Türkiye'nin En Güzel ve En Popüler 12 Plajı

Türkiye'nin En Güzel 10 Plajı

Türkiye'nin en güzel ve en popüler plajları hangileri? Uluslararası ödül almış olan plajlarımız hangileridir? Yeşiliyle mavisiyle tadında doyum olmayan plajlarımız hangileridir?

Yaz mevsiminin vazgeçilmezi kuşkusuz deniz, kum, güneş üçlüsüdür. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili bir coğrafyada bulunduğunu düşünürsek bu bakımdan oldukça zengin bir ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. Sadece sayısal bakımdan çokluk, fazla bir anlam ifade etmez tabi, aynı zamanda eşşiz güzellikte plajlara, sahillere, koylara da sahip olduğumuzu eklemeliyiz.

Bugün ülkemizde 486 Mavi Bayraklı plaj bulunuyor. Fakat bunların arasında bazıları var ki bunlara Dünya’nın en güzel plajları dense hiç abartmış olmayız sanıyorum. Ki bunların arasında uluslararası ödüller almış olanlar da var zaten. Bu plajlarımız sadece turkuaz renkli denizleriyle değil, aynı zamanda kimileri hikayeleri, kimileri flora – faunası, kimileri ise tarihi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Farklı özellikleri de olsa, hepsinin ortak özelliği dillere destan deniz ve kumsalları. İşte her gidenin mutlaka tekrar gitmek isteyeceği, tadına doyamayacağınız en güzel ve en popüler plajlarımız:

1. Ölüdeniz, Belcekız Plajı - Fethiye

Muğla’nın Fethiye ilçesine 16 kilometre mesafede bulunan Ölüdeniz, doğal şeklinden de dolayı ülkemizin en meşhur plajıdır. Aynı zamanda ülkemizin tanıtım yüzlerinden de birisi. Denize doğru gelirken yerleşimin de içinden geçiyorsunuz ki zaten her türlü konaklama imkanına da sahip olabileceğiniz bir bölge.

Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Ölüdeniz aslında iki bölümden oluşuyor. Birisi sahile vardığınızda hemen karşınızda göreceğiniz Belcekız Plajı; diğeri ise sağa döndüğünüzde lagünün olduğu yani tabiat parkı olarak koruma altına alınmış ve ücretli olarak girebileceğiniz Ölüdeniz. İçeride duş, şezlong, kafeterya gibi imkanlar mevcut. Ölüdeniz’in suyu daha sakinken, Belcekız biraz daha dalgalıdır.

Burada Ölüdeniz’in tadını çıkarmanın yanı sıra Belcekız’dan teknelerle Kelebekler Vadisi’ne gidebilir ya da paragliding yapabilirsiniz. Paragliding için Belcekız Plajı’nın olduğu yer de bir çok firma bulunuyor. Adrenalin seviyorsanız. Mutlaka denemelisiniz ve böylece Ölüdeniz’i kuşbakışı çok daha güzel görebilirsiniz.

Ölüdeniz ve Belcekız isimlerinin verilmesine vesile olduğu düşünülen bir hikayesi de var bu eşsiz plajların. Bir zamanlar buralardan geçen gemilerin su ihtiyacı için bu bölgeye yaklaştığı söylenir. Yine böyle bir gün yaşlı bir kaptanın oğlu olan delikanlı sahile geldiğinde güzeller güzeli Belcekız’ı görür. Bir süre sonra birbirlerine aşık olurlar. Delikanlı ne zaman su almak için gelse Belcekız da onları bekler.

Fakat bir fırtınalı bir havada delikanlı babasına koya sığınmalarını söyler. Babası ise onun Belcekız’ı görmek uğruna kendilerini ve gemiyi tehlikeye attığını düşünür. Tartışma başlar ve büyür; bu sırada adam oğluna bir kürekle vurur. Delikanlı kayalara düşer oracıkta hayatını kaybeder. Belcekız da bu duruma çok dayanamaz ve o da kendilerini kayalardan atarak intihar eder. Bugün Belcekız’ın öldüğü yere Belcekız Plajı, sevdiğinin öldüğü yere ise Ölüdeniz denir.

Ölüdeniz ve Belcekız Plajı hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

2. İztuzu Plajı - Dalyan

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı olan İztuzu Plajı’na ulaşabilmek için 2 yolunuz var. Karadan ulaşmak için Ortaca’dan Dalyan’a (12 km) ve oradan da 12 kilometrelik yolun ardından plajın bir ucuna ulaşabilirsiniz. Diğeri ve bizim tercih ettiğimiz ise İztuzu’nu eşsiz kılınmasına vesile olan salıklar arasından motorlu sandallarla yolculuk. Bunun için Dalyan’a gelip ister sandal kiralayın, ister dolmuş gibi saatli çalışanları tercih edin. Köyceğiz Gölü’nden gelip sazlıklar arasından denize akan su yolunda yapacağınız 40 dakikalık yolculuk sırasında Kaunos Antik Kenti’nin Kral Kaya Mezarlarını da göreceksiniz.

Arzu ederseniz kenti de ziyaret edebilirsiniz ama biraz yürüyüş yapmanız gerekecek. Bir seçenek daha var o da Çamur Banyoları. Buraya kadar gelmişken biraz da gençleşeyim diyenler Köyceğiz Gölü istikametinde bulunan çamur banyolarına da gidebilirler.

Sazlıklarda mavi yengeç avlayanları da göreceksiniz ve isterseniz kooperatiften sipariş verebilirsiniz. Yemesi biraz zahmetli de olsa mutlaka tatmalısınız. Ama kabuklarını çöpe atmayın onların sahibi üzerinden gittiğiniz sularda yaşayan ve İztuzu Plajı’nı yumurtlama alanı olarak kullanan Caretta caretta kaplumbağaları. Bu sebeple İztuzu Plajı’nda sadece belirlenmiş bölgelere şemsiyenizi koyabiliyorsunuz. Olur da yuvaya denk gelip zarar verilmesin diye.

Şanslıysanız bir caretta caretta da görebilirsiniz. Plajda belediyenin işlettiği aperitif bir şeyler atıştırabileceğiniz bir tesis var. Sakinlik isterseniz eğer 6 kilometrelik plajın ortalarına doğru gidip kafanızı da dinleyebilirsiniz.

İztuzu Plajı hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

3. Patara Plajı - Kaş

Gözünüzün alabildiğince bir kumsala sahip Patara, Kaş’a 43 kilometrelik mesafede ve Fethiye ile Kaş arasında. Yaklaşık 12 kilometrelik ve 200 - 250 metre genişliğinde olan kumsalda kendinizi çölde hissttirecek kum tepeleri de var. Buralara çıkıp çok güzel kareler yakalayabilirsiniz. Plajda her türlü imkan mevcut.

Önü açık olduğundan olsa gerek biraz dalgalı ve İztuzu’nda olduğu gibi carette carettaların yumurtlama alanlarından birisi. Plaja varmadan sağ tarafınızda bir antik şehir göreceksiniz ki plajla aynı isme sahip olan Patara Antik Kenti. Işık ülkesi olarak adlandırılan Likya’nın bir zamanlar başkentliğini yapmış, demokrasinin ve St. Nicholas’ın yani Noel Baba’nın doğduğu kenttir Patara.

Patara Plajı hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

4. Sarıgerme Plajı - Ortaca

Muğla'nın Ortaca ilçesi sınırlarında bulunan Sarıgerme Plajı Dalaman’a 13 kilometre mesafededir. Sarıgerme Plajı’nın aslında Pisilis olarak adlandırılan bir antik kentin üzerinde olduğu düşünülüyor. 7 kilometrelik plajın hemen karşısında Babaada ve üzerinde kayalarla keçiler... Sarıgerme Plajı’na gelirken ağaçlık alandan geçip geliyorsunuz ki bu da çok eşsiz bir doğa sağlıyor. Yani sırasıyla, orman, kumsal ve Akdeniz. 1 kilometre içeride Sarıgermen Köyü var ve plaja doğru olan yol üstünde lüks oteller bulunuyor. Bu civarda 5 yıldızdan pansiyona kadar her türlü seçenek var.

Buraya Sarıgerme denmesinin bir hikayesi var. Plajı ikiye bölen Sarıçay’ın önü ormandan keresteler kesildiği zaman denize gitmesin diye kapatılırmış yani gerilir. İşte bundan dolayı da bu bölgeye Sarıgerme adı verilir. Caretta carettaların evlerinden birisi de burası.

Sarıgerme ve Sarçed Plajı hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

5. Kaputaş Plajı - Kaş

Kendisi küçük ama şanı büyük Kaputaş, 187 merdivenden aşağı inmeden önce gördüğünüz bu manzaranın tadını mutlaka çıkarın. Küçük bir kumsal ve rengi yavaş yavaş turkuazdan maviye dönen bir deniz. İyi bakın yukardan çünü her yeri böyle görme şansınız olmayacak. Kaş’tan Kalkan’a giderken 20 kilometre sonra daha Kalkan’a varmadan, yollarda kıvrıla kıvrıla giderken, yol kıyısının kalabalıklaşmaya başladığı yer Kaputaş Plajı.

Aracınızı bırakabilecek yer bulursanız şanslısınız. Buranın en büyük sıkıntısı da bu zaten. İnsanların bu eşsiz doğa harikasını görmek için araçlarını güvenle koyabilecekleri yer yok. Yol zaten virajlı ve çok geniş değil, park eden araçlardan da iyice daralıyor. Değer mi, fazlasıyla değer...

6. Ayazma Plajı - Bozcaada

Çanakkale’nin 2 adasından birisi olan Bozcaada özellikle yaz aylarında nüfusunu günlük olarak 20 – 30 katına kadar artan, iki mahalleli merkez yerleşimi dışında herhangi bir yerleşime sahip olmayan küçük bir ada.

Birçok koyu, plajı var ama bunların arasında kuşkusuz en bilineni ve tercih edileni Ayazma Plajı’dır. Denizinin, kumsalının temizliği, güzelliği bir yana; yakınında restaurantların da olması sebebiyle sabha giden akşama kadar kalabiliyor. Merkeze yaklaşık 10 dakikalı bir mesafede, aracınız olmasa bile merkezden sürekli dolmuşlar çalışıyor plaja.

7. Adrasan Plajı - Kumluca

Antalya’da Kumluca’ya 30, Kemer’e 55 kilometre mesafede, cennetten bir köşe adeta Adrasan Koyu ve plajı. Adı daha çok bilinmese de belli kesimler tarfından çoktan keşfedildi bile. Tepelerin arasında masmavi deniz ve yeşilin içiçe olduğu Adrasan’da konaklayabileceğiniz pansiyon, otel de var. Buraya kadar gelmişken hemen deniz kıyısında konaklayıp doyasıya tadını çıkarabilirsiniz.

8. Olympos (Olimpos) Plajı, Kumluca

Olympos (OlimposPlajı, Türkiye’de plaj denince şüphesiz ilk akla gelen yerlerden biridir. Yaz mevsimi boyunca yoğun şekilde turist ağırlayan Olimpos, doğası ve tarihi ile gelenleri cezbetmeye devam ediyor. Bir tarafta kadim Likya kenti Olympos’tan kalan kalıntılar ve Bellerophontes ile Pegasus’un dostluğu, diğer tarafta Akdeniz’in masmavi suları ve doğası... Olimpos’ta keyifle zaman geçirmenizi sağlayacak çok sebep var. Siz yeter ki tatilinizi burada geçirmek için sebep yaratın...

Olympos Plajı, ülkemizin en güzel ve en popüler sahillerinden biridir. Plaj aslında kıyısı olduğu antik kenti gölgede bırakan bir güzelliğe sahip... Akdeniz'in en bakir, en doğal kalmış yerlerinden birisi, tabiki şimdilik...

Olimpos Plajı’nı antik kentten ayrı düşünmek imkansız olur. Zira plaja ulaşmak için dahi antik kentin içerisinden yürüyerek, kalıntıları görerek ilerliyorsunuz.

Olympos (Olimpos) Plajı hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

9. Kleopatra Plajı - Sedir Adası, Gökova

Mısır Kraliçesi güzelliği dillerden dillere dolaşan Kleopatra’nın bu denize girdiği küçük kumsaldan siz de denize girmek istemez misiniz? Gökova Körfezi’nde bulunan Sedir Adası’nın küçük, şirin ve biraz da gizemli plajına ulaşmak tabi biraz zor.

Akyaka’dan Gökova Körfezi tekne turlarına katıldığınız da bu adada 2 – 2,5 saat civarı bir vaktiniz oluyor adada. Aynı zamanda Kedrai Antik Kenti’nin kalıntıları da olduğundan bir ören yeri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ve giriş ücretli. Müzekart’ınız varsa burada geçerli kullanabilirsiniz. Fakat bahsettiğimiz küçük kumsala ayak basmak yasak, Marcus Antonius ile Kleopatra’nın aşk yaşadığı dönemde, bu kumların Mısır’da getirtildiği söylenir. Aynı zamanda kumlar kendi kendine çoğalan bir kum ve alınması, taşınması yasak.

Şezlongları ücretsiz kullanabilirsiniz. Burada bulunacağınız kısa süre içinde işinizi görecek küçük bir kafeteryası da var. Adada bir 45 dakikanızı ayırıp Kedrai Antik Kenti’nden kalan kalıntıları görmenizi de tavsiye ederiz.

Kleopatra Plajı hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ...

10. Konyaaltı Plajı - Antalya

Antalya Konyaaltı’nda bulunan ve sadece bizim değil dünyanın tanıdığı bir plaj. Şehir merkezinde olduğu için ne konaklama ne de yiyecek sıkıntınız var. Hepsini canınızın istediği gibi halledebilirsiniz. 4,5 kilometrelik uzunluğuyla sahip olan plajda ücretli olan bölülerin yanı sıra ücretsiz bölüm de var.

11. Ilıca Plajı - Çeşme

Çeşme merkezden yaklaşık 10 kilometre uzak ve Ilıca mevkiinde bulunan Ilıca Plajı tam teşekküllü bir tatil merkezinin içinde olduğu için her türlü imkanınız var. Ben daha merkezi, bir yerde, imkanlara ulaşma konusunda sıkıntım olmasın diyorsanız Çeşme Ilıca Plajı tam sizin için. Halk plajı olan ve ücretli olan yerleri de bulunan Ilıca plajında deniz kum güneşin tadını çıkardıktan sonra gezebileceğiniz bir çok yere de çok yakın.

12. Çalış Plajı – Fethiye

Fethiye merkezde bulunan Çalış Plajı, Çalış Koruma Derneği tarafından işletiliyor. Fethiye gibi önemli bir tatil merkezinin içinde yer aldığından gerek ulaşım, gerek yeme – içme, gerekse konaklama açısından çeştli imkanlara sahip olacağınız bir plaj. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda olan Çalış Plajı, renkli şemsiyeleriyle size görsel bir şölen de yaşatıyor. Birçok önemli plajımızda olduğu gibi burası da caretta carettaların yumurtlama alanlarından olduğu için kurallara azami seviyede uyulması gerekiyor.

Popüler Yazılar

SÖZLEŞME

Bu internet sitesine girilmesi veya mobil uygulamanın kullanılması sitenin ya da sitedeki bilgilerin ve diğer verilerin programların vs. kullanılması sebebiyle, sözleşmenin ihlali, haksız fiil, ya da başkaca sebeplere binaen, doğabilecek doğrudan ya da dolaylı hiçbir zararlardan REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını, tarafımdan internet sitesinde E-Bültene üye olmak için veya başkaca bir sebeple verdiğim kişisel verileri, özellikle de isim, adres, telefon numarası, e-posta adresi, banka bilgisi, yaş ve cinsiyetle ilgili benzeri bilgileri kendi rızam ile paylaştığımı, REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun nin bu bilgileri kullanmasına muvafakat ettiğimi, bu bilgilerin 3.gerçek ve/veya tüzel kişilerin eline geçmesi ve bu şekilde olumsuz yönde kullanılması halinde ve/veya bu bilgilerin başkaca kişiler ile paylaşılması halinde REHBERNAME A.Ş. ('REHBERNAME') nun sorumluluğunun olmadığını gayri kabili rücu, kabul, beyan ve taahhüt ederim.