındadır.

5. Sultaniye Kaplıcaları

Dalyan’dan kalkan teknelerle Sultaniye Kaplıcaları’na gidebilirsiniz. Karayolu ile de ulaşmının mümkün olduğu kaplıcaya Köyceğiz tarafından girip Hamitköy üzerinden ilerleyerek varabilirsiniz. Kaplıca, Köyceğiz sınırlarında kalmakla beraber Dalyan’dan da sıkça turist ağırlayan bir yer.

Sultaniye Kaplıcaları, mineral değeri açısından ülkemizin en şifalı kaplıcalarından biridir. Hatta Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcası olarak bilinir. Hem açık hem de kapalı havuzların bulunduğu kaplıcada çamur banyosu da var. Bu kaplıcanın 2 bin yıllık bir geçmişi olduğu ve Kaunoslular döneminde de kullanıldığı iddiaları söylenmektedir.

Yerli-yabancı yüzlerce turist tarafından ziyaretçi akınına uğrayan Sultaniye Kaplıcaları, bölgenin en popüler yerlerinden biridir. Şayet kaplıcaya ilginiz varsa burayı Dalyan gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

6. Sülüngür Gölü

Dalyan merkezden yaklaşık 5 km mesafedeki Sülüngür Gölü’ne mutlaka uğramalısınız. Bölgedeki en nefis manzaralardan birine burada şahitlik edeceksiniz. Karayolu ile İztuzu Plajı’na ulaşımı sağlayan yol üzerinde yer alan bu gölün, özellikle sabah erken saatte ve gün batımında muhteşem görselliği var. Bir taşla iki kuş derseniz, karayoluyla İztuzu Plajı’na giderek, sabah gölün üzerine yansıyan ağaçların enfes manzarasını seyredip, tüm gün plajın keyfini çıkarıp, Dekamer yani Kaplumbağa Hastanesine uğrayıp, dönüşte ise günü Sülüngür’de batırabilirsiniz.

Gölde yüzmek ya da balık avlamak kesinlikle yasak. Çünkü burası hem nil kaplumbağalarının yumurtlama alanı, hem de Dalko’nun balık üretim sahasıdır. Göl kenarında ahşap masalar mevcut. Piknik yapanlar dikkatinizi çekecektir. Ayrıca göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Kamp sandalyelerinizi kapıp gelin buraya. Ama mutlaka güneşi batırın. Siz gün batımını ne ile taçlandırırsınız bilemem fakat bu keyfe mutlaka ortak olun.

7. Radar Tepesi ve Çandır Manzara Tepesi

Son yıllarda sosyal medyada fotoğraf paylaşma çılgınlığı aldı başını yürüdü. Fakat öylesine ilginç ve güzel pozlar var ki, bende orada olmalıyım ve bende bir kare çekmeliyim diyenlerin sayısı artıyor. Dolayısıyla bu fotoğraf azmi, çıkılmaz denilen tepelere bile ulaştırıyor çılgın genginleri.

Şimdi Dalyan’a gelip de bu eşsiz lagün sistemini bir de yüksek tepelerden fotoğraflayalım derseniz iki özel adresiniz var. Birisi İztuzu Plajı’nın batı tarafında kalan Çandır Manzara Tepesi, diğeri ise plajın doğu tarafında kalan Radar Tepesi’dir.

Baştan söyleyelim buralara çıkmak kolay iş değil. Hele hele Radar Tepesi çok zorlu bir sürüş istiyor. Aracınıza güvenmiyorsanız denemeyin derim. Üstelik yol tarifini çok iyi anlamak lazım.

Çandır Manzara Tepesi için de Köyceğiz Gölü’nü dönüp de ulaşmak gibi bir hata yapmayın sakın. Dalyan’dan Çandır’a kalkan küçük feribotlar var. Kısıtlı araba alsa da bu feribotlarla gölü dönmenize gerek kalmadan karşı tarafa geçebiliyorsunuz. Yine karşı tarafa geçtiğinizde yol tarifini çok iyi almanız lazım. Zira Çandır tepesi yazan bir tabela vs bulunmuyor.

Her iki tepenin de ulaşımı zor ama göreceğiniz manzara garantili nefes kesen türden. Karar sizin... Biraz macera lazım o da bugün lazım diyorsanız durmayın hemen yola koyulun derim. Zira aşılacak engel çok ama sonunda kocaman bir ödül var: muhteşem manzara...

Caretta Caretta ve Özellikleri

Nesli tehlike altında olduğu için koruma altınan alınan Caretta carettalara “Sini Kaplumbağası” da denmektedir. Akdeniz sahillerine yumurtalarını bırakan Caretta carettaların en önemli duraklarından biri de ülkemizin güney sahilleridir. Adana, Mersin, Antalya ve Muğla kıyılarındaki bazı sahiller carettaların yumurta bırakmasına elverişlidir.

Dişi bir caretta caretta bir kere de yaklaşık 150 civarı yumurta bırakabiliyor. Anne caretta öncelikle yumurtalarını bırakacağı sahili belirliyor. Burada büyük bir mucize de var aslında. Çünkü her dişi caretta içgüdüsel olarak doğduğu sahile gelerek oraya yumurtalarını bırakıyor. Anne caretta armut şeklinde bir yuva kazıyor. Yuva bir metre derinliği bulabiliyor ve yine ilginç olan yuvanın en altı geniş, üst kısmı boru şeklinde daralıyor. Yani yuva bir armut şekli alıyor. Anne carettanın bu pinpon topu şeklindeki yumurtalarını bırakırken gözünden yaş geldiği de gözlemlenmiştir.

Bebek carettalar yumurtadan çıkınca 26 saat kumun içinde kalıyor. Ardından zamanla yarış başlıyor. Ve ay ışığında denize doğru koşmaya başlıyorlar. Pıt pıt koşan bebek carettaların yaşamam tutunma serüveni hayranlık uyandırıyor. Yengeçlere yem olmadan denize ulaşabilen caretta yavruları hemen yüzmeye başlıyorlar. Fakat üzücü olan şu; yeni doğan yaklaşık 1000 carettadan sadece 1 tanesi yetişkinlik dönemine erişebiliyor. Çoğu bebekken ya da genç yaşta av oluyor.

Hava sıcaklığına bağlı olarak dişi ya da erkek carettalar dünyaya gelmektedir. Sıcak hava dişi, serin hava erkek caretta oluşumunu etkilemektedir. Bu etobur canlılar, akciğerleri olmasına rağmen nefeslerini uzun süre tutup suyun altında kalabilirler. Dişiler yumurtlamak için sahillere çıkmasına rağmen, erkek carettalar bütün ömürlerini suyun içerisinde geçirir. Caretta carettaların kabuk kısımları kırmızımsı kahverengi tonlarında olup, alt kısımları ise beyazımsı renktedir. Ortalama ömürleri ise 100-120 yıl arasındadır. Tabii insanoğlu onlara zarar vermediği sürece...

Mavi Yengeç ve Özellikleri

Dalyan denince akıllara ilk gelenlerden biri de mavi yengeçtir. Mavi yengeç ülkemizde İskenderun Körfezi ile Ege’deki Menderes Nehri’nin ağız bölgesi arasında kendini göstermektedir. Son yıllarda talep çok artmış ve malesef aşırı avlanma oluşmuştur. Bu konuda alınan tedbirler ile mavi yengecimiz korunmakta ve lezzeti tanıtılmaktadır.

Ana vatanı Kuzey Amerika kıyıları olan mavi yengeç zamanla Avrupa kıyıları ve Akdeniz’de yayılım göstermiştir. Protein oranı yüksek olduğu için sıkça tercih edilen mavi yengeç aynı zamanda afrodizyak etkisine sahiptir. O yüzden aşırı tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Dalyan’da birçok restoranda şık sununlarla sofralara gelen mavi yengeci, dilerseniz Dalko’dan (Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi) satın alabilirsiniz. Burada hazırlanmış ve paketlenmiş olarak servis ediliyor. Dünya mutfağında pahalı bir yiyecek olan mavi yengeç Dalyan’da çok uygun fiyatlara satılıyor. O yüzden buraya kadar gelip de mavi yengeci tatmadan dönmeyin.

Dalyan’da Nerede – Ne Yenir?

Böylesi özel bir tatil rotasında Akdeniz, Ege ve Dünya mutfağından esintiler bulmak mümkün. Bir tarafınızda Köyceğiz Gölü bir tarafınızda Akdeniz varken seçenekler de haliyle çoğalıyor.

Dalyan merkezde hem salaş hem de şık mekanlar mevcut. Dalyan’da meşhur Kaya Mezarlarına karşı bir şeyler yemek niyetindeyseniz keyifli bir mekan önerim olacak. Casanova Restaurant, kaya mezarları manzarası eşliğinde isterseniz sabah kahvaltınızı isterseniz de akşam yemeğinizi taçlandırabileceğiniz çok keyifli bir mekan. Mezeleri, deniz ürünleri, mavi yengeci, salataları ve manzarası ile midenize de kalbinizi de doyuruyor.

Mai Restaurant ise et yemekleri, balık çeşitleri, ilginç sunumları ve güleryüzlü personeli ile alkış alan mekanlardan biri. Kanal boyunda olmasa bile buraya mutlaka uğramalısınız.

Temsi Restaurant da Dalyan merkezdeki en çok rağbet gören mekanlardan biri. Cana yakın bu aile işletmesinin fiyatları da makul. Klasik Türk mutfağından lezzet dolu tabaklar sunuyor. Kesinlikle uğrayın.

Gel-gör Restaurant’ı da unutmayalım. Gün batımında enfes manzarası ile keyifli bir akşam yemeği için en doğru adreslerden biridir. Mezeleri ve deniz ürünleri çok leziz. Deniz börülceli böreği mutlaka tadılmalı.

Dalyan’a gelip de uğramanız gereken yerlerden biri de Kaunos Çay Bahçesi. Dalyan’ın simgesi haline gelmiş olan Caretta caretta heykelinin bulunduğu çay bahçesi, kanal boyunda yer alan, kaya mezarlarını seyrederek çayınızı yudumlayabileceğiniz yer. Fiyatlar makul, manzara enfes. Mezarların akşam ışıklandırılmış hali ise muazzam.

Ucuz fiyatlara balık, yengeç ve deniz ürünleri almak için Dalko’ya (Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi) mutlaka uğrayın. Dalko’nun kefal, mavi yengeç, fıska, balık yumurtası, levrek, çipura, yılan balığı gibi ürünleri var üstelik fiyatları çok makul. Dalyan merkezde yer alan Dalko Balık Fish Restaurant iyi bir alternatif olacaktır.

Kahvaltı için Dalyan merkezde alternatifler çok. Fakat merkez değil de Sülüngür Gölü kıyısında kahvaltı etmeyi düşünürseniz Ekin Kır Evi Restaurant ilk tercihiniz olabilir. Sülüngür Gölü manzaralı Ekin Kır Evi kahvaltı çeşitliliği, ilgili personeli ve manzarası ile gelenlerin takdirini kazanan bir işletme. Gidin ve deneyin derim.

Dalyan’da Konaklama | Dalyan Otelleri

Dalyan şirin bir tatil beldesidir. Burada her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Dalyan merkezde uygun fiyatlara kalabileceğiniz küçük butik oteller ve pansiyonlar mevcut. Fakat Dalyan kanal boyunca kurulu olan ve manzaralı olan otelleri tercih ederseniz fiyat haliyle yükseliyor.

Size ilk tavsiyemiz Dalyan Nish Caria Butik Hotel olacak. Bölgenin en iyi hizmet veren otellerinden biri olan Nish Caria Otelin kalitesi, yemekleri, hizmeti, konumu çok beğeniliyor. Dalyan’da tereddüt etmeden konaklama yapabileceğiniz otellerin başında geliyor. Dalyan Nish Caria Hotel hakkında ayrıntılı bilgi almak için Tıklayınız...

Merkezde Dalyan Live Otel, Rota Otel, Vira Otel, Dalyan Michelangelo Butik Otel, Caretta Caretta Otel, tercih edilebilir.

Kanal boyunda olsun istiyorsanız Midas Pension, Portakal Otel, Dalyan Resort, Asur Otel, Hotel Arp Dalyan, Dalyan Riverside tavsiyemizdir.

Dalyan’da Yapılabilecek Aktiviteler

1. Dalyan’da ilk yapacağınız şey tekneye binip sazlıklarla süslü Dalyan kanalını aşarak İztuzu Plajı’na gitmek olmalı. Süprizlerle dolu bu tekne turu, doğa ananın cömertliğini sunduğu muhteşem bir deneyim olacak. İztuzu Plajı’nda bol bol yüzmek ve güneşlenmek ise bonusu...

2. Karayolu ile İztuzu Plajı’nın doğu kısmına yol alabilirsiniz. Sülüngür Gölü’nün enfes manzarasında içinize çekeceğiniz derin bir nefes size şifa olacak. Hele ki Sülüngür Gölü’nün günbatımı anlatılmaz yaşanır.

3. Dekamer’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) uğrayıp kaplumbağaları daha yakından görebilirsiniz.

4. Dalyan’dan kalkan yemekli tekne turlarına katılabilirsiniz. Turda yer alan çamur banyosu, Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı, Kaunos kenti gezileri size tüm gün Dalyan’ı bir çırpıda yaşama şansı veriyor.

5. Akşam tekneyle mehtap turuna katılabilirsiniz. 19:00 gibi başlayan mehtap turunda Köyceğiz Gölü’nde gün batımını yaşayabilir, yıldızların altında huzur dolu bir akşam yaşayabilirsiniz.

6. Kaunos Antik Kenti’ni gezebilir, yüzlerce yıllık Karia kentinin geçmişinde keşfe çıkabilirsiniz.

7. Dalyan merkezde yer alan hediyelik eşya dükkanlarından caretta caretta ve değişik magnetlerden satın alabilirsiniz.

8. Sultaniye Kaplıcaları’nda ya da Çamur Banyosu’nda eğlenceli ve şifa dolu anlar yaşayabilirsiniz.

9. Zor olduğunu biliyorum ama macera seviyorsanız Radar Tepesi’ne veya Çandır Manzara Tepesi’ne çıkıp Dalyan lagününü yukarıdan izleyip fotoğraflayabilirsiniz.

10. Mavi yengecin tadına bakabilirsiniz.

11. Etraftaki diğer koyları keşfedebilirsiniz. Ekincik Koyu, Kargıcak Koyu, Aşı Koyu ve Sarıgerme Plajı Dalyan tatilinize renk katacaktır.

12. Dalaman Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.

13. Dalyan’ın gece hayatının keyfini sürebilirsiniz. Merkezde yer alan bazı barlar canlı müzik programları ile yoğun ilgi çekiyor. Eğlenmek sizin de hakkınız...

14. Ornitolojiye merakınız varsa Köyceğiz Gölü’nde kuş gözlemleyebilirsiniz.

15. Dalyan’ın en eğlenceli aktivitelerinden biri olan Jeep Safari turuna katılabilirsiniz. Rotası çok keyifli ve bol gülmeli bu eğlence kaçmaz.

16. Kano kiralayarak civardaki koyları keşfedebilirsiniz.

17. Şüphesiz en keyif veren aktivitelerden biri dalış. Dalyan’da dalış turuna katılarak suyun altında keşfe çıkabilirsiniz.

Dalyan Civarında Gezilmesi - Görülmesi Gereken Yerler

Dalyan merkezin dışında nerelere gidebilirsiniz? Yakın civarda gezilecek ve görülecek yerleri sıralayalım...

1. Cittaslow ilan edilen Köyceğiz merkez ve göl kıyısı,

2. Köyceğiz Sığla Ormanı

3. Yuvarlakçay

4. Toparlar Şelalesi

5. Ekincik Koyu ve Plajı

6. Aşı Koyu

7. Sarıgerme Plajı

8. Sarsala Koyu

9. Göcek

10. Fethiye merkez ve Ölüdeniz Plajı

11. Gökova – Akyaka

12. Aşıklar Yolu

13. Marmaris

Dalyan Anlatılmaz Yaşanır...

Buraya kadar Dalyan hakkında genel olarak sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Türkiye’nin bu cennet köşesine yolunuzu mutlaka düşürün.

Kendi harikalar dünyanızda kusursuz bir serüvene yelken açmak için Dalyan’a gelin... Göz açıp kapayana kadar hızlı geçecek Dalyan tatiliniz. Tekrar gelmek için fırsatlar yaratmak isteyeceğiniz kadar baş döndürücü burası. Dalyan huzur kokuyor... Dalyan çok ama çok güzel...

Seyahatleriniz RehberName tadında olsun...

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.